W Lublinie powieje chłodem
Redberry to obecnie 10 lokali gastronomicznych z mrożonymi jogurtami. Ostatni, otwarty w połowie lutego w centrum handlowym w Tarasach Zamkowych, to jednocześnie drugi lokal w stolicy województwa lubelskiego. Oznacza też kontynuację strategii rozwoju sieci – do tej pory punkty Redberry otwierane były głównie w dużych centrach handlowych, jak warszawskie Złote Tarasy, Arkadia, Blue City czy wrocławska Magnolia. Nowootwarta Galeria Tarasy Zamkowe znajduje się w centrum Lublina. Na powierzchni 38 tys. m2 ma pomieścić docelowo 150 sklepów, kawiarni i restauracji oraz lokali handlowo-usługowych i rozrywkowych. Więcej informacji o tym, jakie marki pojawiły się w Tarasach Zamkowych można znaleźć w artykule na portalu lokalnabiznes.pl
Jogurteria otwarta została przez franczyzobiorcę, dla którego jest to debiut w branży gastronomicznej. Do zakupu licencji franczyzowej miały przekonać go wyniki finansowe franczyzodawcy, a także to, że oferta Redberry wpisuje się w trend zdrowego żywienia i stylu życia fit, które to cieszą się coraz większą popularnością wśród klientów.
- Inwestycja zamknęła się w kwocie 170 tys. zł. Lokalizacja została zasugerowana przez Redberry, wszystkie formalności zostały przez nas przygotowane, tak naprawdę franczyzobiorca został zaangażowany już w trakcie działań przygotowujących lokal do otwarcia – tłumaczą przedstawiciele sieci.
Pomysł na mrożone jogurty przywędrował do Europy ze Stanów Zjednoczonych, gdzie został opracowany jeszcze w latach 70. Pierwsze próby wprowadzenia tego deseru do Polski podjęła sieć Yogen Fruz ponad dekadę temu. Zakończyły się one fiaskiem, mimo że już wtedy marka była dostępna w sieci ponad tysiąca placówek na ponad 20 krajach świata. Dziś Yogen Fruz po raz kolejny stara się znaleźć swoje miejsce na naszym rynku gastronomicznym, ale ma liczną konkurencję. Oprócz Redberry i Yogen Fruz o względy klientów walczą m.in. takie sieci, jak Feel the Chill, Loveyo czy Yogoland. A polski konsument, choć nowościom ufa niechętnie, zaczyna się przekonywać.
- Polacy coraz chętniej sięgają po mrożone jogurty niezależnie od pory roku. Ludzie poszukują zdrowych i smacznych alternatyw dla fast foodów i ciężkich dań. W cenie jest jakość, wartość odżywcza, wyjątkowy smak i oryginalność - twierdzi Ron Melchet, właściciel Redberry.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
W ubiegłorocznym sezonie Lodolandia pobiła rekordy sprzedaży. Wśród franczyzobiorców marki jest dużo kobiet, które bardzo dobrze radzą sobie w biznesie.
– Sukces naszych lokali potwierdza słuszność idei otwierania wine barów, w opozycji do dużych restauracji z kartami win – mówi Piotr Stryszowski z Subtilité Wine&Bar.
Szwedzka marka Taco Bar chce wejść na polski rynek. Jakie warunki współpracy proponuje?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
Targi Franczyza w Pałacu Kultury i Nauki to 3 dni spotkań biznesowych, 150 konceptów franczyzowych i kilka tysięcy przedsiębiorców zainteresowanych otwarciem własnej firmy pod znaną marką.
Aby zarobić, trzeba sprzedać rzecz należącą do klienta, którą czasowo przechowujemy, bo nie jest naszą własnością. Lombardy świetnie prosperują, a pożyczki pod zastaw są wysoko oprocentowane.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali