07.08.2015

SPAR posilił się Kefirkiem

Holenderska sieć supermarketów zakończyła rebranding przejętych niedawno sklepów konkurenta. Ale rośnie też dzięki własnym otwarciom.

- W sklepach zamontowano szyldy SPAR, umieszczono wizualizacje w witrynach oraz zadbano o spójność całej identyfikacji zewnętrznej, tak aby placówki otrzymały nowy wygląd, zgodny ze najnowszymi standardami SPAR – mówi Michał Zych, dyrektor marketingu sieci detalicznych Grupy Kapitałowej Bać-Pol, która zarządza rozwojem SPAR w Polsce.

Zdjęcie sklep Spar Fot. Spar

W tym roku supermarkety SPAR pojawiły się m.in. w Krakowie, Rudzie Śląskiej, Staszowie i Czarnkowie.

Takie działania objęły 17 sklepów działających do tej pory w sieci Kefirek, które przeszły pod kontrolę SPAR na podstawie podpisanej w maju umowy franczyzowej. Holenderska sieć liczy dziś 209 sklepów w Polsce, również dzięki regularnym otwarciom. Ostatnie z nich miało miejsce w lipcu w małopolskim Zagórzu.
- Placówka SPAR w tej miejscowości to jedyny większy sklep w najbliższej okolicy – mówi Marek Wolski, kierownik ds. otwarć w SPAR Polska – Docelowo będziemy dążyć do tego, aby SPAR w Zagórzu stał się dla okolicznych mieszkańców sklepem zarówno codziennych, jak i cotygodniowych zakupów i aby klienci nie czuli potrzeby odwiedzania sklepów w oddalonym o kilka kilometrów Chrzanowie, w którym wielu z nich pracuje.

Wcześniej w tym sklepy SPAR pojawiły się m.in. w Czarnkowie, Krakowie i Strzeszowicach. Punkty otwierane są w trzech różnych formatach, o których można przeczytać w artykule na portalu Lokalnabiznes.pl.

SPAR jest największą siecią sprzedaży detalicznej na świecie. Łącznie pod tym szyldem działa ok. 12 tys. sklepów zlokalizowanych w 36 krajach na 4 kontynentach. Powstała w Holandii w 1932 roku, a nad Wisłę dotarła w 1997. W Polsce sklepy działąją w południowo - zachodniej, centralnej i wschodniej części kraju.

Zacięta konkurencja na rynku handlowym powoduje, że coraz więcej przedsiębiorców postanawia przystąpić do jednej z sieci franczyzowych. Oprócz atrakcyjnych warunków zatowarowania zyskują w ten sposób dostęp do znanej marki i know-how. Na zakup licencji franczyzowej w branży artykułów spożywczych i przemysłowych zdecydowało się w 2014 roku 1,8 tys. właścicieli sklepów.