Po dwóch latach od przystąpienia do sieci zdecydowałam się na otwarcie kolejnej placówki pod szyldem Chaty Polskiej, a po dwóch następnych – trzeciego sklepu.
Iwona Matuszak, franczyzobiorczyni trzech sklepów Chaty Polskiej
Poniedziałek
17.10.2016
Samodzielne sklepy nie mają takich szans rozwoju, jak te działające w dobrym systemie franczyzowym – mówi Iwona Matuszak, franczyzobiorczyni trzech sklepów Chaty Polskiej.
 

Jak trafiła pani do Chaty Polskiej?
Pracę w handlu zaczęłam blisko 20 lat temu. Praktycznie zaraz na początku zostałam kierownikiem sklepu i jako bardzo młoda osoba musiałam zarządzać 15-osobowym zespołem pracowników. To było trudne wyzwanie, ale poradziłam sobie. Po dwóch latach pracy na etacie postanowiłyśmy razem z koleżanką otworzyć własny sklep spożywczy, na jednym z zielonogórskich osiedli. Byłyśmy wspólniczkami długo, przez około osiem lat, aż w końcu nasze drogi się rozeszły i sama zajęłam się prowadzeniem biznesu. Właśnie wtedy skontaktowała się ze mną przedstawicielka Chaty Polskiej, z propozycją współpracy. Zdecydowałam się i nie żałuję.

Czy przystąpienie do sieci wymagało dużych zmian w sklepie i, co za tym idzie, dużych nakładów finansowych?
Akurat wtedy przeprowadzaliśmy remont i powiększaliśmy sklep, więc był to idealny moment na zmiany. Niejako przy okazji przystosowaliśmy pomieszczenia do wymogów sieci. Mój mąż, który jest złotą rączką, praktycznie wszystko zrobił sam. Zainwestować musieliśmy wyłącznie w sprzęt, np. lodówki, zamrażarki. Sklep powiększył się blisko dwukrotnie, poszerzyliśmy też znacznie asortyment. Klienci bardzo dobrze przyjęli naszą przemianę. A wielu z nich jest z nami od początku istnienia sklepu. Po dwóch latach zdecydowaliśmy się na otwarcie kolejnej placówki pod szyldem Chaty Polskiej, a po dwóch następnych – trzeciego sklepu.

Jakie wsparcie dostała pani od franczyzodawcy?
Przy otwieraniu każdego ze sklepów pomoc mieliśmy praktycznie we wszystkim – przygotowaniu projektów adaptacyjnych, aranżacji sklepu, rozkładzie towarów. Zresztą to wsparcie trwa cały czas. Franczyzodawca dba o marketing sieci, dostajemy gazetki promocyjne, ulotki itp. Możemy korzystać ze szkoleń. I najważniejsza rzecz – dzięki sieci mamy w sklepach konkurencyjne ceny. A to dziś wielka, jeśli nie podstawowa przewaga na rynku. Niezrzeszony sklep nie jest w stanie wynegocjować u dostawców takich warunków. Polski rynek spożywczy jest bardzo trudny i wsparcie dużego, solidnego partnera bardzo ułatwia funkcjonowanie na nim.

Rozmawiała Monika Wojniak-Żyłowska


POPULARNE NA FORUM

Twarda woda

Witajcie, jak tam z Waszą wodą w kranach? My niestety mamy twardą i nie wiemy jak sobie z nią poradzić. Słyszałam co nieco o filtrach oczyszczających kranówkę i...

1 wypowiedzi
ostatnia 16.04.2018
Blaski i cienie Eurocashu

Eurocash - kto by pomyślał, że ta firma, może robić jakieś złe rzeczy. Ciekawa sprawa. ____________________ Tematy prac magisterskich z kosmetologii

5 wypowiedzi
ostatnia 16.04.2018
Zyski z automatu

Mnie to do dzisiejszego dnia dziwi, że Polska nie widzi w tym dużego potencjału. Zarabiaj i oszczędzaj z ToPolecam

1 wypowiedzi
ostatnia 14.04.2018
Blaski i cienie Eurocashu

Zawsze staram się, aby uważać na potencjalne minusy z korzystania z eurocashu. Tutaj wymienili sporo minusów: https://vindicat.pl/faq/vindicat-how-it-works/ Warto się...

5 wypowiedzi
ostatnia 13.04.2018
Sklepy spożywcze 2014

Dużo promocji jest na bilbordach, tam są te najciekawsze zazwyczaj.. Nawet inne sklepy mają na wystawach najlepsze swoje wyposażenie sklepów odzieżowych

11 wypowiedzi
ostatnia 06.04.2018
Zdrowa żywność w kolejnych miastach

Individuals gradually end up persuaded of good dieting and are ending up increasingly cognizant. http://www.essaymall.co.uk/ In the grocery stores, entire segments with sound...

16 wypowiedzi
ostatnia 05.04.2018
Zdrowa żywność w kolejnych miastach

Fruit juices. EAT your organic product to get every one of its advantages, including the fiber. On the off chance that you can't bite, Coursework Writing UK the juice is second...

16 wypowiedzi
ostatnia 31.03.2018
Zdrowa żywność w kolejnych miastach

I bardzo dobrze. Ludzie powoli przekonują sie do zdrowego odżywiania i zaczynają byc coraz bardzije świadomi. W supermarketach powstają całe działy ze zdrową...

16 wypowiedzi
ostatnia 30.03.2018
zobacz więcej na forum