22.12.2015

Carrefour idzie drogą Żabki

Francuska marka rozpoczyna rozwój sieci w modelu ajencyjnym. Do końca roku chce mieć 10 takich sklepów.

W ramach sieci Carrefour Polska, działa ponad 545 sklepów franczyzowych. Do tej pory większość z nich działała na licencji franczyzowej, ale teraz w strategii rozwoju sieci pojawił się nowy model – ajencyjny. Pierwszy sklep oparty na takich zasadach powstał w centrum Warszawy i działa pod szyldem Express convenience.

Wnętrze sklepu Carrefour Express Fot. Carrefour Polska

Do końca 2015 roku ma działać blisko 10 sklepów ajencyjnych Express convenience.

W modelu franczyzowym właściciel sklepu ponosił koszty związane z urządzeniem i wyposażeniem sklepu. Był też właścicielem towaru, ale jego zysk wynikał z marży uzyskiwanej na sprzedaży. W nowym modelu współpracy ajencyjnej to Carrefour jest głównym inwestorem – posiada prawa do lokalu i opłaca koszty związane z jego adaptacją i wyposażeniem. Ajent nie ponosi żadnych kosztów inwestycji – jego głównym zadaniem jest prowadzenie sklepu zgodnie ze standardami firmy. Carrefour zapewnia system bonusowy oraz wsparcie doradców, a zarobek ajenta opiera się na prowizji od wartości sprzedanych towarów.

Naszą ofertę kierujemy do wszystkich osób czujących w sobie żyłkę handlowca. Chcemy zaktywizować i zachęcić do działania mikroprzedsiębiorców, a także młode osoby dopiero rozpoczynające swoją przygodę z biznesem  – mówi Francois Vincent, dyrektor ds. supermarketów i sklepów convenience Carrefour.

Carrefour ma w swoim portfelu marki różniące się pod względem formatu sklepu oraz modelu współpracy. Przedsiębiorca planujący otwarcie placówki handlowej może wybierać spośród trzech formatów: Express convenience, Express minimarket oraz Globi. Express convenience, oznaczone pomarańczowym logo, to samoobsługowe sklepy o powierzchni do 250 m2, w lokalizacjach typowo miejskich, o dużym natężeniu ruchu. Express minimarket (sklepy z zielonym logo) przeznaczone są dla lokali o powierzchni od 250 do 500 m2, a Globi to koncept dla właścicieli sklepów powyżej 500 m2, zarówno w miastach, jak i w mniejszych miejscowościach.

System ajencyjny to nowość w Carrefour, ale na rynku handlowym takie rozwiązanie jest dość popularne. Najbardziej znaną siecią wykorzystującą ajencję jest Żabka, również rozwijająca markę convenience. Z tego modelu czerpią też koncepty Freshmarket oraz Małpka Express.