Makarony nad morzem
Przełom maja i czerwca to intensywny czas dla spaghetterii pod szyldem Makarun Spaghetti & Salad. Właśnie otworzyły się lokale w Łebie i przy krakowskim Rynku, a na początku czerwca rusza kolejny, przy ul. Chmielnej w Warszawie. Spaghetteria w Łebie ma o tyle wyjątkowy charakter, że jest pierwszym sezonowym lokalem sieci.
– Razem z żoną wynajmujemy pokoje dla turystów. W tym samym budynku mieliśmy jeszcze wolne pomieszczenia. Pomyśleliśmy, że warto je wykorzystać – mówi Wiesław Peta, franczyzobiorca Makaruna z Łeby. – Pomyśleliśmy o gastronomii, bo ludzie, zwłaszcza na wakacjach, chętnie zaglądają do takich lokali.
Wprawdzie żona pana Wiesława skończyła szkołę gastronomiczną, ale nigdy nie pracowała w tym zawodzie. Nie mając doświadczenia w branży, małżonkowie zdecydowali się skorzystać z oferty franczyzowej którejś z sieci gastronomicznych. Wybrali Makarun Spaghetti & Salad. Lokal nie był przystosowany do wymogów restauracyjnych, więc wymagał sporych nakładów finansowych.
– To, co mogliśmy, robiliśmy sami, aby zaoszczędzić na wydatkach – opowiada Wiesław Peta. – Nie potrzebowaliśmy przecież specjalnej ekipy np. do skręcania czy wieszania mebli.
Lokal ma 30 m2 i wystrojem wnętrza nawiązuje do nadmorskiej lokalizacji. Na ścianach wiszą m.in. okrętowe liny, koło sterowe. Właściciele planują, że restauracja będzie działać do końca września, może trochę dłużej – wszystko zależy od pogody.
– W sezonie wakacyjnym w Łebie jest około 100 tys. turystów. Po sezonie, zostaje zaledwie 3,5 tys. osób – mówi Wiesław Peta. – Wtedy część restauracji się zamyka, bo po prostu nie ma klientów.
Opłata za przystąpienie do sieci Makarun Spaghetti & Salad wynosi 16 tys. zł (z możliwością rozbicia na raty). Miesięczna opłata franczyzowa to 800 zł. Franczyzobiorca zostaje przeszkolony do kompletnego zarządzania swoją spaghetterią: od przygotowywania potraw przez rekrutację pracowników, aż po jakość obsługi klientów. Marka planuje rozwój również poza granicami Polski.
– Prowadzimy rozmowy z potencjalnymi franczyzobiorcami z Rumunii, Holandii, Anglii, Irlandii i Niemiec – mówi Marcin Szworak, franczyzodawca Makaruna. – W tej chwili szukamy tam odpowiednich lokali. Równolegle pracujemy też nad podniesieniem standardów obsługi w naszej sieci, prowadzimy w tym celu szkolenia dla franczyzobiorców i ich personelu. Wprowadzamy również nowe aranżacje niektórych lokali. Chodzi o te znajdujące się w prestiżowych lokalizacjach, jak krakowski Rynek czy warszawska ul. Chmielna. Chcemy w takich miejscach odejść od stylu fast foodu i zaproponować nowoczesny design.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Sieć Makarun stawia mocno na formaty z niską kwotą inwestycji.
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes są opisane w styczniowym wydaniu magazynu.
Sobota 16 października to ostatni dzień Targów Franczyza 2021. Skorzystajcie z okazji, przyjdźcie do Pałacu Kultury i Nauki i wybierzcie biznes dla siebie!
15 października to kolejny dzień Targów Franczyza. Ci, którzy szukają pomysłu na biznes mają okazję spotkać w jednym miejscu przedstawicieli wielu znanych marek franczyzowych.
14 października to pierwszy dzień Targów Franczyza. Franczyzodawcy najbardziej prestiżowych marek czekają w PKiN na wszystkich zainteresowanych otwarciem własnego biznesu na licencji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie! Cena rocznej subskrybcji to 59 zł – oszczędzasz czas i 61 zł. Nowe wydanie wyślemy co miesiąc pocztą na wskazany adres, a przesyłka nic Cię nie będzie kosztować.
Sfinks podsumowuje pierwszy kwartał, a Żabka namawia do nauki. Przegląd tygodnia 6-12 kwietnia.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Balijski masaż, ręcznie robiona biżuteria, a może decluttering – Polacy nie oszczędzają na wygodzie. Na jakich produktach i usługach premium można dzisiaj zarobić?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali