Po lody do restauracji Mr Hamburger

Pochodząca ze Śląska sieć coraz odważniej wchodzi do pozostałych regionów Polski. Inwestycja w bar Mr Hamburger wynosi ok. 100 tys. zł.
Wtorek
07.10.2014
Franczyzodawca wprowadza nowości do swojego menu. Wkrótce dostępne będą w lokalach w Krakowie i Poznaniu.
 

Mr Hamburger zakończył właśnie negocjacje umów najmu z dwoma centrami handlowymi. Lokale poprowadzą franczyzobiorcy – w krakowskim Centrum Handlowym Czyżyny oraz w poznańskiej Galerii Pestka. Termin otwarć to koniec listopada.
- Doświadczenie w gastronomi posiada nasz franczyzobiorca z Krakowa, który przez długi okres czasu pracował w tej branży, aż doszedł do wniosku, że najwyższy czas przejść „na swoje” i wybrał naszą ofertę franczyzy. Natomiast partnerzy z Poznania nie posiadają doświadczenia w gastronomi, ale wkrótce wszystko się zmieni, ponieważ przed otwarciem restauracji przejdą kilkunastodniowe szkolenia produktowe i z zarządzania lokalem oraz pracownikami. Dodatkowo, po otwarciu restauracji będą pod okresową opieką koordynatora - wyjaśnia Dariusz Kozorowski, menedżer ds. rozwoju i franczyzy Mr Hamburger.

Obydwie restauracje Mr Hamburger oprócz standardowej oferty, czyli przyrządzanych na oczach klientów burgerów, kebabów, hot dogów czy tortilli, serwować będą desery oraz świeżo paloną kawę. W menu znajdują się również zestawy dla dzieci z zabawkami do kolekcjonowania. Czy jednak tak szerokie menu i nazwa sieci nie wprowadzają klienta w błąd.
- Nazwa nie jest myląca, w żadnym wypadku. Wskazuje, czego klienci mogą się u nas spodziewać, czyli dobrych, przyrządzanych na oczach klientów burgerów. Mr Hamburger to koncept, który z nazwy kojarzy się z potocznie zwanym fast foodem, Proszę jednak zauważyć, że duża większość konceptów nie zamyka się na wąskie specjalizacje dań. Myślę, że te czasy już minęły – mówi Dariusz Kozorowski. - Ciężko jest sprecyzować, która z pozycji cieszy się największym uznaniem wśród klientów. Wszystko zależy od lokalizacji. W centrach handlowych zazwyczaj najlepiej sprzedają się burgery i frytki, ale są też obiekty, w których najchętniej kupowana jest tortilla. Natomiast w restauracjach przydrożnych najlepiej sprzedają się zestawy.

Nowo otwarte restauracje będą wyposażone w autorski, testowany od pół roku, system przywołania klienta – tzw. system kolejkowy, który w sprawny i czytelny sposób poinformuje klienta o zrealizowanym i czekającym na niego zamówieniu. Restauracje Mr Hamburger rozpoczną wiosną 2015 roku sprzedaż lodów włoskich. Do tego grona w pierwszej połowie grudnia dołączy lokal w galerii Zielony Targ w Oleśnicy. (dw)

 


Daniel Wilk
dziennikarz