Polka potrafi
Detal Dzisiaj prezentuje polską sieć sklepów spożywczych Polka. Sieć powstała na przełomie lipca i sierpnia 2001 roku. Należała do niej grupa kupców ze Sklepów Familijnych. Gdy po tzw. wrogim przejęciu rozpoczął się rozpad tamtej sieci, pewien jej odłam, z była prezes Sklepów familijnych Małgorzatą Więch, uznał, że pora zorganizować się od nowa. W połowie maja 2002 roku Polka miała już 42 sklepy. Ich liczba nadal rośnie. Pod koniec roku może być ich już około 100.
Sieć działa w trzech regionach: świętokrzyskim, podlaskim i łódzkim. Regionami zarządza Regionalna Rada Kupców złożona z 5-7 przedstawicieli środowiska. Piotr Zając, dyrektor ds. rozwoju sieci Polka wypowiada się na ich temat: - Rola rad regionalnych warta jest podkreślenia jako demokratyczna przeciwwaga dla zarządu sieci.
Sieć zorganizowana została na zasadach franchisingu. Kupiec wchodzący do Polki musi zaakceptować umowę i metody zarządzania. Zostały one ujęte w „Księdze Standardów”. Na ponad 100 stronach zapisane są nie tylko reguły postępowania, ale także procedury ich wprowadzania. W dokumencie zawarte są też różne warianty, przewidziane na poszczególne sytuacje, sformułowane tak aby nadawały się do zastosowania w praktyce.
70-80 procent zaopatrzenia sklepów Polki odbywa się centralnie, kupcy uzupełniają ten zestaw przez indywidualne kontraktowanie zakupów warzyw, pieczyw i wędlin. Ponieważ Polka działa w regionach niezbyt zamożnych przeważają towary ze średniej i dolnej półki.
Pierwszą korzyść kupcy Polki odnoszą jako grupa zakupowa, sprawna w negocjacjach z kilkudziesięcioma dostawcami, producentami i hurtownikami. Dokładna analiza asortymentu szybko doprowadza do wyeliminowani towarów słabo rotujących.
Już niedługo sklepy Polki połączy sieć komputerowa. Przygotowano dla niej specjalną wersję programu „Small Business” z rozbudowaniem elementów służących do obserwacji asortymentu i jego analizy. Gdy wprowadzony zostanie podpis elektroniczny za pośrednictwem sklepowych komputerów będzie można błyskawicznie dokonywać zamówień i realizować płatności.
Sieć wydaje gazetkę reklamową w nakładzie około 1000 egzemplarzy na sklep. Koszty druku i dystrybucji pokrywają producenci. Centrali Polki udało się wynegocjować także, że część z opłat koncesyjnych za handel alkoholem - ostatnio podwyższonych – pokrywają jego dostawcy. Polka prowadzi bogaty program szkoleń dla sprzedawców i osobny dla właścicieli sklepów.
Sklepy Polki wyróżniają kąciki „coś na śniadanie” i „coś na obiad”, mają je wszystkie sklepy wzorcowe. Pomysł sprawdza się znakomicie. Dla przykładu zaprezentowany został jeden ze sklepów. Przy 120 mkw osiąga obroty rzędu 200 000 złotych miesięcznie. W najbliższym czasie zostanie powiększony o kolejnych 80 mkw.
Do tej pory nie zdarzył się przypadek wystąpienia z sieci. Długa jest natomiast lista osób chcących do niej przystąpić.
Więcej:Detal Dzisiaj, 20 czerwca 2002PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Sieć sklepów z alkoholem w minionym roku otworzyła znacznie więcej placówek, niż planowała. Dlaczego?
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
– Pamiętam, jak koleżanka namawiała mnie kiedyś na kupno działki i budowę domu. I przekonywała, że wcale nie trzeba mieć pieniędzy, bo można wziąć kredyt. To było olśnienie, uwierzyłam, że to możliwe – mówi Grażyna Wolszczak.
Balijski masaż, ręcznie robiona biżuteria, a może decluttering – Polacy nie oszczędzają na wygodzie. Na jakich produktach i usługach premium można dzisiaj zarobić?
Sfinks podsumowuje pierwszy kwartał, a Żabka namawia do nauki. Przegląd tygodnia 6-12 kwietnia.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie! Cena rocznej subskrybcji to 59 zł – oszczędzasz czas i 61 zł. Nowe wydanie wyślemy co miesiąc pocztą na wskazany adres, a przesyłka nic Cię nie będzie kosztować.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
POPULARNE NA FORUM
Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?
Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...
Oszukani przez franczyzodawcę
Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?
Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...
piszę pracę na temat franchisingu :)
hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché
przeciez to złodzieje
piszę pracę na temat franchisingu :)
Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu
Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy
Znam osoby gdzie rocznie zarabiają 300 tys złotych prosze nie łżeć że hodowla się nie opłaca.