Z badania TNS OBOP wynika, że najbardziej po polskiej (93 proc.) lubimy kuchnię włoską (27 proc.), orientalną (17 proc.), grecką (8 proc.) i arabską (7 proc.).
Wtorek
17.03.2015
Franczyzodawca Ristorante Tesoro poleca zatrudniać włoskich kucharzy. Firma pomoże ich znaleźć.
 

Ristorante Tesoro to mała rodzinna firma, której właścicielami są dwa małżeństwa – Angelika i Domenico Cubeddu oraz Marzena i Jacek Michalscy. Od 9 lat prowadzą oni w Sopocie dwie restauracje łączące w sobie elementy pizzeri i tradycyjnej kuchni włoskiej.
- Firma się rozwija i postanowiliśmy pogłębić ten wzrost dzięki wspópracy franczyzowej. Tym bardziej, że coraz częściej trafiały do nas pytania o taką możliwość – twierdzi Jacek Michalski, współwłaściel firmy. – Mieścimy się w Sopocie, ale mamy klientów w wielu miastach, którzy zamawiają u nas jedzenie na różne okazje.

 O możliwości współpracy na licencji Ristorante Tesoro poinformowało pół roku temu. Minęło kilka miesięcy i lada chwila ruszą trzy lokale franczyzowe. Firma szuka franczyzobiorców na terenie całego kraju. Nie stawia żadnych ograniczeń co do lokalizacji, z jednym tylko wyjątkiem, którym jest Sopot.
- Dwie macierzyste restauracje tutaj w zupełności wystarczą. Zapewniamy też, że kolejne lokale znajdą się w rozsądnych odległościach, zgodnie z zasadą wyłączności terytorialnej. Nie mamy specjalnych wymagań dotyczących wielkość miejscowości, w której może powstać Ristorante Tesoro - mówi Jacek Michalski.

Lokal powinien mieć co najmniej 120 m2, a wysokość inwestycji właściciele firmy szacują na ok. 300 tys. zł. Do tego dochodzi jeszcze 10 tys. zł jednorazowej opłaty na szkolenia. Każdy franczyzobiorca i jego personel przejdzie też obowiązkowe szkolenie początkowe, które potrwa minimum dwa tygodnie. Pozostałe szkolenia będą się odbywać cyklicznie. Sieć podzieli się swoimi recepturami i know-how, a do tego pomoże kupić niezbędne urządzenia i materiały po atrakcyjnych, wynegocjowanych przez siebie cenach.  W trakcie współpracy z kolei franczyzobiorców będzie obowiązaywać opłata w wysokości 10 proc. obrotu.
- Proponujemy franczyzobiorcom prowadzenie pizzerii, której menu wzbogacono o inne dania, w tym makarony, owoce morza, sałatki czy zupy – mówi Jacek Michalski.

Pizzeri w naszym kraju nie brakuje - działa ich już ok. 4 tys. Jednak nie wszystkie serwują prawdziwą włoską pizzę. Ristorante uznaje wyłącznie oryginalne receptury. Domenico Cupeddi, współpwłaściciel firmy, jest mistrzem kuchni włoskiej z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem.
- Naszym partnerom też będziemy rekomendować zatrudnianie kucharzy włoskiego pochodzenia i nawet pomożemy w ich znalezieniu. Nie jest to jednak warunek konieczny. Najważniejsze, żeby z danym partnerem dobrze nam się współpracowało – zapewnia Jacek Michalski.


Profil kobiety
Dominika Pronarska
dziennikarz

ZOBACZ W KATALOGU

7 Street – Bar & Grill
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Biesiadowo
Bike Café
Bistro Krówka i Połówka
Bobby Burger
BoBoQ
Burgerownie, Pizzerie, Trattorie, Kawiarnie
Carte d’Or Cafe
Chilli Mili
Chop Chop Lody Tajskie
Cleopatra
Coffeeloffee
Coffeeshop Company
Cools
Crazy Bubble
Crazy Piramid Pizza
Da Grasso
Dolce Lato, Gelato...The Italian way
Domino’s Pizza
Easy Beer
Easy Wine
Erbil Doner Kebab
Express Oriental
Express Pizza – Ta prostokątna!
Fabryka Pizzy
Felix Chicken
Fornetti
Fresh Gelato
Frytki Belgijskie w Krakowie
Gloria Jean’s Coffees
Gruby Benek
Jack’s Bar & Restaurant
Kebab King
Koku Sushi
Kołacz na okrągło
Kreweta Tempura Bar
Krowarzywa
Kuchnia Marche
Lepione
Little Caesars Pizza
Lodolandia
Lodostrefa
Lody Bonano
Lody Mangatto
Lody Marsjano
Lody Przygoda & Lavazza
Lody Smaki Natury
Makarun Spaghetti and Salad
McDonald’s
Meet & Fit – Slow Food
Mihiderka
Mini Melts
Ministerstwo Śledzia i Wódki
MOJITO LEMON
Mr Hamburger
Mr. Kebab
Naleśnikarnia Gramofon
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Olimp
Organic Coffee & more
Pan Naleśnik
Papa John’s Pizza
Pierogarnia Stary Młyn
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Dominium
Pizzeria Stopiątka
Przystanek Pierogarnia
Red Hot Chicken
Restauracje Sphinx
Rybkodajnia
Sbarro
Seta Disco, Seta Bistro
Setka Bar
Sevi Kebab
Shrimp House
So! Coffee
Stara Pączkarnia
Stava - niezawodne dowozy
Subway
Tel Aviv
Telepizza
Tutti Santi
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Western Chicken
Western Tortilla
Willisch
Yogo Factory
Zdrowa Krowa Slow Food Fast
Zdrowa Micha bistro piekarnia
Z ogórem czy bez?