26.08.2014

Carrefour po nowemu

Centrala modernizuje swoje sklepy. Co z supermarketami zarządzanymi przez franczyzobiorców?

Carrefour Polska od kilku miesięcy modernizuje swoje sklepy na terenie całego kraju. Zmiany przechodzą zarówno supermarkety, hipermarkety jak i centra handlowe zarządzane przez sieć. W nowej odsłonie działają  już stołeczne markety: w centrum handlowym Warszawa Wileńska, w Złotych Tarasach i Sadyba Best Mall, a także sklep w Galerii Krakowskiej i w Parku Handlowym Zakopianka. Na tym nie koniec – w najbliższych miesiącach remodelling rearanżację przejdą też placówki w Łodzi, Gdańsku, Wrocławiu, Bełchatowie i innych miastach. Firme planuje także budowę nowego centrum handlowego w Sochaczewie – Sonata Park z hipermarketem Carrefour i kilkunastoma punktami handlowo-usługowymi, które zostanie otwarta w listopadzie.

Dział z pieczywem w sklepie Carrefour

Jednym z elementów remodellingu jest wprowadzenie sektorów tematycznych. Dzięki nim klient może szybko odnaleźć poszukiwany towar.

- Remodelling jest przeprowadzany w sklepach Carrefour na skalę międzynarodową. Zmian jest wiele – powiększamy przestrzeń centrów handlowych i wzbogacamy je o nowe strefy rekreacyjno-usługowe, rozbudowujemy parkingi, modyfikujemy koncepcję estetyki wnętrz, modernizujemy elewację, instalujemy elementy małej architektury - wylicza Ronan Martin, dyrektor ekspansji i galerii handlowych Carrefour Polska.

Przykladem takich przemian może być gdańskie Centrum Handlowe Morena, gdzie już za kilka tygodni pojawią się nowe strefy wypoczynkowe i kino Cinema 3D, a także wspomniana wcześniej Sonata, której ofertę wzbogaci m.in. Empik i Smyk. Modernizacją objęto również supermarkety osiedlowe. Elewacje zdobią teraz napisy zachęcające do zakupów, a wnętrza dyskretnie próbują upodobnić się do delikatesów – są więc regionalne piwa wyeksponowane w drewnianych skrzynkach, wyspy owocowo-warzywne i kąciki ze zdrową żywnością. 

- Zmian dokonujemy na podstawie analiz rynku i opinii konsumentów. Razem z modernizacją sklepów poszerzamy też ofertę handlową, zarówno asortymentu spożywczego, jak i przemysłowego. W wybranych sklepach pojawiły się specjalnie oznakowane strefy Świat Zdrowia, w których znajdują się produkty bezglutenowe, dietetyczne i bezcukrowe. Jednocześnie Carrefour uruchamia w sklepach wędzarnie. Kolejnym rozwiązaniem jest wprowadzenie systemu jednej kolejki, który dobrze sprawdził się w większości naszych lokalizacji – mówi Ronan Martin. 

Chociaż modernizację przechodzą nawet niewielkie supermarkety osiedlowe, to sieć postanowiła nie obejmować remodellingiem sklepów franczyzowych. Licencjobiorcy Carrefour mają też ograniczoną możliwość przeprowadzania zmian według własnej koncepcji. 

- Modernizujemy tylko sklepy własne, zgodnie z zasadą, że za wygląd sklepu od momentu otwarcia odpowiedzialny jest sam franczyzobiorca. Meble i wyposażenie sklepu, np. lady chłodnicze, są ujednolicone dla danego formatu sklepów i w tym zakresie nie ma możliwości ich dowolnej rearanżacji. Franczyzobiorcy mają oczywiście możliwość przeprowadzenia remontu, jeśli wymaga tego stan techniczny lokalu, ale skala, zakres i koszty takiej inwestycji są już ustalane indywidualnie – wyjaśnia rzecznik prasowy Carrefour Polska

Pojawia się pytanie, czy modernizacja nie odbije się niekorzystnie na punktach franczyzowych, które w porównaniu z odnowionymi marketami będą prezentować się dość skromnie. Obawiać mogą się szczególnie biorcy w dużych miastach, gdzie konkurencja sklepów spożywczych jest duża, a wybredny konsument nie zawaha się przejść kilka ulic dalej, aby zrobić zakupy w lepszej atmosferze i wybierać z większej oferty.
(mt)

 

Udostępnij artykuł

Komentarze na forum

0

Małgorzata Tomczak

dziennikarz
Napisz do autora