Costa Coffee nad franczyzą zastanawia się już od dłuższego czasu. Czyżby wreszcie przyszedł ten moment? W tej chwili swoją licencją na kawiarniany biznes dzielą się m.in. Columbus Coffee i Coffeeloffee. Czy przybędzie im franczyzowa konkurencja?
Wtorek
12.01.2016
Costa Coffee zapowiada rozwój we franczyzie. Prawdopodobnie zacznie udzielać licencji na kawiarnie już za rok.
 

Costa Coffee to światowy potentat kawiarniany, który skutecznie zalewa też polski rynek. Na świecie ma ponad 3 tys. lokali, z czego w Polsce około 113 (najwięcej w rodzimej Wielkiej Brytanii). Brytyjski gigant kilka lat temu przejął sieć funkcjonujących w Polsce kawiarni Coffeeheaven, przeprowadził ich rebranding, jednocześnie otwierając nowe lokale. Dziś jest liderem rynku. Nie zamierza też zwalniać tempa. Andrzej Jackiewicz, dyrektor zarządzający Costa Coffee Polska, zapowiedział że w przyszłym roku finansowym (liczonym od marca do lutego) sieć ma w planach otwarcie kolejnych 15 lokali. Do tego dochodzą maszyny vendingowe, których w tej chwili stoi w Polsce ok. 190, a w ciągu najbliższych 5-6 lat ma przybyć około 400. Sieć chce też rozwinąć się w nowych miastach (teraz jest w 18) i mocniej postawić na lokalizacje poza centrami handlowymi – czyli przy ulicach handlowych, na osiedlach i w biurowcach.

Najważniejszą zmianą może być jednak decyzja o dopuszczeniu podzieleniu się szyldem Costa Coffee z franczyzobiorcami, tak jak dzieje się to w Wielkiej Brytanii. W Polsce do tej pory otwierane są tylko lokale własne.
– Na kolejny rok rachunkowy, czyli 2016-17 będziemy mieli przygotowany program franczyzowy – powiedział gazecie "Puls Biznesu" Andrzej Jackiewicz. – Cały czas dostajemy pytania od potencjalnych partnerów, ale to nie jest jeszcze właściwy moment. Na razie jestesmy w stanie sami szybko organicznie się rozwijać.

Costa Coffee nad franczyzą zastanawia się już od dłuższego czasu. Czyżby wreszcie przyszedł ten moment? W tej chwili swoją licencją na kawiarniany biznes dzielą się m.in. Columbus Coffee i Coffeeloffee. Czy przybędzie im franczyzowa konkurencja?

Polski rynek kawiarniany to łakomy kąsek. Według raportu firmy badawczej Euromonitor International już dwa lata temu był wart 5,27 mld zł. Obecnie Polacy wydają w kawiarniach ponad 1 mld zł rocznie. Nic dziwnego, że każdy chce coś z tego uszczknąć. Chrapkę na pozycję lidera polskiego rynku ma chociażby amerykański Starbucks, który na świecie uruchomił około 20 tys. lokali, ale w Polsce na razie tylko 40.


ZOBACZ W KATALOGU

7th Street - Bar&Grill
A.Blikle
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Biesiadowo
Bike Café
Bobby Burger
BoBoQ
Burgerownie, Pizzerie, Trattorie, Kawiarnie
Carte d’Or Cafe
Chop Chop Lody Tajskie
Cleopatra
CoffeeFeel
Coffeeloffee
Coffeeshop Company
Columbus Coffee
Cools
Crazy Bubble
Crazy Piramid Pizza
Da Grasso
Dolce Lato, Gelato...The Italian way
Domino’s Pizza
Easy Beer
Easy Wine
Erbil Doner Kebab
Express Oriental
Fabryka Pizzy
Felix Chicken
Fornetti
Frankie’s
Fresh Gelato
Gruby Benek
Jack’s Bar & Restaurant
Kebab King
Kiełbaskowo
Koku Sushi
Kołacz na okrągło
Krowarzywa
Kuchnia Marche
Lepione
Little Caesars Pizza
Lodolandia
Lodostrefa
Lody Bonano
Lody Mangatto
Lody Marsjano
Lody Przygoda & Lavazza
Lody Smaki Natury
Los Tacos
Mad Box
Makarun Spaghetti and Salad
McDonald’s
Meat & Fit – Slow Food
Mihiderka
Mini Melts
Ministerstwo Śledzia i Wódki
MOJITO LEMON
Mr Hamburger
Mr. Kebab
Naleśnikarnia Gramofon
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niko Spaghetti Bar
Olimp
Organic Coffee & more
Pan Naleśnik
Papa John’s Pizza
Pierogarnia Stary Młyn
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Dominium
Pizzeria Stopiątka
Przystanek Pierogarnia
Red Hot Chicken
Restauracje Sphinx
Rybkodajnia
Setka Bar
Sevi Kebab
Shrimp House
So! Coffee
Stara Pączkarnia
Stava - niezawodne dowozy
Subway
Sztuka Maka
Tel Aviv
Telepizza
Tutti Santi
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Western Chicken
Western Tortilla
Willisch
Yogo Factory
Zapieksownia
Zdrowa Krowa Slow Food Fast
Z ogórem czy bez?

POPULARNE NA FORUM

Jedzenie w dobrym miejscu

Jeżeli ktoś szuka fachowców z Wrocławia to polecam https://gastrodesign.pl . Wykonali mi projekt technologiczny - uczciwie, bez naciągania na sprzęty

2 wypowiedzi
ostatnia 23.05.2018
Jedzenie w dobrym miejscu

Projekt technologiczny jest często bagatelizowany a niektórzy nie zdają sobie sprawy z tego, że to przede wszystkim ułatwienie nie tylko dla wykonawców ale dla samego...

2 wypowiedzi
ostatnia 23.05.2018
Jaką gastronomię otworzyć przy trasie szybkiego ruchu?

Szybkie jedzenie, czyli coś z fast foodów. A jeśli decydujesz się na gastronomię przy trasie szybkiego ruchu, to warto postawić na system przywoławczy. W ten sposób...

40 wypowiedzi
ostatnia 22.05.2018
Pożyczki finansowe na poziomie nieba

Uwaga Sky Level Finance oferuje najlepsze opcje pozyczek mozliwych kredytobiorców. Oferujemy pozyczki i mozliwosci finansowe Na calym swiecie Jestesmy jednym z niewielu...

1 wypowiedzi
ostatnia 16.05.2018
zaklep.to - System rezerwacji stolików

Witam, chciał bym wam przedstawić projekt aplikacji do rezerwacji miejsc. Będzie ona wspierała wasze restauracje w odbieraniu rezerwacji o każdej porze. Zapraszam na...

1 wypowiedzi
ostatnia 13.05.2018
Lodziarnie na fali

Everything that is tonic, eco and carefully assembled is on top so nothing interesting. On Write my Essay the off chance that the dessert parade is extremely expected to get...

9 wypowiedzi
ostatnia 12.05.2018
Zdrowo i Zielono

Ja ostatnio zacząłem zdrowo się odżywiać i zakupiłem wiele produktów z Melvitu http://melvit.pl/p_kuskus-perlowy-4-x-80-g_419 Mają tam naprawdę szeroki wybór...

2 wypowiedzi
ostatnia 11.05.2018
McDonalds opinie o franczyzie

Witam, Zastanawiam się nad wysłaniem dokumentów do McDonalda, aby wziąć udział w szkoleniu o ile przyjmą moje dokumenty i przejęciu jednego z lokali. Szukałem trochę...

1 wypowiedzi
ostatnia 27.04.2018