YEStem stawia na miasta, powyżej 100 tys. mieszkańców. Restauracje mogą znajdować się zarówno przy ulicy, ale także w centrach handlowych, w ramach food courtu lub w samodzielnym lokalu.
Środa
07.01.2015
Dietę wegańską lub bezglutenową stosuje 1 proc. społeczeństwa. W odpowiedzi na ich potrzeby powstał koncept gastronomiczny YEStem.
 

Na sukces w gastronomii składają się atmosfera lokalu oraz jego menu, najlepiej niepowtarzalne. Bobby Burger chwali się swoim grillowanym burgerem, Lody Bonano – świderkami z automatu, Groole pieczonymi ziemniakami. Mimo że na rynku działa ok. 10 sieci pizzerii, klienci czują różnicę w serwowanych przez nie pizz. Tym samym tropem chciałyby pójść założycielki YEStem, firmy cateringowej specjalizującej się w potrawach wegańskich i bezglutenowych, która w styczniu planuje uruchomić dwie restauracje.
- Chcemy dostarczać klientom zdrowe, smaczne, pełnowartościowe pożywienie pochodzenia roślinnego – wyjaśnia Agata Swornowska, współwłaścicielka. - Współpraca z dietetykami oraz własne doświadczenie, przekonało nas o tym, że to najzdrowszy sposób odżywiania. YEStem to catering, platforma edukacyjna, a wkrótce także restauracje. Pod koniec stycznia planujemy otwarcie lokalu na warszawskim Żoliborzu i w samym centrum stolicy. Startujemy także z telewizyjnym kanałem YEStem w internecie, w którym pojawią się przepisy wegańskie, porady i wypowiedzi celebrytów oraz ekspertów na temat zdrowego żywienia.

Agata Swornowska i Natalia Dimitrow działalność w gastronomii rozpoczęły od cateringu. Paczki z gotowymi posiłkami dostarczają klientom indywidualnym, do biur oraz kawiarni. Równocześnie realizujemy plan otwierania resturacji, w których klient codziennie może zjeść ciepłe dania, przygotowane na podstawie receptury YEStem.
- Pierwsze testy kulinarne przeprowadziliśmy już w maju 2014 roku. Określiliśmy wtedy logistykę, wielkość paczek oraz dokładne menu. Nasi kierowcy wyjechali do klientów w listopadzie 2014 roku. Od tamtej pory notujemy wzrost sprzedaży. Prowadzimy obecnie rozmowy z potencjalnymi franczyzobiorcami z Warszawy, a także z Wrocławia i Krakowa, którym proponujemy prowadzenie restauracji w jednym z dwóch modeli – dodaje Natalia Dimitrow.

Model restauracyjny obejmuje lokale z obsługą kelnerską, w którym w karcie znajduje się 25 dań przygotowanych przez szefa kuchni we współpracy z dietetykiem YEStem oraz jedno danie dnia, które nie powtarza się przez trzy kolejne miesiące. Z kolei model barowy zakłada serwowanie 20 dań wybieranych przez klienta przy ladzie. Dzięki temu widzi on sposób przygotowanych posiłków, spożywanych na miejscu lub podawanych na wynos. YEStem stawia na miasta, powyżej 100 tys. mieszkańców. Restauracje mogą znajdować się zarówno przy ulicy, ale także w centrach handlowych, w ramach food courtu lub w samodzielnym lokalu.

Partner powinien zainwestować w lokal ok. 100 tys. zł zgodnie z projektem franczyzodawcy. YEStem nie pobiera opłaty franczyzowej za możliwość prowadzenia biznesu pod logo firmy. Opłata miesięczna natomiast została ustalona na poziomie 4 proc. od uzyskiwanych obrotów. Franczyzodawca pomaga wybrać lokal oraz wyposażyć go, na szkoleniach przekazuje wiedzę na temat przygotowania potraw. W końcu centrala opracowuje także biznes plan uwzględniający wybraną lokalizację oraz zapewnia doradztwo prawno-podatkowe.

Moda na zdrową żywność dostrzegalna jest także we franczyzie. Oprócz YEStem w tym segmencie działają także Fit & Green, bistro serwujące dania wegetariańskie i wegańskie oraz Na Zdrowie, gdzie menu dla klienta przygotowywane jest indywidualnie na podstawie wskazówek dietetyka. (dw)


/1/
ZOBACZ WIĘCEJ

ZOBACZ W KATALOGU

7th Street - Bar&Grill
A.Blikle
Bafra Kebab
Baltica 1920
Berlin Döner Kebap
Biesiadowo
Bike Café
Bobby Burger
BoBoQ
Burgerownie, Pizzerie, Trattorie, Kawiarnie
Carte d’Or Cafe
Chop Chop Lody Tajskie
Cleopatra
CoffeeFeel
Coffeeloffee
Coffeeshop Company
Columbus Coffee
Cools
Crazy Bubble
Crazy Piramid Pizza
Da Grasso
Dolce Lato, Gelato...The Italian way
Domino’s Pizza
Easy Beer
Easy Wine
Erbil Doner Kebab
Express Oriental
Felix Chicken
Frankie’s
Fresh Gelato
Gruby Benek
Jack’s Bar & Restaurant
Kebab King
Kiełbaskowo
Koku Sushi
Kołacz na okrągło
Krowarzywa
Kuchnia Marche
Lepione
Little Caesars Pizza
Lodolandia
Lodostrefa
Lody Bonano
Lody Mangatto
Lody Marsjano
Lody Przygoda & Lavazza
Lody Smaki Natury
Los Tacos
Mad Box
McDonald’s
Meat & Fit – Slow Food
Mihiderka
Mini Melts
Ministerstwo Śledzia i Wódki
MOJITO LEMON
Mount Blanc
Mr Hamburger
Mr. Kebab
Naleśnikarnia Gramofon
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niko Spaghetti Bar
Olimp
Organic Coffee & more
Pan Naleśnik
Papa John’s Pizza
Pierogarnia Stary Młyn
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Dominium
Pizzeria Stopiątka
Przystanek Pierogarnia
Red Hot Chicken
Restauracje Sphinx
Rybkodajnia
Setka Bar
Sevi Kebab
Shrimp House
So! Coffee
Stara Pączkarnia
Stava - niezawodne dowozy
Subway
Sztuka Maka
Tel Aviv
Telepizza
Tutti Santi
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Western Chicken
Western Tortilla
Willisch
Yogo Factory
Zapieksownia
Zdrowa Krowa Slow Food Fast
Z ogórem czy bez?

POPULARNE NA FORUM

Subway podsumowuje rok

Szczerze Państwu współczuje, dziękuję za informacje i życzę zdrowia

2 wypowiedzi
ostatnia 19.04.2018
Wynajem kelnerów

Witam Co myślą Państwo o biznesie "wynajem kelnerów" do różnych lokali gastronomicznych (głównie myślę tutaj o hotelach gdzie ciągle potrzebują pracowników do...

1 wypowiedzi
ostatnia 19.04.2018
Jedzenie na zamówienie

Warto mieć na uwadze firmę, która trudni się produkcja jak i sprzedażą warzyw świeżych, jak również przetworzonych. My do firmy zamawiamy do tej- www.intermaxphu.pl ....

19 wypowiedzi
ostatnia 19.04.2018
Jedzenie na zamówienie

Jeśli chodzi o pizzę nic nigdy nie przebije pizzerii Amar! Ich pizza na dowóz w Bydgoszczy to najlepszy fast food w mieście. Lubię spotkać się ze znajomymi i zjeść...

19 wypowiedzi
ostatnia 18.04.2018
Subway podsumowuje rok

Zdecydowanie odradzam SUBWAY jako sposób na biznes. Apeluję - omijajcie tę firmę z daleka! Zainwestowaliśmy wraz z mężem w działający lokal, który okazał się...

2 wypowiedzi
ostatnia 16.04.2018
Subway - kanapki

Zdecydowanie odradzam SUBWAY jako sposób na biznes. Apeluję - omijajcie tę firmę z daleka! Zainwestowaliśmy wraz z mężem w działający lokal, który okazał się...

45 wypowiedzi
ostatnia 16.04.2018
Catering dietetyczny Na Zdrowie - opłacalna inwestycja?

Jak można sobie pozwolić na taką opcję to dlaczego nie? Po zmianie pracy nie miałam kompletnie czasu na gotowanie bo ilosć obowiązków mnie przytłoczyła, ale chciałam...

52 wypowiedzi
ostatnia 15.04.2018
Strona internetowe dla gastronomii i cateringu

Ciekawe propozycje daliście na temat asortymentu gastronomicznego. Nie jest to łatwy dział i są dość spore różnice cenowe i jakościowe. Według mnie w tej branży...

39 wypowiedzi
ostatnia 12.04.2018
zobacz więcej na forum