13.01.2016

Stokrotki rosną cały rok

Lubelska marka handlowa ma za sobą owocny rok. Sieć powiększyła się o 80 supermarketów.

Wywodząca się z lubelskiej grupy Emperia sieć Stokrotka wchodzi w 2016 rok ze sporymi oczekiwaniami. Chce w ciągu nadchodzących dwunastu miesięcy otworzyć 100 nowych sklepów. Apetyty rozbudził udany 2015 rok, w którym to sieć powiększyła się o 80 sklepów. Szczególnie dobry był grudzień, kiedy to właściciel Stokrotki pobił rekord otwarć zanotowanych jednego dnia. 17 grudnia zaczęły działać sklepy w Lublinie, Mrągowie, Łodzi, Radzyniu Podlaskim i Tczewie. Co ważne, otwarcia przekładają się na wyniki finansowe. W trzecim kwartale ubiegłego roku spółka zanotowała przychody w wysokości ponad 519 mln zł, czyli o ponad 7 proc. więcej niż w trzecim kwartale 2014 roku. Narastająco za trzy kwartały przychody były wyższe o 2,45 proc., a zysk netto – o 113 proc.    

Supermarket Stokrotka z lotu ptaka Fot. Stokrotka

Franczyzobiorcy Stokrotki zaopatrują się w dziewięciu regionalnych centrach oraz głównym Centrum Dystrybucyjnym w Teresinie pod Warszawą o powierzchni ponad 27 tys. m2. Towar dostarczany jest sześć razy w tygodniu.

Obecnie w sieci działa 327 sklepów, a jej zasięg regionalny systematycznie się rozszerza. Jeszcze przed kilkoma laty Stokrotki widoczne były głównie w krajobrazie wschodnich województw (a szczególnie macierzystego lubelskiego). Dziś marka obecna jest w całym kraju.

Stokrotki otwierane są również przez franczyzobiorców. W ubiegłym roku powstały trzy takie sklepy. Aby przystąpić do sieci trzeba wnieść opłatę licencyjną na poziomie 2 tys. zł, a także co miesiąc przekazywać franczyzodawcy opłatę bieżącą w wysokości 0,2 proc. obrotu. Koszty związane z remontem i aranżacją sklepu ustalane są indywidualnie przy uwzględnieniu danej lokalizacji.

Franczyzobiorcy Stokrotki mogą na swoich półkach umieszczać produkty wybierane z liczącej ponad 12 tys. indeksów oferty asortymentowej (dla porównania – w dyskontach nie przekracza ona zwykle 1-2 tys. pozycji). W supermarketach Stokrotki nacisk położony jest na produkty świeże: pieczywo, wędliny, owoce i warzywa oraz artykuły spożywcze, kosmetyki, chemię i alkohol. Dopełnieniem oferty są produkty lokalne, wytwarzane w regionach, w których zlokalizowane są sklepy Stokrotka, a także produkty należące do marki własnej.

Stokrotka powstała w 1994 roku w ramach grupy handlowej Emperia i jest spółką z polskim kapitałem. Pierwsza placówka tej sieci rozpoczęła działalność w 1996 roku w Łęcznej koło Lublina. W 2011 roku Emperia sprzedała hurtową część swojego biznesu (m.in. wraz z siecią Groszek) i od tamtej pory Stokrotka pozostaje jej jedyną marką detaliczną.