Kebab w galerii
Erbil Donner Kebab serwuje nie tylko tak popularne w Polsce kebaby, ale też np. falafele czy sałatki. Obecnie pod tym szyldem działają trzy lokale własne oraz tyle samo franczyzowych. Marka rozwija się w miastach liczących od 100 tys. mieszkańców.
– Analizujemy teraz także możliwość otwierania lokali w mniejszych miejscowościach, od 60 tys. mieszkańców – zdradza Andrzej Lorek, odpowiedzialny za rozbudowę sieci Erbil Donner Kebab. – Decyzja zależy zawsze od potencjału miasta i lokalnego rynku.
Licencjodawca preferuje lokalizacje w galeriach handlowych, możliwe jest też otwarcie lokalu przy uczęszczanej ulicy, blisko centrum miasta. Franczyzodawca zawsze opiniuje i akceptuje propozycje miejsca, sam też może pomóc w poszukiwaniach dobrej lokalizacji. W centrum handlowym, w strefie food court, na restaurację potrzebne jest od 40 do 70 m2. W przypadku lokali otwieranych przy ulicach konieczna jest większa powierzchnia, bo wówczas trzeba jeszcze doliczyć miejsce na salę konsumpcyjną.
– Staramy się szukać takich pomieszczeń, które wymagają jak najmniejszych nakładów finansowych – podkreśla Andrzej Lorek. – Jasne jest, że w przypadku nowej galerii handlowej dostaniemy do zagospodarowania lokal, w którym trzeba zrobić dosłownie wszystko: wentylację, klimatyzację itp., co podwyższa koszty inwestycji. Ale jeśli dysponujemy lokalem, w którym wcześniej działała restuaracja, to te nakłady są już o wiele niższe.
Franczyzodawca szacuje, że w zależności od tych uwarunkowań koszty inwestycji mieszczą się w przedziale od 100 do 300 tys. zł. Opłata wstępna wynosi 15 tys. zł. Franczyzobiorca otrzymuje przygotowany biznesplan, wstępny projekt technologiczny i wytyczne do projektu aranżacyjnego. Natomiast dokładne projekty musi już zrobić we własnym zakresie. Szkolenia dla personelu odbywają się najpierw w lokalu własnym marki, a następnie w nowo otwieranej restauracji. Na każdym etapie przygotowania do otwarcia licencjodawca koordynuje prace i pomaga nowemu partnerowi.
– Lokal można uruchomić w 3-4 tygodnie. Otwarciu towarzyszą akcje promocyjne, organizowane we współpracy z biorcą – dodaje Andrzej Lorek. – Z naszych doświadczeń wynika, że restauracja zaczyna zarabiać na siebie już od pierwszego dnia. Nie zdarzyło się jeszcze, by trzeba było dopłacać do którejś z naszych restauracji.
Według franczyzodawcy, zwrotu kosztów inwestycji można spodziewać się średnio po 8-12 miesiącach prowadzenia działalności.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Sukces naszych lokali potwierdza słuszność idei otwierania wine barów, w opozycji do dużych restauracji z kartami win – mówi Piotr Stryszowski z Subtilité Wine&Bar.
Na Targach Franczyza 15 i 16 marca nie zabraknie gastronomii. I tej sezonowej, i tej całorocznej.
Obserwuje się rosnące zainteresowanie kuchnią japońską wśród konsumentów, co przekłada się na wzrost liczby restauracji oferujących sushi.
– Nasz koncept franczyzowy to biznes z niską kwotą wejścia – mówi Michał Kłusek, franczyzodawca AM AM Kebab.
Inwestycja w lokal Erbil Doner Kebab może wynieść nawet 300 tys. zł. Jak szybko ma szansę się zwrócić?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Decydując się na własną firmę, mamy do wyboru dwie drogi – zbudować ją od podstaw lub zainwestować w sprawdzony pomysł na biznes. Właśnie nadarza się idealna okazja, żeby skorzystać z drugiego rozwiązania, bowiem 15-16 marca na PGE Narodowym odbędą się Targi Franczyza.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Bez względu na to czy na inwestycję we własną firmę masz kilka, czy kilkaset tysięcy złotych, na Targach Franczyza znajdziesz biznes na miarę grubości swojego portfela.
Czy zielona energia to moda, ideologia czy szansa na zarobienie dużych pieniędzy? Piotr Markowski z Corab SA wyjaśnia, w które biznesy z branży OZE warto inwestować.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali