Konrad Hanc umowę z licencjodawcą podpisał już w grudniu 2014 roku. Kupił trzy rowery, jeden wypożyczył. Wszystkie pojawiły się wiosną na warszawskiej starówce.
Środa
30.09.2015
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
 

Konrad Hanc jest bez wątpienia ciekawą osobą. Z wykształcenia oficer – nawigator statku morskiego, który zawodowo nie związał się z morzem, ale wybrał... powietrze i swoją pasję, jaką jest latanie. Pracuje jako pilot w lotniczych liniach komunikacyjnych.
To ciekawa praca – przyznaje. Ale jednak powtarzalna, jak każda, którą się wykonuje na co dzień. A ja ciągle szukam czegoś nowego, w czym mogę się rozwijać. Dlatego postanowiłem otworzyć własny biznes.

Atrakcja dla turystów

Konrad Hanc doszedł do wniosku, że najbezpieczniej będzie przyłączyć się do którejś z sieci franczyzowych. Inspiracji na biznes szukał na ubiegłorocznych Targach Franczyzy w Pałacu Kultury.
Odwiedziłem wszystkie stoiska. Ale np. agencje ubezpieczeniowe to biznes zupełnie nie dla mnie. Jest zbyt poważny i nudny. Szukałem czegoś inspirującego, oryginalnego, dającego frajdę i satysfakcję. Na widok stoiska Fresh Bike aż się uśmiechnąłem opowiada.

Fresh Bike to rowerowe punkty, sprzedające naturalną cytrynową lemoniadę. Trzykołowy rower waży 160 kg (bez wyposażenia) i jest napędzany siłą ludzkich mięśni. Zabudowany jest tak, że pomieści m.in. wyciskarkę do owoców, blat do krojenia, chłodnię na wodę. Kwota potrzebna na start inwestycji to 32,5 tys. zł netto. Franczyzobiorca płaci też na rzecz franczyzodawcy 65 gr netto opłaty bieżącej od każdego sprzedanego kubka lemoniady.

Pomimo, że to biznes, który startuje dopiero wiosną, Konrad Hanc umowę z licencjodawcą podpisał już w grudniu 2014 roku. Kupiłem trzy rowery, jeden wypożyczyłem. Wszystkie pojawiły się wiosną na warszawskiej starówce – dodaje.Rowery Fresh Bike to przede wszystkim atrakcja turystyczna.
Turyści nas uwielbiają, robią sobie z nami zdjęcia – opowiada franczyzobiorca. Sprzedaż była bardzo duża. Oczywiście, jak każdy biznes, także ten wymaga pracy. Do kierowania rowerami zatrudniłem studentów. Ale pojazdy trzeba też garażować, wydawać pracownikom co rano, uzupełniać na bieżąco owoce i wodę. Bywało, że zapasy trzeba było uzupełniać w ciągu dnia, bo klientów było nadspodziewanie dużo. Konieczna jest też kontrola pracowników. Chodzi o proste, ale ważne rzeczy: czy mają czyste ręce, czy nie palą papierosów na rowerze, czy nie jedzą kanapek siedząc na siodełku. To nie tylko kwestia higieny, ale też dbania o dobry wizerunek marki.

Wydłużyć sezon

W tym sezonie w całej Polsce jeździły 42 rowery z logo Fresh Bike. Sprzedawały nie tylko cytrynową lemoniadę, ale też nowy napój Virgin Mojito. Sezon na ten biznes, niestety, skończył się wraz z latem. Aby franczyzobiorcy mogli zarabiać także jesienią i zimą, firma postanowiła poszerzyć ofertę.
Pracujemy nad nowym, korzennym napojem, podawanym na ciepło. Właśnie go testujemy. Pierwsze reakcje z rynku są bardzo dobre. Mamy także ciepłą wersję naszego flagowego produktu, czyli lemoniady cytrynowej. Dzięki temu będzie możliwe przedłużenie sprzedaży ulicznej – mówi Paweł Bonisławski, dyrektor handlowy marki Fresh Bike. – Nasze rowery mogą też pracować na różnego rodzaju eventach czy chociażby w galeriach handlowych. Nasi franczyzobiorcy już mają zakontraktowane imprezy na październik i listopad.

Fresh Bike nadal poszukuje franczyzobiorców. Dobre, dochodowe lokalizacje to miejscowości turystyczne, np. kurorty nadmorskie, czy miejsca z atrakcyjnymi zabytkami.
Szukamy partnerów np. w Krakowie, Zakopanem, czy Karpaczu – zachęca Paweł Bonisławski. – Franczyzobiorcom zapewniamy wyłączność terytorialną, pomoc w uzyskaniu potrzebnych zezwoleń, szkolenie, uniformy dla obsługi, wsparcie marketingowe.

Konrad Hanc ma nadzieję, że jego rowery jeszcze w tym roku zarobią. Planuje w przyszłości dokupić  kolejne.


ZOBACZ W KATALOGU

7th Street - Bar&Grill
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Biesiadowo
Bike Café
Bistro Krówka i Połówka
Bobby Burger
BoBoQ
Burgerownie, Pizzerie, Trattorie, Kawiarnie
Carte d’Or Cafe
Chop Chop Lody Tajskie
Cleopatra
Coffeeloffee
Coffeeshop Company
Cools
Crazy Bubble
Crazy Piramid Pizza
Da Grasso
Dolce Lato, Gelato...The Italian way
Domino’s Pizza
Easy Beer
Easy Wine
Erbil Doner Kebab
Express Oriental
Express Pizza – Ta prostokątna!
Fabryka Pizzy
Felix Chicken
Fornetti
Fresh Gelato
Frytki Belgijskie w Krakowie
Gloria Jean’s Coffees
Gruby Benek
Jack’s Bar & Restaurant
Kebab King
Kiełbaskowo
Koku Sushi
Kołacz na okrągło
Kreweta Tempura Bar
Krowarzywa
Kuchnia Marche
Lepione
Little Caesars Pizza
Lodolandia
Lodostrefa
Lody Bonano
Lody Mangatto
Lody Marsjano
Lody Przygoda & Lavazza
Lody Smaki Natury
Los Tacos
Makarun Spaghetti and Salad
McDonald’s
Meat & Fit – Slow Food
Mihiderka
Mini Melts
Ministerstwo Śledzia i Wódki
MOJITO LEMON
Mr Hamburger
Mr. Kebab
Naleśnikarnia Gramofon
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niko Spaghetti Bar
Olimp
Organic Coffee & more
Pan Naleśnik
Papa John’s Pizza
Pierogarnia Stary Młyn
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Dominium
Pizzeria Stopiątka
Przystanek Pierogarnia
Red Hot Chicken
Restauracje Sphinx
Rybkodajnia
Sbarro
Setka Bar
Sevi Kebab
Shrimp House
So! Coffee
Stara Pączkarnia
Stava - niezawodne dowozy
Subway
Tel Aviv
Telepizza
Tutti Santi
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Western Chicken
Western Tortilla
Willisch
Yogo Factory
Zapieksownia
Zdrowa Krowa Slow Food Fast
Zdrowa Micha bistro piekarnia
Z ogórem czy bez?

POPULARNE NA FORUM

Odstąpię restauracje franczyzowa w Krakowie.

Odstąpię restauracje sieci New York Pizza Department w Krakowie. W celu uzyskania bliższych informacji zapraszam do kontaktu: 660440670 lub maciej.grabovski@gmail.com

1 wypowiedzi
ostatnia 10.08.2018
Odsstapie

Odstapię funkcjonująca restauracje z wyposażeniem

1 wypowiedzi
ostatnia 10.08.2018
Opinie Biesiadowo

Tak jak w temacie. Potrzebuje opinii na temat tej firmy

1 wypowiedzi
ostatnia 07.08.2018
Sprzęt do knajpy

Zauważyłem że patelnie gastronomiczne mają teraz mega duże wzięcie, coraz więcej lokali chce się profesjonalnie zaopatrywać w sprzęt grzejący. Jak duża może być...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.08.2018
Strona internetowe dla gastronomii i cateringu

polecam herbate teekanne, najlepszy smak i cena!

41 wypowiedzi
ostatnia 31.07.2018
Gastronomię czeka świetlana przyszłość

Dobrym dostawcą sprzętu do wyposażenia gastronomii i nie tylko jest : [url=http://www.intermarket.com.pl/urzadzenia-fiskalne/drukarki-fiskalne ]intermarket.com.pl - drukarki...

22 wypowiedzi
ostatnia 30.07.2018
Gastronomia. Czy na tym można zarobić? Pomysły

Moim zdaniem jest to fajny pomysł :) Trzeba na pewno wybrać dobrych dostawców :) Ja polecam Rogowskiego, który ma świetne produkty, takie jak na przykład...

95 wypowiedzi
ostatnia 30.07.2018
Miejsce na lokal gastronomiczny

Witam, posiadam ciekawy lokal , który był przygotowany pod gastronomię - restauracja, kawiarnia na parterze, pub lub winiarnia w piwnicy. Całość ma ponad 300 m2 i mieści...

1 wypowiedzi
ostatnia 30.07.2018