Forum do artykułu: Raport o franchisingu 2002/2003

  • strona:
  • 1
  • 2
14.11.2002
korytoff
*.wskiz.poznan.pl

ŚWIETNIE! WRESZCIE KTOŚ KTO PROFESJONALNIE PODSZEDŁ DO SPRAWY. OD PRZYSZŁEGO ROKU SAM ZAMIERZAM ROZPOCZAĆ DZIAŁALNOŚĆ FRANCHISINGOWĄ, DZIĘKI WASZEMU PORTALOWI POSIADAM WSZELKIE NIEZBĘDNE INFORMACJE. DZIEKI.

25.03.2003
babe
*.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl

nie ma nic gorszego jak francising...w polsce jest bardzo malo prawnikow ktorzy znaja problematyke tych umow..lepiej otworzyc swoje bez nikogo i miec swiety spokoj..a jak jest z siecia zabki czy innymi...wiadomo..banda zlodziejii i wyzyskiwaczy

26.03.2003
Franek
*.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl

Uwazam podobnie.
W Polsce franczyza to wyrzucony pieniądz.
Żal mi tylko biorców,bo ładują całe swoje pieniądze natomiast DAWCY za bardzo się nie przejmują jak interes poleci( w końcu nic nie inwestują-najwyżej zarobią trochę mniej)
Chyba trochę w Polsce przesadza się z tą " silną marką"
Na zachodzie funkcjunuje bardzo wiele "interesów" , które nie są tak znane a jednak zarabiają.
Nie dajmy się ogłupić ,że tylko franczyza albo plajta.
Znane światowe firmy chcą poprostu kupic nas wszystkich.
Nie dajmy się!!!

26.03.2003
Xawier
*.neoplus.adsl.tpnet.pl

Franek napisałeś co wiedziałeś i chwała ci za to. Każdy ma prawo mówić i pisać co chce, ale czego twoja wypowiedź ma dotyczyć.
Żeby zostać franczyzobiorcą trzeba m.in podpisać licencję będąc w pełni władz umysłowych i będąc pełnoletnim, nikt nikogo do niczego nie zmusza.
Podejmując decyzję o przystąpieniu do sieci franchisingowej, każdy analizauje różne aspekty tej decyzji np. czy ma odpowiednią ilość zgromadzonych funduszy tak by móc sprostać planowanej inwestycji, czy mu się to opłaca, jaki zysk może osiągnąć, czy w danym miejscu będą chętni na towar lub usługi przez niego oferowane - w podejmowaniu tych decyzji pomagają również fachowcy z danej sieci.
I najważniejsze o czym mówi się mało, planowany dynamiczny rozwój sieci franchisingowych po wejściu do Unii Europejskiej związany jest m.in. z tym, że sporo małych firm w Polsce nie będzie w stanie spełnić norm europejskich dotyczących bezpieczeństwa czy higieny pracy, kupując licencję franchisingową kupuje się m.in. sprawdzone wzory i standardy które rozwiązują tego typu problemy.
Dla przykładu jestem sie gotów zakładać o duże pieniądze, że 3/4 budek np. z Kebabami czy z Chińszczyzną będzie trzeba zamknąć po wejściu w życie norm przepisów dotyczacych higieny.

26.03.2003
End
*.tvk.tpsa.pl

LICENCJĘ NA SOCJALIZM - TEN TONĄCOUNIJNY - TO TY XAWIER WYPIŁEŚ PRAWDOPODOBNIE Z MLEKIEM MATKI. TEN NARÓD NA PEWNE RZECZY JEST WYJĄTKOWO ODPORNY. DZIŚ W TYŁEK UNII WŁAZI TYLKO wadza ludowa Z NAJBLIŻSZYM OTOCZENIEM I TO Z WIADOMYCH POWODÓW. Z TYM ZAMYKANIEM TO NA DZISIAJ WYGLĄDA TAK, ŻE NIE WSZYSCY PRAGNĄ BYĆ PAROBKAMI U EUROSOCJALISTÓW - KUPOWAĆ BEZKRYTYCZNIE ICH POMYSŁY I DOTOWANE DOBRA. PANOM Z UNII POTRZEBNI SĄ GŁUPCY PATRZĄCY NA PALEC, KTÓRY WSKAZUJE KIERUNEK PATRZENIA NA KSIĘŻYC. A BUDKI TAK SZYBKO NIE ZNIKNĄ BO ONE WBREW POZOROM NIE SĄ SOCJALISTYCZNE tow. XAWIER.

27.03.2003
pasikonik
*.waw.pl

Ja do kolegi Enda. Kisielewskim to ty nie jesteś. Gdybyś to ty atakował socjalizm swoim ostrym piórem, pewnie dziś obchodzilibyśmy kolejną rocznicę PRLu.
Franchising jest typowo KAPITALISTYCZNYM elementem gry rynkowej. Oceniasz swoje przyszłe zyski i decydujesz, czy wchodzisz w sieć. Takie elementy franczyzy jak dbałość o wysoki standard usługi/produktu i rozpoznawalność marki to nie wymysł tow. Lenina. Chyba, ze Endowi marzy sie powrót do czasów, kiedy mleko nie miało ani smaku mleka, ani nawet nalepki identyfikującej producenta.
Bardzo lubię eurosceptyków i antyglobalistów. Przypominają mi gejów. Niby tacy sami, a coś mają przestawione w głowie.
Co ma Unia do franczyzy? Przecież w Polsce powstało kilkadziesiat sieci franczyzowych, które są czysto polskim konceptem. Więcej, te sieci chcą ekspansywnie inwestować właśnie w Unii. Jak do niej nie wejdziemy, to zabierzemy polskim kapitalistom mozliwość rozwoju (wiecej miejsc pracy) i większego zarobku. A eurosceptycy pójda na kuroniówkę. I znowu będą mogli narzekać, że ktos ich oszukał. Pies wam mordę lizał.

27.03.2003
The End
*.tvk.tpsa.pl

POŻYJEMY ..... ZOBACZYMY. Z TYMI NORMAMI I ROZPOZNAWALNOŚCIĄ WYRABIAMY SIĘ DOSKONALE PRACUJĄC W JEWROPIE PRZY ŁOPACIE I SPRZATANIU. TU JESZCZE CHWILĘ administrujemy RESZTKAMI, KTÓRE ZOSTAŁY PO POLSCE. TO JEST TAKI NASZ FRANCHISING - ZNAK ZASTRZEŻONY OD BARDZO WIELU LAT. PATRZYSZ NA TEN PALEC A NIE NA KSIĘŻYC. NIEWIELE WIDZISZ. A JEST ON PRZEDŁUŻENIEM RĘKI, KTÓRA OD DAWNA DLA PASIKONIKÓW W UNII JEST ZWINIĘTA W WAŁA. TAM SIĘ NIE POPASIESZ. TU NA UTRZYMANIU BABCI MOŻESZ SOBIE BUJAĆ W OBŁOKACH, DORABIAĆ TEORIE I TRUĆ JAK wadza Z WIADOMYM SKUTKIEM. TAM JUŻ DAWNO ZAPADŁY DECYZJE KTO DO MIOTŁY A KTO DO GRABI. UNIJNYM KOMISARZEM LUDOWYM MIMO TAK WIELKIEGO ENTUZJAZMU PEWNO TEŻ NIE ZOSTANIESZ. BĘDZIESZ SIĘ BŁĄKAŁ PO TYM PORTALU I NAWIJAŁ O franszyzowym szczęściu i jedynie słusznej drodze rozwoju. wadza TEZ NAWIJA O TYM SZCZĘŚCIU I PODBOJU RYNKÓW PRACY W NIEMCZECH .... FRANCJI, KTÓRE SIĘ OTWORZĄ DLA TUŁAJĄCYCH SIĘ NA BEZROBOCIU POLAKÓW WSZĘDZIE TYLKO NIE W POLSCE. JAKOŚ NIE MOGĘ SIĘ DOPATRZEĆ NA TYCH STRONACH WIELKICH OCH I ACH TYCH UWIKŁANYCH WE FRANCHISING. JEST KILKU DYŻURNYCH POLITRUKÓW, KTÓRZY KADZĄ jak potrafią. A JAK NIEWIELE POTRAFIĄ TO TYLKO kadzą. A TAK AD GEJÓW TO PEWNO JESTES TAKĄ FRANCĄ, KTÓRA NIE POTRAFI ANI TAK ANI SIAK. WTEDY RZECZYWIŚCIE MLEKO SIĘ ROZLAŁO I ETYKIETKA JUŻ NIE JEST POTRZEBNA.

27.03.2003
pasikonik
*.waw.pl

Idź do lekarza, choć sprawa wydaje się nieuleczana.

28.03.2003
Xawier
*.neoplus.adsl.tpnet.pl

Wow, ale ktos pojechał ... "The End" trudno z tobą dyskutować, to co piszesz i jak piszesz właściwie doprowadza mnie do smutku i zastanowienia się nad stanem Polskiej służby zdrowia ... spróbuję jednak odpisać ci: w Polsce mamy kilka milionów ludzi bez pracy i bez jakich kolwiek szans na znalezienie pracy, więc nawet jeżeli masz rację z tym, że dla Polaków szykowana jest praca przy milotle to i tak dobrze. Najprościej rzecz ujmując ci ludzie mogą zakładać, że po wejściu do Unii będą pracować. Przepraszam reszy twojej wypowiedzi nie rozumiem.
Musze kończyć bo robi mi się co raz smutniej, jestem przygnębiony:(

28.03.2003
Franek
*.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl

Pasikoniki i inne...
Zamiast siedzieć ciągle w Internecie i czytać pierdoły o franczyzie rusz dupę i weż się wreszcie do roboty!!!
Ile ty masz syneczku w ogóle lat ,żeby się tak wymądrzać.
Daj sobie też coś powiedzieć.
A tak apropo to jeszcze nie widziałem tutaj zadnej wypowiedzi "uszcześliwionych " franczyzobiorców.
PARANOJA Z TYM FRANCHISINGIEM!
Żegnajcie zagorzali internauci.

28.03.2003
Xawier
*.neoplus.adsl.tpnet.pl

Ja mam 30 lat, Franeczku. Jak chcesz się wymądrzać to lepiej poczytaj wszystkie wypowiedzi na forum a znajdziesz głosy zadowolonych biorców ....

28.03.2003
Marta
*.rodlo.sdi.tpnet.pl

Lubie takie pierdoły jak Franek i The End. Gdyby nie globalizm - nie było by internetu i waszych wynurzeń słuchanoby tylko pod budką z piwem.
A tak macie nawet reprezentacje parlamentarną: Lepper & Wrzodak.

29.03.2003
Michał
*.chomiczowka.net.pl

Czy Franek i The End to jacyś fedaini Sadama?

29.03.2003
Max
*.97.216.118

Ja tam wolę dawców. Mogą być franszyzo ..... . Marta co ty na to? Reszta od tych etykietek, rozpoznawalnych znaków, standardów unijnych np. szynki z wodą lub wody z mózgu od tej chwili musi bardzo uważać. Bo jak dojdę po internetowej nitce do kłębka to będę Leper&Wrzodak. I tylko Franek może spać spoko.

30.03.2003
psaikonik
*.233.167.146

Max, nie groź, tylko dawaj po tej nitce. Utocz krwi wrażej, rycerzu.

30.03.2003
Xawier
*.acn.pl

Boże zaczynam się bać, wygląda na to że w służbie zdrowia nastąpiły ostre cięcia, i spora grupa "psycholi" została zwolniona z oddziałów zamkniętych do domu na święta ...

30.03.2003
Max
*.97.216.118

Pasikonik & Xawier czy wy przypadkiem nie jesteście franczyzową parką ..... gołąbeczki. Co poczniecie jak w tej waszej zintegrowanej intersocjalistycznej Europie zabraknie Franków, The Endów i Maxów wypuszczonych na święta ze szpitala ........ . Będzie oczywiście jednomyślnie pięknie jak w Korei lub na Kubie. W jednolitych standardowych mundurkach lub łachmanach z miotłami w dłoniach pod Europejskim Zarządem mimo etykietek staniecie się jednak trudno rozpoznawalni. Ci rozpoznawalni pozostaną oczywiście w szpitalach i w specjalnych obozach by nie przeszkadzać wam w konsumowaniu trawy. Bo od glinianej wielkości do małości tylko pół kroku. Warto o tym pamiętać i nie uszczęśliwiać innych na siłę.

30.03.2003
pasikonik
*.rodlo.sdi.tpnet.pl

Rzeczywiście Max, ci co sie zgadzają stanowią jakąś jedność. Jakbyś mógł mi wytłumaczyć, co w UNii Europejskiej kojarzy ci się z Kubą i Koreą? Status życia, wolność wypowiedzi, możliwości podróży dla obywateli? I jeszcze jedno: czy to znaczy, że jak z Xawierem cię przegłosujemy w referendum porzucisz nas i wyemigrujesz? Dokąd? A zabierzesz ze sobą Ojca Dyrektora i Romana Giertycha? Plisssss, zrób to, bo chyba stanowicie jakiś trójkąt.

31.03.2003
Xawier
*.neoplus.adsl.tpnet.pl

Do oszołomów, ludzie na świecie działa kilka tysięcy sieci franchisingowych, w samych stanach jest kilkaset sieci barów z hamburegami. Każda z tych sieci oferuje produkty podobne (mieszczace się w tej samej kategorii) ale skierowane do określonego klienta, jest jednak coś co je łączy, w każdej z tych sieci i to nie ważne czy liczy 10 czy 1000 punktów, licencje franchisingowe wymuszają m.in. na biorcy zachowanie standardów higieny. W Polsce mamy 1000 budek z kebabmi i chińszyzną pod różnymi nazwami, nie tworzące sieci i niestety w wiekszości z nich o higienie nie ma mowy.
Ja jako klient wybieram lokale w których mam pewność że jem np. wołowinę a nie psinę i że jak już coś zjem to nie zachoruję.

20.05.2003
tonka
*.neoplus.adsl.tpnet.pl

a gdzie masz taką pewność? Bo chyba nie masz na myśli mc'donalds'a??? ja np często kupuję kebaby czy inny fast food w budkach i muszę ci powiedzieć że raczej właśnie tam jem ze smakiem! i napewno nie chorowałem z tego powodu, a sanepid częsciej zagląda do takich budek niż do dużych sieci. Tak się składa że moja koleżanka pracowała w restauracji(!)mc'donalds(ale nazwa dla lokalu z fast food'em!) i z jej relacji wiem że w mc'donalds normą jest (unijną???) odgrzewanie na okrągło tych samych kanapek bo na stanie( do natychmiastowego podania) musi być po kilka różnych fishmac'ów wieś czy innych "maków". A tak w ogóle to co się składa na mc'donaldsowego hamburgera??? uważasz że sama wołowina??? buhahaha!!!
smacznego

  • strona:
  • 1
  • 2

PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.

Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.

Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.

Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.