W tym roku otworzymy aż 80 nowych franczyzowych lodziarni. W dużej mierze to zasługa dotychczasowych franczyzobiorców, którzy nie poprzestają na otwarciu jednej lodziarni. Sukces pierwszej zachęca ich do otwarcia kolejnych.
Poniedziałek
04.05.2015
Sprzedaż lodów to biznes wybitnie sezonowy – mówi Radosław Charubin, właściciel sieci lodziarni Lody Bonano.
 

Załóżmy, że ktoś dopiero teraz wpadł na pomysł otwarcia lodziarni. Zdąży go jeszcze zrealizować w tym roku czy lepiej, żeby poczekał do następnego sezonu?
Pomimo tego, że sezon lodowy właśnie się rozpoczął, wciąż zgłaszają się do nas kolejni przedsiębiorcy zainteresowani nawiązaniem współpracy. W zasadzie przez cały czas trwają rozmowy na ten temat. Od podjęcia decyzji do uruchomienie lodziarni mija średnio cztery tygodnie. Czas jest tu niezwykle istotny, bo sprzedaż lodów to biznes wybitnie sezonowy. Próbowaliśmy różnych sposobów na przedłużenie sezonu – poszerzaliśmy ofertę o gofry, rurki z kremem, ciastka. Jednak w naszym klimacie koniec września oznacza zwykle koniec sprzedaży. Dlatego ci, którzy chcą jeszcze w tym roku zarobić na sprzedaży Lodów Bonano muszą się spieszyć. Bo następna szansa dopiero za rok.

Kiedy zadebiutował pierwszy franczyzobiorca sieci Lody Bonano?
Pierwsza franczyzowa lodziarnia marki została otwarta w 2004 roku. Pierwotnie założyłem, że będę budował sieć tylko na Podlasiu. Jednak czas pokazał, że zainteresowani poprowadzeniem franczyzowej lodziarni pochodzili również z innych części kraju. W tym roku otworzymy aż 80 nowych franczyzowych lodziarni. W dużej mierze to zasługa dotychczasowych franczyzobiorców, którzy nie poprzestają na otwarciu jednej lodziarni. Sukces pierwszej zachęca ich do otwarcia kolejnych. Franczyzobiorcy najchętniej otwierają nowe lodziarnie w miejscowościach liczących 15-30 tys. mieszkańców.

Czy franczyzobiorca może otworzyć tylko tradycyjną lodziarnię?
Oferujemy cztery modele współpracy. Szyld Lody Bonano może zawisnąć nad tradycyjną lodziarnią, wyspą z lodami oraz punktem z lodami w istniejącej już restauracji. Franczyzobiorcy mogą otwierać również niewielkie budki z lodami w letnich kurortach. To oferta skierowana do osób, które chcą otworzyć lodziarnie w miejscowościach typowo turystycznych, w których sezon sprzedaży trwa krócej, ale jest zdecydowanie bardziej intensywny. Osoby zainteresowane współpracą w ramach naszego najnowszego konceptu, Lody Bonano Holiday, powinny posiadać budkę lub lokal o powierzchni ok. 5 m2 albo miejsce, w którym będzie można ustawić niewielki kontener gastronomiczny. W przypadku pełnowymiarowej lodziarni przyszły franczyzobiorca powinien posiadać lokal o powierzchni 10-25 m2. Na jego wyposażenie i remont trzeba przeznaczyć ok. 50 tys. zł, z czego 10-12 tys. zł to koszty przystosowania lokalu.

Jaka jest najlepsza lokalizacja dla lodziarni?
Nasze lodziarnie powstają w ruchliwej okolicy, większość mieści się przy deptakach, głównych ulicach i centralnych częściach miast. Przy wyborze lokalu należy kierować się przede wszystkim liczbą przechodniów, czyli potencjalnych klientów. Lodziarnia powinna znajdować się na parterze, to niezmiernie istotne, jeśli weźmiemy pod uwagę specyfikę sprzedaży produktów, które podajemy przez okienko.

Rozmawiała Anna Smolińska


POPULARNE NA FORUM

Jedzenie w dobrym miejscu

Jeżeli ktoś szuka fachowców z Wrocławia to polecam https://gastrodesign.pl . Wykonali mi projekt technologiczny - uczciwie, bez naciągania na sprzęty

2 wypowiedzi
ostatnia 23.05.2018
Jedzenie w dobrym miejscu

Projekt technologiczny jest często bagatelizowany a niektórzy nie zdają sobie sprawy z tego, że to przede wszystkim ułatwienie nie tylko dla wykonawców ale dla samego...

2 wypowiedzi
ostatnia 23.05.2018
Jaką gastronomię otworzyć przy trasie szybkiego ruchu?

Szybkie jedzenie, czyli coś z fast foodów. A jeśli decydujesz się na gastronomię przy trasie szybkiego ruchu, to warto postawić na system przywoławczy. W ten sposób...

40 wypowiedzi
ostatnia 22.05.2018
Pożyczki finansowe na poziomie nieba

Uwaga Sky Level Finance oferuje najlepsze opcje pozyczek mozliwych kredytobiorców. Oferujemy pozyczki i mozliwosci finansowe Na calym swiecie Jestesmy jednym z niewielu...

1 wypowiedzi
ostatnia 16.05.2018
zaklep.to - System rezerwacji stolików

Witam, chciał bym wam przedstawić projekt aplikacji do rezerwacji miejsc. Będzie ona wspierała wasze restauracje w odbieraniu rezerwacji o każdej porze. Zapraszam na...

1 wypowiedzi
ostatnia 13.05.2018
Lodziarnie na fali

Everything that is tonic, eco and carefully assembled is on top so nothing interesting. On Write my Essay the off chance that the dessert parade is extremely expected to get...

9 wypowiedzi
ostatnia 12.05.2018
Zdrowo i Zielono

Ja ostatnio zacząłem zdrowo się odżywiać i zakupiłem wiele produktów z Melvitu http://melvit.pl/p_kuskus-perlowy-4-x-80-g_419 Mają tam naprawdę szeroki wybór...

2 wypowiedzi
ostatnia 11.05.2018
McDonalds opinie o franczyzie

Witam, Zastanawiam się nad wysłaniem dokumentów do McDonalda, aby wziąć udział w szkoleniu o ile przyjmą moje dokumenty i przejęciu jednego z lokali. Szukałem trochę...

1 wypowiedzi
ostatnia 27.04.2018