Setka wchodzi we franczyzę
Kilka miesięcy temu do wrocławskiego baru Setka, po jego zamknięciu dostało się dwóch mężczyzn. Rozejrzeli się po pustym lokalu, odgrzali sobie zupę, zjedli… i wyszli. Niczego nie ukradli ani nie zniszczyli. O zdarzeniu informowały media w całym kraju, a Marek Wąsik, prezes zarządu Setki Polskiej rozpoczął poszukiwania nocnych gości, by obdarować ich kuponami na zupę…
Setka Bar Polski Ludowej wpisał się w kulinarny krajobraz Wrocławia. Nowoczesny, choć utrzymany w stylistyce dawnego PRLu, od kilku lat serwuje lubiane przez klientów dania i szeroką ofertę alkoholi. Szczególnie popularnym napitkiem jest tu piwo z tanka – świeże niepasteryzowane piwo dostarczane w chłodzonych cysternach. Setka Bar przyciąga klientów zarówno w ciągu dnia (śniadania i lunche), jak i wieczorem.
– Rozpoczynamy rozwój przez franczyzę – mówi Marek Wąsik. – Nasze wieloletnie doświadczenie i sposób na biznes sprawdzony na własnej skórze możemy już udostępnić franczyzobiorcom, by pod naszym okiem zrobili równie udany biznes.
Jednym z atutów Setka Baru ma być szerokie wsparcie w zakresie finansowania inwestycji franczyzobiorcy. Marek Wąsik mówi, że w największym zakresie skorzystają z niego pierwsi franczyzobiorcy konceptu. Franczyzowe Setki mają powstawać w dużych miastach. Optymalna powierzchnia lokalu to 180-200 m2. Minimalna kwot inwestycji oscyluje wokół 300 tys. zł. Według szacunków centrali inwestycji może się zwrócić już po dwóch latach.
Gastronomia to od lat najbardziej popularna franczyza usługowa. Według Raportu o Franczyzie firmy doradczej PROFIT system, na początku 2015 roku w Polsce działało blisko 170 systemów gastronomicznych, w ramach których funkcjonowało około 2700 restauracji, barów, pubów, fast-foodów, kawiarni i lodziarni.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
W ubiegłorocznym sezonie Lodolandia pobiła rekordy sprzedaży. Wśród franczyzobiorców marki jest dużo kobiet, które bardzo dobrze radzą sobie w biznesie.
– Sukces naszych lokali potwierdza słuszność idei otwierania wine barów, w opozycji do dużych restauracji z kartami win – mówi Piotr Stryszowski z Subtilité Wine&Bar.
Szwedzka marka Taco Bar chce wejść na polski rynek. Jakie warunki współpracy proponuje?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
Targi Franczyza w Pałacu Kultury i Nauki to 3 dni spotkań biznesowych, 150 konceptów franczyzowych i kilka tysięcy przedsiębiorców zainteresowanych otwarciem własnej firmy pod znaną marką.
Aby zarobić, trzeba sprzedać rzecz należącą do klienta, którą czasowo przechowujemy, bo nie jest naszą własnością. Lombardy świetnie prosperują, a pożyczki pod zastaw są wysoko oprocentowane.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali