Częste zmiany w menu są ważne zarówno pod kątem satysfakcji klienta, jak i zyskowności lokalu. Na bieżąco weryfikujemy sprzedaż poszczególnych pozycji i na tej podstawie moderujemy pozycje w karcie - mówi Małgorzata Ptasińska, kierownik ds. franchisingu w Pizzy Dominium.
Poniedziałek
27.07.2015
O tym, jak kontrolować koszty, utrzymywać jakość i przygotować się do otwarcia restauracji opowiada Małgorzata Ptasińska, kierownik ds. franchisingu w Pizzy Dominium.
 

Częstym grzechem restauratorów jest oszczędzanie na jakości produktów. Czy w tym zakresie jest miejsce na kompromisy?
Oszczędzanie na produktach jest nieopłacalne dla restauracji, ponieważ odbija się na jakości oferowanych potraw, a tym samym na zadowoleniu klientów.  Niski food cost (czyli relacja ceny zakupu składników do ceny potraw – przyp.red.)  jest korzystny finansowo, ale można go osiągnąć poprzez negocjacje cenowe z dostawcami. W sieci Pizza Dominium, w której znajduje się ponad 70 restauracji zarówno franczyzobiorcy, jak i lokale własne obniżają koszty produkcji dzięki korzyści skali, która umożliwia atrakcyjne warunki współpracy z dostawcami. Jednocześnie obowiązuje centralny system dostaw, co zwiększa efektywność logistyki.

Jak często w lokalu gastronomicznym należy zmieniać ofertę? Czy w ogóle klienci tego oczekują?
Karta menu w Dominium Pizza jest często zmieniana, uwzględniając preferencje i oczekiwania klientów. Jest to ważne zarówno pod kątem satysfakcji klienta, jak i zyskowności lokalu, ponieważ na bieżąco weryfikujemy sprzedaż poszczególnych pozycji i na tej podstawie moderujemy pozycje w karcie. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, wprowadzamy nowe pozycje w menu czy produkty sezonowe.

Czy głośne otwarcia służą restauracji, czy raczej należy zaczynać po cichu i pracować nad tym, by zyskać rozgłos?
Głośne otwarcia jak najbardziej służą restauracji, ponieważ ściągają klientów zainteresowanych nowym miejscem w swojej okolicy. Na otwarcie lokalu przygotowujemy specjalne oferty, by zachęcić klientów, a także intensywną kampanię marketingową. Dzięki tym działaniom każda z naszych restauracji cieszy się ogromnym powodzeniem wśród klientów.

Jakim kapitałem powinien dysponować franczyzobiorca Pizza Dominium na starcie i po jakim czasie inwestycja może się zwrócić?
Całkowita kwota inwestycji to min. 250 tys. zł w zależności od wielkości lokalu oraz stopnia dostosowania go do wymogów gastronomii. Szybkość zwrotu inwestycji jest zależna od wielu czynników m.in. lokalizacji czy zaangażowania franczyzobiorcy. Restauracje Dominium Pizza są rentowne już w pierwszym miesiącu od otwarcia, więc franczyzobiorcy nie muszą posiadać żadnej rezerwy finansowej. 

Rozmawiał Grzegorz Morawski


ZOBACZ W KATALOGU

7 Street – Bar & Grill
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Biesiadowo
Bike Café
Bistro Krówka i Połówka
Bobby Burger
BoBoQ
Burgerownie, Pizzerie, Trattorie, Kawiarnie
Carte d’Or Cafe
Chilli Mili
Chop Chop Lody Tajskie
Cleopatra
Coffeeloffee
Coffeeshop Company
Crazy Bubble
Crazy Piramid Pizza
Da Grasso
Dolce Lato, Gelato...The Italian way
Domino’s Pizza
Easy Beer
Easy Wine
Erbil Doner Kebab
Express Oriental
Express Pizza – Ta prostokątna!
Fabryka Pizzy
Felix Chicken
Fornetti
Fresh Gelato
Frytki Belgijskie w Krakowie
Gloria Jean’s Coffees
Gruby Benek
Jack’s Bar & Restaurant
Kebab King
Koku Sushi
Kołacz na okrągło
Kreweta Tempura Bar
Krowarzywa
Kuchnia Marche
Lepione
Little Caesars Pizza
Lodolandia
Lodostrefa
Lody Bonano
Lody Mangatto
Lody Marsjano
Lody Przygoda & Lavazza
Lody Smaki Natury
Makarun Spaghetti and Salad
McDonald’s
Meet & Fit – Slow Food
Mihiderka
Mini Melts
Ministerstwo Śledzia i Wódki
MOJITO LEMON
Mr Hamburger
Mr. Kebab
Naleśnikarnia Gramofon
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Olimp
Organic Coffee & more
Pan Naleśnik
Papa John’s Pizza
Pierogarnia Stary Młyn
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizzeria Stopiątka
Przystanek Pierogarnia
Red Hot Chicken
Restauracje Sphinx
Rybkodajnia
Sbarro
Seta Disco, Seta Bistro
Setka Bar
Sevi Kebab
Shrimp House
So! Coffee
Stara Pączkarnia
Stava - niezawodne dowozy
Subway
Telepizza
Tutti Santi
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Western Chicken
Western Tortilla
Willisch
Yogo Factory
Zdrowa Krowa Slow Food Fast
Zdrowa Micha bistro piekarnia
Z ogórem czy bez?

POPULARNE NA FORUM

Zdrowo i Zielono

kontynuując wątek zapraszam również na ciekawy blog o zdrowej żywności gdzie znajdziecie wiele fit przepisów

9 wypowiedzi
ostatnia 12.10.2018
Zdrowo i Zielono

W ostatnim czasie bardzo popularne zrobiły się zdrowe przekąski oraz lunch który można bez problemów zabrać np. do pracy. Wymieniono już tu kilka stron a ja dorzucam...

9 wypowiedzi
ostatnia 12.10.2018
Franczyza 7Street - jakie opinie?

watches for men -- mens watches -- womens watches

4 wypowiedzi
ostatnia 11.10.2018
Piec do pizzy - jaki wybrać ?

jeżeli poszukujesz naprawdę dobrego pieca do pizzy zapraszam do kontaktu z zespołem gastrro.pl doradzą i przygotują ciekawą ofertę. Pieców jest tak dużo, że trzeba...

56 wypowiedzi
ostatnia 10.10.2018
Dobre miejsce na pizzerię

A jak uważacie są w okolicy jakieś dobre firmy które wykonują cięcie stali (https://gomar.org.pl/) ?

2 wypowiedzi
ostatnia 09.10.2018
Franczyza 7Street - jakie opinie?

Nie wiem czy to na tyle znana marka, że warto. Osobiście nie słyszałem. Widzę, w mapach Google https://maps.google.com, że głównie są w Warszawie. Ja szukałem tutaj...

4 wypowiedzi
ostatnia 08.10.2018
Catering dietetyczny Na Zdrowie - opłacalna inwestycja?

Temat opłacalny jak najbardziej, coraz więcej ludzi jednocześnie chce dobrze wyglądać i jednocześnie dużo pracuje, przez co niema czasu na robienie posiłków w domu....

53 wypowiedzi
ostatnia 03.10.2018
Lodziarnie Lody Przygoda - ktoś współpracuje?

Nie polecam współpracy z Lody Przygoda. Jeśli nie chcesz stracić kasy, to uważaj na tych byznesmenuf.

9 wypowiedzi
ostatnia 02.10.2018