Carrefour Polska swój pierwszy hipermarket otworzył w 1997 roku w Łodzi. Carrefour jest także właścicielem i zarządcą centrów handlowych, skupionych w dużych i średnich miastach.
Poniedziałek
14.07.2014
Kilka formatów supermarketów Carrefour pozwala firmie otwierać sklepy w różnych lokalizacjach.
 

W maju i czerwcu powstały kolejne 4 sklepy Carrefour Express na stacjach paliw Lukoil, co oznacza, że współpraca obu sieci objęła już 26 tego typu obiektów. Nowe placówki Carrefour Express powstały na stacjach w Poznaniu (dwie) oraz w Gdyni i Pruszczu Gdańskim. Sklepy te działają w formacie convenience i oferują ciepłe przekąski, sałatki, świeże pieczywo oraz warzywa i owoce.. Podobnie jak stacje paliw czynne są całą dobę.

Formaty Carrefour – hiper- i supermarkety oraz mniejszy sklep typu convenience sprawdzają się w różnych lokalizacjach. W lipcu Rank Progress, deweloper zajmujący się budową i komercjalizacją Galerii Piła podpisał umowę z Carrefour Polska na wynajem powierzchni ponad 5 tys. m2, z czego 3,5 tys. m2 stanowić będzie powierzchnia sprzedaży. Oznacza to, że pochodząca z Francji sieć supermarketów stanie się głównym operatorem spożywczym w tym obiekcie i zyska miano tzw. kotwicy, czyli sklepu, który będzie przyciągał znaczną liczbę klientów.
- Cieszymy się, że w Galerii Piła znajdzie się nowoczesny hipermarket, którego oferta spożywcza, jak i przemysłowa jest bardzo szeroka. Będzie on doskonałym uzupełnieniem oferty handlowej centrum, które ma szansę stać się wizytówką centrum Piły - mówi Jan Mroczka, prezes Rank Progress.

W naszym kraju Carrefour Express oferuje dwa koncepty współpracy - minimarket, dostosowany do potrzeb zarówno rynku miejskiego jak i terenów wiejskich oraz Carrefour Express w formacie convenience przeznaczony dla lokalizacji w dużych miastach. Jednym z elementów wsparcia franczyzobiorców jest w sieci Carrefour kontrola opiekuna regionalnego, która odbywa się minimum raz w miesiącu. Podczas takiego spotkania omawiane są kwestie operacyjne oraz handlowe. Na podstawie uzyskanych informacji, powstaje raport, który pozwala analizować  rozwój  supermarketu. Dodatkowo specjalistyczna firma  przeprowadza audyt sanitarny sprawdzający wdrożenie i zgodność tzw. systemu HACCP. W każdym przypadku  franczyzobiorca jest uprzedzany o dacie i otrzymuje raport z audytów.

(dw)


Daniel Wilk
dziennikarz

POPULARNE NA FORUM

sklepy spożywcze

Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...

7 wypowiedzi
ostatnia 25.03.2024
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami

Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna

1 wypowiedzi
ostatnia 24.03.2024
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator

Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...

1 wypowiedzi
ostatnia 30.09.2023
Nagrodzeni franczyzobiorcy

Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....

1 wypowiedzi
ostatnia 03.02.2023
sklepy spożywcze

Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.

7 wypowiedzi
ostatnia 29.03.2022
Jubileuszowy sklep

Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów

1 wypowiedzi
ostatnia 09.03.2022
Nowe warunki współpracy dla franczyzobiorców

Widzę ,że przestępczość zorganizowana od nowego roku w natarciu na Franchising.pl:)

1 wypowiedzi
ostatnia 27.01.2022
Franczyza, która daje niezależność

No no i tutaj polecę jutrzejszy program Anity Gargas. Redakcjo opamiętajcie się i przestańcie promować reklama i tekstami natywnymi przestępczość zorganizowana....

1 wypowiedzi
ostatnia 26.01.2022