Gra w otwarte karty
Czy dziś sprowadzenie do Polski znanej zagranicznej marki we franczyzie jest łatwiejsze, czy trudniejsze niż było dwie dekady temu?
Myślę, że jest łatwiej. Głównie dlatego, że przedsiębiorcy z lokalnego rynku mają do dyspozycji usługi konsultantów, którzy są w stanie pośredniczyć między nimi a właścicielami zagranicznych marek.
Na czym polega współpraca z takimi doradcami?
Warto podkreślić, że potencjalny franczyzobiorca nie ponosi żadnych kosztów z tytułu współpracy z nami. Podam przykład. Obecnie pracuję nad wprowadzeniem na rynek słoweński marki Pizza Hut, która do tej pory na niego nie weszła. Współpracuję z firmą Yum! Brands, do której należy marka Pizza Hut. To oni płacą mi za to, bym pozyskał najlepszych biorców licencji. Dzięki temu mają gwarancję mojej lojalności.
Czyli to de facto doradca ma za zadanie ocenić, czy kandydat na franczyzobiorcę poradzi sobie w danym biznesie?
Uczciwy franczyzodawca powinien uświadomić kandydatowi, z jakim ryzykiem wiąże się jego biznes. Najlepiej jest w tym celu umożliwić franczyzobiorcy kontakt z ludźmi, którzy już działają w sieci. Tak właśnie za każdym razem robi np. McDonald’s. Trzeba być z kandydatami szczerym. Jeśli biznes wymaga wiele pracy, a na zyski czekać latami, to on musi się o tym dowiedzieć. Franczyza to bardzo uczciwy sposób na zarabianie. Jako biorcy licencji dostajemy know-how, markę i wszelkie narzędzia potrzebne do tego, by zarabiać. Ale pracy nikt nie wykona za nas.
Z drugiej strony, kandydat inwestuje często wszystkie oszczędności, ryzykuje bardzo dużo. To chyba też zobowiązanie dla franczyzodawcy?
Tak.Dlatego franczyzodawca nie może niczego ukrywać. Z mojego doświadczenia wynika, że 80 proc. franczyzobiorców z krajów byłego bloku wschodniego inwestuje w biznes franczyzowy całe swoje oszczędności. A niestety zdarzają się franczyzodawcy, którym zależy tylko na tym, by wyciągnąć pieniądze od kandydatów. Dlatego tak ważna jest rola doradców – zarówno dla franczyzodawców, jak i franczyzobiorców. Jesteśmy po to, by pomóc uniknąć błędów inwestycyjnych i skontaktować ze sobą właściwych ludzi.
Rozmawiał (gum)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Styczniowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży!
– Nasza strategia na lata 2024-26 zakłada zwiększenie liczby otwieranych restauracji. Większość z nich będzie franczyzowa – mówi Marek Mikusek z McDonald’s Polska.
Jaki biznes ma dziś przed sobą najlepsze perspektywy? Zamiast wróżyć z fusów, lepiej sprawdzić, którym konceptom franczyzowym dobrze się wiedzie. Kto może otworzyć restaurację McDonald's? Sprawdź w miesięczniku "Własny Biznes FRANCHISING".
Dwudziesta pierwsza edycja Targów Franczyza w Pałacu Kultury i Nauki przyciąga coraz więcej interesujących wystawców. Targi najlepszych pomysłów na biznes startują 19 października i potrwają trzy dni.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali