Dostawa na zawołanie
Krzysztof Książek, dyrektor ds. franczyzy, członek zarządu Stokrotki
Jak wygląda strategia otwarć na w najbliższych 2-3 latach? Czy Stokrotka preferuje przyjmować do sieci właścicieli sklepów, które już działają, czy przedsiębiorców, którzy dopiero otwierają supermarket?
Stokrotka planuje intensywny rozwój sieci franczyzowej. Do końca 2016 roku zamierzamy otworzyć 50 supermarketów franczyzowych o powierzchni sali sprzedaży 400-800 m2 oraz ponad 100 sklepów w formacie market o powierzchni 200-400 m2. Naszymi partnerami mogą zostać zarówno funkcjonujący już na rynku właściciele sklepów, jak i przedsiębiorcy dopiero otwierający własną działalność. Wsparcie ze strony Stokrotki obejmuje takie elementy jak: projekt sklepu, szkolenia, organizację otwarcia sklepu, wsparcie we wdrożeniu oraz stałą opiekę Doradcy Klienta w trakcie współpracy.
Należy także podkreślić, że w przypadku sklepów funkcjonujących już na rynku, decydujących się na nawiązanie współpracy ze Stokrotką, sieć indywidualnie rozpatruje poziom koniecznych nakładów, jakie ponieść musi franczyzobiorca w celu dostosowania lokalu do standardów sieci tak, aby optymalnie wykorzystać istniejący lokal i jego wyposażenie, minimalizując koszty po stronie franczyzobiorcy.
Jak wygląda system dostaw do sklepów Stokrotki? Jak często mogą być realizowane?
Sklepy franczyzowe Stokrotki korzystają z systemu logistycznego, który jest sprawnym i sprawdzonym kanałem zaopatrzenia. Oferta własnej logistyki Stokrotki jest w stanie zaspokoić powyżej 80 proc. potrzeb zakupowych sklepów, poprzez ofertę produktów suchych – ogólnospożywczych, nabiału i tłuszczów, chemii i kosmetyków, papierosów i alkoholi, owoców i warzyw, a także mięsa i wędlin. System dostaw do sklepu franczyzowego uzupełniony jest o system dostaw od wskazanych dostawców zewnętrznych oraz dostawców lokalnych. Częstotliwość dostaw związana jest z indywidualnymi potrzebami sklepu w zakresie asortymentu suchego i świeżego. Istnieje możliwość zaopatrywania sklepów 6 razy w tygodniu. Jest to duża przewaga nad innymi sieciami funkcjonującymi. Udział dostawców lokalnych jest niczym nie limitowany. W głównej mierze są to lokalne piekarnie, masarnie i mleczarnie uzupełniające lokalną ofertę sklepów.
Coraz więcej sieci handlowych stawia na markę własną, która cieszy się dużą popularnością wśród klientów.
Szczególną grupę naszych towarów stanowią produkty marki własnej Stokrotki. Powstały one w odpowiedzi na ogólnorynkowe trendy oraz specyficzne potrzeby klientów i stanowią narzędzie do zwiększania obrotów, poprawy marży oraz budowania lojalności klientów. W Stokrotce marka własna występuje w trzech segmentach: ekonomicznym – ponad 100 produktów pod wspólną marką TAK!, średnia półka cenowa – ponad 300 produktów, marka Delito – produkty o jakości odpowiadającej jakości liderów na rynku, ale w cenie 15-20 proc. niższej niż produkty markowe.
rozmawiał (dw)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Sieć sklepów Stokrotka oferuje wsparcie franczyzobiorcom w wysokości do 1 mln zł. Franczyzodawca szuka obecnie partnerów przede wszystkim na Podkarpaciu.
Jakie biznesy zakładają dwudziestolatkowie, czy warto zainwestować we franczyzę z branży edukacyjnej i jak zarobić na Walentynkach? Przeczytaj we "Własnym Biznesie FRANCHISING".
Paulina Krajewska, podejmując pracę w sklepie Stokrotka, nie spodziewała się, że kiedyś zostanie jego franczyzobiorczynią. Przyjęła życiowe wyzwanie. Jak ocenia swoją decyzję?
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Styczniowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży!
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
POPULARNE NA FORUM
sklepy spożywcze
Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami
Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...
Nagrodzeni franczyzobiorcy
Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....
sklepy spożywcze
Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.
Jubileuszowy sklep
Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów
Nowe warunki współpracy dla franczyzobiorców
Widzę ,że przestępczość zorganizowana od nowego roku w natarciu na Franchising.pl:)
Franczyza, która daje niezależność
No no i tutaj polecę jutrzejszy program Anity Gargas. Redakcjo opamiętajcie się i przestańcie promować reklama i tekstami natywnymi przestępczość zorganizowana....