Orientacyjna suma inwestycji w Pijalnię Czekolady E.Wedel to ok. 650-800 tys. zł, w zależności od specyfiki danej lokalizacji. W tej kwocie ujęta jest opłata licencyjna oraz przybliżone koszty wyposażenia i adaptacji lokalu, które zależne są oczywiście od jego stanu i powierzchni.
Daniel Kucharski, prezes Pijalni Czekolady E. Wedel.
Poniedziałek
24.08.2015
Nasz model biznesowy jest wyjątkowy i nie mamy dużej konkurencji – twierdzi Daniel Kucharski, prezes Pijalni Czekolady E.Wedel
 

Czy tradycyjne pijalnie czekolady mogą dziś skutecznie konkurować z sieciowymi kawiarniami w amerykańskim stylu?
Polska to stosunkowo młody rynek gastronomiczny, a Polacy ciągle jeszcze odkrywają przyjemności płynące z odwiedzania kawiarni. To segment z perspektywami dynamicznego rozwoju, który zapewne będzie przechodził konsolidacje. Analizujemy trendy rynkowe, a także uważnie śledzimy potrzeby konsumentów, ponieważ zależy nam na ciągłym doskonaleniu oferty i jakości obsługi. Model biznesowy Pijalni Czekolady jest wyjątkowy i nie mamy dużej konkurencji. Konsumenci doceniają wysoką jakość naszych ciast i deserów, obsługę kelnerską oraz unikatową atmosferę. Traktujemy każdego gościa indywidualnie, staramy się wyznaczać trendy na rynku dla podobnych lokali, dbając o każdy, nawet najmniejszy szczegół.

Jakie korzyści daje Państwu rozbudowa sieci we franczyzie?
Współpraca franczyzowa przede wszystkim umożliwia nam większą dynamikę rozwoju. Zazwyczaj także franczyzobiorcy oferują najlepsze, najbardziej atrakcyjne lokalizacje z danego regionu i znają specyfikę swojego rynku. Obecnie sieć Pijalni Czekolady E.Wedel liczy 21 lokalizacji, w tym 13 punktów własnych oraz 8 franczyzowych. Ostatni lokal otwarty został w czerwcu tego roku w Zakopanem, przy Krupówkach. W najbliższych miesiącach planujemy kolejne otwarcia, przyszły rok będzie jeszcze bardziej intensywny – zamierzamy uruchomić siedem nowych kawiarni, w tym również franczyzowe. Należy jednak pamiętać, iż rozwój uwarunkowany jest wieloma czynnikami, np. koniunkturą czy podażą atrakcyjnych lokalizacji.

Jakie lokalizacje są dla firmy najbardziej atrakcyjne?
Chcemy być jak najbliżej naszych konsumentów, dlatego skupiamy się przede wszystkim na lokalizacjach w większych miastach oraz atrakcyjnych turystycznie miejscowościach. Wybieramy miejsca przy rynkach, deptakach, a także w centrach handlowych. Obecnie Pijalnie Czekolady E.Wedel funkcjonują głównie w największych miastach: Warszawa, Kraków, Wrocław, Łódź, Gdańsk i Sopot, ale nasi franczyzobiorcy prowadzą swoje punkty również w mniejszych miejscowościach, jak Nałęczów czy Białystok. Poszukujemy partnerów zainteresowanych otwarciem Pijalni właśnie w tego typu lokalizacjach. Każdy przypadek rozpatrujemy indywidualnie, ważne by proponowana lokalizacja była atrakcyjna dla konsumenta.

Jakie są Państwa wymagania wobec franczyzobiorców?
Otwarcie kawiarni nie jest łatwym zadaniem. Znalezienie odpowiedniej lokalizacji czy spełnienie wstępnych wymagań wiąże się z wieloma trudnościami. Z naszego doświadczenia wynika, że największy kłopot sprawia franczyzobiorcom zrozumienie i spełnienie wysokich standardów jakościowych, dotyczących zarówno obsługi klienta, jak i jakości oferowanych produktów. W związku z tym przy doborze partnerów franczyzowych prowadzimy staranną selekcję, aby ostatecznie z tej współpracy najbardziej zadowolony mógł być konsument. Nie możemy sobie pozwolić na utratę zaufania do naszej marki. Podstawowe wymagania lokalowe to powierzchnia od 80 do 200 m2. Orientacyjna suma inwestycji to ok. 650-800 tys. zł, w zależności od specyfiki danej lokalizacji. W tej kwocie ujęta jest opłata licencyjna oraz przybliżone koszty wyposażenia i adaptacji lokalu, które zależne są oczywiście od jego stanu i powierzchni. Miesięczne opłaty franczyzowe zależą od wysokości obrotu i poziomu inwestycji i wynoszą do 8 procent. Szacowany okres zwrotu z inwestycji to 4-5 lat.


POPULARNE NA FORUM

Gastronomię czeka świetlana przyszłość

Przy otwieraniu punktu gastronomicznego najważniejsza bedzie inwestycja w dobry sprzęt. My kupowaliśmy go w http://4gastro.pl/ Dostaniecie tam sprzęt, ale też w rgę...

21 wypowiedzi
ostatnia 27.05.2018
Jedzenie w dobrym miejscu

Jeżeli ktoś szuka fachowców z Wrocławia to polecam https://gastrodesign.pl . Wykonali mi projekt technologiczny - uczciwie, bez naciągania na sprzęty

2 wypowiedzi
ostatnia 23.05.2018
Jedzenie w dobrym miejscu

Projekt technologiczny jest często bagatelizowany a niektórzy nie zdają sobie sprawy z tego, że to przede wszystkim ułatwienie nie tylko dla wykonawców ale dla samego...

2 wypowiedzi
ostatnia 23.05.2018
Jaką gastronomię otworzyć przy trasie szybkiego ruchu?

Szybkie jedzenie, czyli coś z fast foodów. A jeśli decydujesz się na gastronomię przy trasie szybkiego ruchu, to warto postawić na system przywoławczy. W ten sposób...

40 wypowiedzi
ostatnia 22.05.2018
Pożyczki finansowe na poziomie nieba

Uwaga Sky Level Finance oferuje najlepsze opcje pozyczek mozliwych kredytobiorców. Oferujemy pozyczki i mozliwosci finansowe Na calym swiecie Jestesmy jednym z niewielu...

1 wypowiedzi
ostatnia 16.05.2018
zaklep.to - System rezerwacji stolików

Witam, chciał bym wam przedstawić projekt aplikacji do rezerwacji miejsc. Będzie ona wspierała wasze restauracje w odbieraniu rezerwacji o każdej porze. Zapraszam na...

1 wypowiedzi
ostatnia 13.05.2018
Lodziarnie na fali

Everything that is tonic, eco and carefully assembled is on top so nothing interesting. On Write my Essay the off chance that the dessert parade is extremely expected to get...

9 wypowiedzi
ostatnia 12.05.2018
Zdrowo i Zielono

Ja ostatnio zacząłem zdrowo się odżywiać i zakupiłem wiele produktów z Melvitu http://melvit.pl/p_kuskus-perlowy-4-x-80-g_419 Mają tam naprawdę szeroki wybór...

2 wypowiedzi
ostatnia 11.05.2018