Restauracja, która nie śpi

Od przyszłych franczyzobiorców, poza posiadaniem kapitału na inwestycję, Setka oczekuje doświadczenia w prowadzeniu działalności gospodarczej oraz w zarządzaniu zespołem i zaangażowania.
Wtorek
26.07.2016
Wrocławska Setka przewiduje zwrot z inwestycji w 16 miesięcy. Czy w wartym ponad pół miliona biznesie to możliwe?
 

Setka Bar Polski Ludowej powstał w 2011 roku w okolicach wrocławskiego rynku. Choć nie leży przy głównym ciągu ruchu pieszego, szybko wpisał się w kulinarny krajobraz Wrocławia i dziś kojarzy go większość wrocławian, którzy jadają na mieście. Właściciele lokalu szacują, że ich restauracja obsłużyła już ponad milion gości. Kilka miesięcy temu właściciele Setki ukończyli prace nad pakietem franczyzowym i obecnie poszukują franczyzobiorców w miastach powyżej 200 tys. mieszkańców. Preferowana powierzchnia lokalu to 180-200 m2. Nieoficjalnie wiadomo, że trwają poszukiwania lokalu w Warszawie, ale firma nie komentuje tych informacji.

Setka to biznes całodobowy, jeśli nie liczyć krótkiej technicznej przerwy rano na posprzątanie lokalu. Restauracja serwuje śniadania, kawę na miejscu i na wynos, lunche oraz przekąski do alkoholi. Oferta jest tak skonstruowana, aby klient znalazł coś dla siebie bez względu na porę dnia (czy nocy). Dodatkowym atutem lokalu jest niefiltrowane piwo Tyskie z tanka. Jego przydatność do spożycia to jedynie 14 dni, jest to więc trunek, który ma rację bytu w miejscach o dużych obrotach i wysokim spożyciu piwa.
- Mówi się, że o biznesie człowiek myśli przez 24 godziny na dobę. To prawda, ale dlaczego w takim razie biznes nie miałby zarabiać przez całą dobę? Nasz model biznesowy skonstruowaliśmy w taki sposób, aby było to możliwe – mówi Marek Wąsik, prezes zarządu Setki Polskiej.

Według informacji firmy minimalna kwota inwestycji w Setkę wynosi ok. 325 tys. zł netto przy zastosowaniu leasingu na wyposażenie kuchni oraz finansowania ze strony franczyzodawcy. Bez tych instrumentów kwota inwestycji przekroczyłaby pół miliona netto. Model finansowy Setki zakłada, że w pierwszym roku działalności przez lokal przewinie się ponad 100 tys. klientów. Warunkiem jest oczywiście prowadzenie lokalnych działań marketingowych zgodnie z zaleceniami centrali. Według kalkulacji firmy, po odjęciu wszystkich miesięcznych kosztów franczyzobiorcy powinno zostać ponad 22 tys. zł przed opodatkowaniem. Oczekiwany okres zwrotu z inwestycji wynosi dwa lata, jednak według wyliczeń centrali franczyzobiorca ma szansę skrócić ten okres do 16 miesięcy.


Profil mężczyzny
Łukasz Michalak
dziennikarz
/2/
ZOBACZ WIĘCEJ

POPULARNE NA FORUM

Jaką gastronomię otworzyć przy trasie szybkiego ruchu?

Szybkie jedzenie, czyli coś z fast foodów. A jeśli decydujesz się na gastronomię przy trasie szybkiego ruchu, to warto postawić na system przywoławczy. W ten sposób...

40 wypowiedzi
ostatnia 22.05.2018
Pożyczki finansowe na poziomie nieba

Uwaga Sky Level Finance oferuje najlepsze opcje pozyczek mozliwych kredytobiorców. Oferujemy pozyczki i mozliwosci finansowe Na calym swiecie Jestesmy jednym z niewielu...

1 wypowiedzi
ostatnia 16.05.2018
zaklep.to - System rezerwacji stolików

Witam, chciał bym wam przedstawić projekt aplikacji do rezerwacji miejsc. Będzie ona wspierała wasze restauracje w odbieraniu rezerwacji o każdej porze. Zapraszam na...

1 wypowiedzi
ostatnia 13.05.2018
Lodziarnie na fali

Everything that is tonic, eco and carefully assembled is on top so nothing interesting. On Write my Essay the off chance that the dessert parade is extremely expected to get...

9 wypowiedzi
ostatnia 12.05.2018
Zdrowo i Zielono

Ja ostatnio zacząłem zdrowo się odżywiać i zakupiłem wiele produktów z Melvitu http://melvit.pl/p_kuskus-perlowy-4-x-80-g_419 Mają tam naprawdę szeroki wybór...

2 wypowiedzi
ostatnia 11.05.2018
McDonalds opinie o franczyzie

Witam, Zastanawiam się nad wysłaniem dokumentów do McDonalda, aby wziąć udział w szkoleniu o ile przyjmą moje dokumenty i przejęciu jednego z lokali. Szukałem trochę...

1 wypowiedzi
ostatnia 27.04.2018
Subway podsumowuje rok

Szczerze Państwu współczuje, dziękuję za informacje i życzę zdrowia

2 wypowiedzi
ostatnia 19.04.2018
Wynajem kelnerów

Witam Co myślą Państwo o biznesie "wynajem kelnerów" do różnych lokali gastronomicznych (głównie myślę tutaj o hotelach gdzie ciągle potrzebują pracowników do...

1 wypowiedzi
ostatnia 19.04.2018