Multibiorcy idą na całość

Spółka Lody Bonano została przyjęta do Polskiej Organizacji Franczyzodawców.
– Dzięki temu potencjalni franczyzobiorcy zyskują dodatkową gwarancję stabilności współpracy z nami – wyjaśnia Radosław Charubin, twórca Lodów Bonano.
Wtorek
23.06.2015
Mimo że posiadają już kilkanaście lodziarni Bonano, to zdecydowali się na otwarcie kolejnej, tym razem w Brukseli. Mowa o spółce trzech franczyzobiorców.
 

Do tej pory Belgowie zajadali się swoim narodowym przysmakiem – czekoladowymi pralinami. Lody Bonano właśnie sprawdzają, czy do gustu Belgom przypadną także ich lody świderki. Wszystko za sprawą trzech franczyzobiorców, którzy w Polsce prowadzą kilkanaście lodziarni, w województwie mazowieckim i podlaskim, m.in. w Ciechanowie, Górze Kalwarii, Ostrołęce i Grodzisku Maz. Wspólnicy zdecydowali się na kolejny punkt, ale tym razem poza granicami kraju. Placówka w Brukseli w zabytkowej kamienicy w centrum miasta. To już drugi zagraniczny lokal sieci, ponieważ Bonano działa już w chorwackim Zadarze. W otwarciu brukselskiej lodziarni trójce wspólników pomagał ich znajomy, który na stałe tam mieszka. Przedsiębiorca pomógł w znalezieniu odpowiedniego lokalu, tłumaczeniach oraz uzyskaniu wszelkich pozwoleń i dopełnieniu niezbędnych formalności

 Zarządzanie lokalem odbywa się głównie za jego pośrednictwem. Wspólnicy na bieżąco reagują na wszelkie biznesowe zdarzenia. W dzisiejszym świecie, dzięki technologiom komunikacyjnym odległość nie stanowi problemu w biznesie – wyjaśnia Paulina Zubrzycka, odpowiedzialna za rozwój sieci Lody Bonano. – Nie kryjemy satysfakcji, że marka Lody Bonano powoli zaczyna gościć również w Europie. Jednak ze względu na szereg dodatkowych uwarunkowań, na przykład w zakresie przepisów sanitarnych czy BHP, proces powstawania naszych placówek za granicą wymaga więcej poświęcenia i jest bardziej czasochłonny. Dlatego zakładamy, że tworzenie kolejnych lodziarni poza Polską – choć już pewne – nie nastąpi w tak dynamiczny sposób jak w kraju.

Powierzenie poprowadzenia lodziarni zagranicą doświadczonej spółce franczyzobiorców może się okazać bardzo dobrą decyzją, nawet jeśli zarządzanie lokalem odbywa się na odległość. Właściciele punktu sprzedaży w Brukseli nigdy co prawda nie prowadzili biznesu gastronomicznego w tak dużym mieście, a do tego w stolicy Unii Europejskiej, ale duży ruch pieszych na tamtejszej Starówce zapewni lodziarni klientów.
Na razie jest zbyt wcześnie, aby oceniać lokal w kategoriach sukcesu lub porażki. Widzimy po pierwszych dwóch tygodniach działania lodziarni, że nasza oferta spotyka się z zainteresowaniem mieszkańców, turystów oraz Polaków mieszkający w Brukseli, którzy znają Lody Bonano – dodaje Paulina Zubrzycka.

Spółka Lody Bonano w czerwcu została przyjęta w poczet członków Polskiej Organizacji Franczyzodawców.
Nasi potencjalni franczyzobiorcy zyskują dodatkową gwarancję stabilności współpracy. Choć i tak cieszymy się pełnym zaufaniem ze strony aktualnych partnerów, dzięki prowadzonej przez nas przyjaznej i nastawionej na pełną transparentność polityce kooperacji, ale taki dokument stanowi niezależne potwierdzenie naszej jakości w tym względzie – wyjaśnia Radosław Charubin, twórca Lodów Bonano.


Daniel Wilk
dziennikarz