Kurczak na wyłączność
Felix Chicken serwuje panierowane kurczaki od 2001 roku. Od ponad dwóch lat sprzedaje licencje na biznes franczyzobiorcom. W tej chwili marka ma jeden lokal własny oraz 13 franczyzowych – z czego jeden na Litwie i jeden (otwarty zaledwie przed tygodniem) w Wielkiej Brytanii.
– Na zagranicznych rynkach udzielamy masterfranczyzy, czyli umożliwiamy otwieranie kolejnych lokali jednemu franczyzobiorcy w danym regionie. Rozważamy powstanie naszych lokali w kolejnych krajach – tłumaczy Łukasz Pyszczak, właściciel konceptu Felix Chicken. – Jednak przede wszystkim chcemy rozwijać się w Polsce i w związku z tym, planujemy w przyszłym roku otworzy tu około 10 nowych punktów. Mamy już podpisane umowy wstępne.
W tej chwili Felix Chicken nastawia się głównie na rozwój w dużych i średnich miastach – minimum to 50 tys. mieszkańców. Franczyzobiorcy dostają wyłączność na prowadzenie działalności na wybranym terenie.
– W przypadku mniejszych miejscowości wyłączność może obejmować całe miasto, natomiast duże miasta, jak np. Kraków, są dzielone na sektory – wyjaśnia Łukasz Pyszczak.
Wyłączność jest przyznawana na okreslony czas. Franczyzobiorca zobowiązuje się, że np. w półtora roku otworzy pięć lokali na „swoim” terenie.
– Jeżeli po tym czasie okaże się, że na rynku popyt przewyższa podaż, franczyzobiorca może otwierać kolejne punkty lub – w porozumieniu z Felix Chicken – udzielić licencji kolejnym franczyzobiorcom – dodaje właściciel konceptu.
Restauracje marki powstają zarówno w lokalizacjach przyulicznych, jak i w strefach food court w galeriach handlowych. W pierwszym przypadku lokal powinien mieć wielkość minimum 60 m2, natomiast w drugim potrzeba przynajmniej 45 m2. Koszt wyposażenia w sprzęt i niezbędne urządzenia to co najmniej 45 tys. zł netto. Do tego należy doliczyć wydatki na ewentualny remont i adaptację. Zależą one od stanu wyjściowego lokalu.
Opłata wstępna wynosi 3,5 tys. zł. Miesięcznie franczyzobiorca płaci 800 zł opłaty franczyzowej. Według zapewnień franczyzodawcy, lokal powinien być rentowny od pierwszego miesiąca działalności, natomiast zwrot z inwestycji następić najpóźniej po roku.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Sukces naszych lokali potwierdza słuszność idei otwierania wine barów, w opozycji do dużych restauracji z kartami win – mówi Piotr Stryszowski z Subtilité Wine&Bar.
Na Targach Franczyza 15 i 16 marca nie zabraknie gastronomii. I tej sezonowej, i tej całorocznej.
Gościem specjalnym Forum Edukacyjnego na XV Targach Franczyza będzie Piotr Polk, aktor i właściciel marki meblarskiej „by Polk”.
15. Targi Franczyza za nami. Po nich czas na katowickie targi Pomysł na firmę. Ich kolejna edycja już wiosną.
Odwiedzający Targi Franczyza 2016 mieli szansę w jednym miejscu poznać i porównać oferty 173 marek franczyzowych. Ponad 7 tys. osób skorzystało z tej okazji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Decydując się na własną firmę, mamy do wyboru dwie drogi – zbudować ją od podstaw lub zainwestować w sprawdzony pomysł na biznes. Właśnie nadarza się idealna okazja, żeby skorzystać z drugiego rozwiązania, bowiem 15-16 marca na PGE Narodowym odbędą się Targi Franczyza.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Bez względu na to czy na inwestycję we własną firmę masz kilka, czy kilkaset tysięcy złotych, na Targach Franczyza znajdziesz biznes na miarę grubości swojego portfela.
Czy zielona energia to moda, ideologia czy szansa na zarobienie dużych pieniędzy? Piotr Markowski z Corab SA wyjaśnia, w które biznesy z branży OZE warto inwestować.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali