Na podbój Rosji i Afryki
Partnerami Telepizzy w Rosji i Angoli są spółki, działające w branży gastronomicznej i sprzedaży detalicznej. Współpraca opiera się na umowach masterfranczyzowych. Do końca 2014 roku w obu krajach powstaną po cztery lokale Telepizzy.
W Angoli Telepizza będzie rozwijała się we współpracy z supermarketów, które należą do masterfranczyzobiorcy hiszpańskiej sieci. Jest to jedna z najbardziej liczących się na tamtym rynku sieć sklepów wielkopowierzchniowych. Lokale Telepizzy będą otwierane w supermarketach, wykorzystując przy tym ich kluczową pozycję na rynku. Pierwsza pizzeria funkcjonuje już w Luandzie, stolicy Angoli. Telepizza jest tam pierwszą zagraniczną marką wśród pizzerii, oferująca sprzedaż z dostawą do klienta. W przyszłości firm planuje rozszerzyć działalność o inne kraje w Afryce.
Masterfranczyzobiorcą w Rosji jest spółka będąca właścicielem jednej z sieci restauracji. Pierwsza placówka Telepizzy została uruchomiona w dzielnicy willowej Moskwy. Aktualnie trwają przygotowania do otwarcia trzech następnych lokali w stolicy Rosji. Zainteresowanie Hiszpanów rosyjskim rynkiem wynika z dynamicznego rozwoju sektora QSR (quick services restaurant).
W ostatnich latach Telepizza wyeksportowała swój model biznesowy do ponad dwunastu krajów - od Portugalii i Polski poczynając, aż po Kolumbię, Chile, Ekwador, Peru, Panamę, Boliwię i Emiraty Arabskie. Ekspansja ta stawia ją na pierwszej pozycji w Europie i piątej na świecie wśród największych sieci pizzerii.
(mk)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali