Kawiarenki i lodziarnie we franczyzie
Łukasz Przygoda, właściciel sieci Lody Przygoda & Lavazza
Sezon lodowy za nami. Jak go pan ocenia?
Zakończyliśmy sezon z 60 punktami franczyzowymi. Mogliśmy otworzyć ich znacznie więcej, jednak postawiliśmy na atrakcyjność lokalizacji. Nie zależy nam na ilości a na jakości i dobrej a przede wszystkim długotrwałej współpracy.
Jakie macie plany na kolejny sezon?
Stawiamy na rozwój małych lokali do 40 m2. Będą to małe kawiarnie, gdzie będzie można napić się aromatycznej kawy oraz zjeść pysze desery lodowe. Sami będziemy wyposażać te lokale w maszyny do lodów, ekspres do kawy, gofrownicę oraz meble. Koszt w pełni wyposażonej kawiarenki to 59 tys. zł netto. Kawiarenkę można mieć już za 17 tys. zł. Na pozostałą część inwestycji pomożemy naszym franczyzobiorcom uzyskać atrakcyjny kredyt bankowy. Poza tym nie zamierzamy zwalniać tępa, jeśli chodzi o rozwój sieci przyczep gastronomicznych. W pełni wyposażoną można już kupić za 58 tys. zł netto. Osoby które podpiszą z nami umowę do końca tego roku otrzymają gratis 10 kg mieszanki lodowej oraz tablet do szybkiej komunikacji z hurtownią. Branża lodziarska rozwija się coraz szybciej. Ze względu na ocieplenie klimatu nasze lato jest coraz gorętsze, a za tym idzie większe spożycie lodów. Naszym franczyzobiorcom zapewniamy wyłączność terytorialną. Dlatego osoby zainteresowane współpracą z naszą firmą powinny już dzisiaj pomyśleć o zawarciu z nami umowy, aby w sezonie cieszyć się zyskami.
Ile trzeba czekać na zwrot z inwestycji w przyczepę gastronomiczną?
Zainwestowane pieniądze franczyzobiorca zazwyczaj odzyskuje już po trzech miesiącach. Sprzedaż lodów to biznes sezonowy, ale jeśli trafi się w dobrą lokalizację, to przez kilka miesięcy można zarobić tyle, że zimą można już tylko odpoczywać.
Rozmawiała Anna Smolińska
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Sukces naszych lokali potwierdza słuszność idei otwierania wine barów, w opozycji do dużych restauracji z kartami win – mówi Piotr Stryszowski z Subtilité Wine&Bar.
Na Targach Franczyza 15 i 16 marca nie zabraknie gastronomii. I tej sezonowej, i tej całorocznej.
Obserwuje się rosnące zainteresowanie kuchnią japońską wśród konsumentów, co przekłada się na wzrost liczby restauracji oferujących sushi.
Franczyzodawca Tawerny Pepe Verde ma duże doświadczenie w gastronomii. Chce się nim podzielić z licencjobiorcami.
– Nasz koncept franczyzowy to biznes z niską kwotą wejścia – mówi Michał Kłusek, franczyzodawca AM AM Kebab.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Decydując się na własną firmę, mamy do wyboru dwie drogi – zbudować ją od podstaw lub zainwestować w sprawdzony pomysł na biznes. Właśnie nadarza się idealna okazja, żeby skorzystać z drugiego rozwiązania, bowiem 15-16 marca na PGE Narodowym odbędą się Targi Franczyza.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Bez względu na to czy na inwestycję we własną firmę masz kilka, czy kilkaset tysięcy złotych, na Targach Franczyza znajdziesz biznes na miarę grubości swojego portfela.
Czy zielona energia to moda, ideologia czy szansa na zarobienie dużych pieniędzy? Piotr Markowski z Corab SA wyjaśnia, w które biznesy z branży OZE warto inwestować.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali