Biznes w nazwisku
Katarzyna Gałka w tym roku zdecydowała się na otwarcie lodziarni we współpracy z Lodami Gotti. Doświadczenie w biznesie mieszkanka Bielsko-Białej zdobyła prowadząc dwa niewielkie butiki.
- W poprzednim roku spacerowałam z mężem po Starym Rynku, naszą uwagę przyciągnął lokal w jego okolicy. Miał kilka metrów kwadratowych, dlatego sklep odzieżowy w tym miejscu nie wchodził w grę. Mąż zasugerował lodziarnię – wspomina franczyzobiorczyni Lodów Gotti.
Później Katarzyna Gałka skontaktowała się z Lodami Gotti, które w swojej ofercie mają lody włoskie oraz świderki. Franczyzodawca pomógł w przygotowaniach lokalu do otwarcia oraz umożliwił zakup maszyny do robienia lodów w leasingu. Zmniejszyło to początkową inwestycję w biznes. Potrzebne było także szkolenie z obsługi urządzenia oraz działania marketingowe, w tym reklama na lokalnych portalach internetowych.
- Lodziarnia ruszyła w kwietniu, kiedy tylko zrobiło się cieplej. Lokal otwieramy w godzinach 9-21, w weekendy nawet dłużej. W trakcie roku szkolnego mieliśmy wielu klientów w godzinach przedpołudniowych, ale kiedy ruszyły wakacje najwięcej lodów zaczęliśmy serwować wieczorami. Poza tym latem w mieście przebywają turyści, także z zagranicy. W końcu Bielsko-Biała leży na drodze w góry. Mieszkam w okolicy Starego Rynku od dwóch lat, dlatego widzę, że ta część miasta ciągle się rozwija, co przejawia się w rosnącej liczbie klientów – wyjaśnia Katarzyna Gałka.
Ważną częścią prowadzenia tego biznesu jest monitorowanie prognozy pogody. Zapowiedź słonecznego dnia oznacza pracowity dzień, do którego trzeba się przygotować.
- Lubię kontakt z dziećmi i rodzinami. Cieszą nas każde komplementy na temat naszych lodów, bo marketing szeptany to najlepsza reklama. Im dłuższa kolejka, tym lepiej, ale po 12. godzinie pracy odczuwamy duże zmęczenie. Jesienią rozważamy prowadzenie sprzedaży naleśników lub gofrów. Chodzi o przetrwania trudnego dla lodziarni okresu – dodaje właścicielka.
W biznesie Katarzynie Gałce pomaga rodzina – mąż oraz mama, która pomaga w prowadzeniu jednego ze sklepów odzieżowych.
(dw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Balijski masaż, ręcznie robiona biżuteria, a może decluttering – Polacy nie oszczędzają na wygodzie. Na jakich produktach i usługach premium można dzisiaj zarobić?
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie! Cena rocznej subskrybcji to 59 zł – oszczędzasz czas i 61 zł. Nowe wydanie wyślemy co miesiąc pocztą na wskazany adres, a przesyłka nic Cię nie będzie kosztować.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali