Śnieg topnieje, lodziarni przybywa

Inwestycja w nową maszynę do produkcji lodów świderków wynosi ok. 34 tys. zł. Do tego dochodzi jeszcze koszt dostosowania lokalu do prowadzenia lodziarni.
Niedziela
01.03.2015
W najbliższe wakacje świderki Lodów Bonano będą dostępne w 200 lokalizacjach.
 

Ubiegły rok był rekordowy pod względem liczby lodziarni działających pod żółto-czerwonym szyldem Bonano. W 2014 roku na rynku działało 175 lokali, w tym będzie ich już 200. Od zakończenia poprzedniego sezonu trwały  rozmowy z kolejnymi przedsiębiorcami planującymi poprowadzenie lodziarni.
- Dotychczas podpisaliśmy 32 nowe umowy, ale na tym nie koniec, bo mamy informacje o kolejnych zainteresowanych rozpoczęciem przygody z tym biznesem. Sezon lodów rusza wraz z nadejściem pierwszy ciepłych, wiosennych dni a rozkręca na dobre w czerwcu. Jest więc jeszcze dość czasu, aby zdecydować się na otwarcie własnej lodziarni w ramach proponowanego przez nas konceptu – mówi Anna Kiryluk, odpowiedzialna za rozwój sieci franczyzowej Lody Bonano.

Zdecydowanym na wejście do sieci franczyzowej, firma udziela wsparcia w zakresie znalezienia i wyboru odpowiedniej lokalizacji, dostosowania lokalu i przeszkolenia sprzedawców. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w artykule Nadjeżdża lodobus na portalu lokalnabiznes.pl. Od podjęcia decyzji do uruchomienie działalności potrzebne są cztery tygodnie. Co ciekawe, blisko połowa spośród nowych lodziarni to punkty otwierane przez dotychczasowych franczyzobiorców.

Większość nowych lodziarni otwieranych w tym roku powstanie w nadmorskich kurortach turystycznych, w których zostaną uruchomione punkty Bonano Holiday. Z założenia działają one tylko w okresie sezonu wakacyjnego od czerwca do końca sierpnia.
- Oprócz wspomnianej wersji wakacyjnej naszego biznesu, do dyspozycji franczyzobiorców pozostają również trzy pozostałe typy współpracy: w lokalu dedykowanym specjalnie dla lodziarni, jako wydzielona lodowa strefa w istniejącym już punkcie gastronomicznym, np. w restauracji oraz w formie lodowej wyspy w galerii handlowej – wymienia Anna Kiryluk.

Lody Bonano oferują ponad 30 rodzajów lodów tzw. „świderków” w różnych smakach i wielu formach. Dodatkowo niektóre punkty posiadają w sprzedaży również shake'i oraz jogurty. Sieć sprzedaje lody produkowane przez spółkę Multi-Ice, właścicila marki Lody Bonano. Pierwsze lodziarnie tej sieci powstały w 2003 roku w Białymstoku.

Polacy jedzą mniej lodów niż w innych krajach. Spożycie w Polsce to około 4 litry na osobę. Dla porównania w Szwecji, Finlandii czy Norwegii, czyli krajach, w których panują jeszcze mniej sprzyjające warunki pogodowe, spożycie lodów przekracza 10 litrów na osobę.


Daniel Wilk
dziennikarz