Poleć stronę: Biesiadowo - czy to dobry pomysł na moją firmę?
Adresat
wpisz adres email odbiorcy
Nadawca
wpisz adres email nadawcy
Wiadomość
możesz dopisać coś do wysyłanej wiadomości

Forum: Biesiadowo - czy to dobry pomysł na moją firmę?

03.07.2009
wypowiedzi: 8
*.internetdsl.tpnet.pl

Co myslicie o tej sieci?

03.07.2009
wypowiedzi: 3
*.icpnet.pl

tragedia ja bym w to nigdy nie weszła to tak samo jakbym sobie bude z drewna zbiła tragedia

03.07.2009
wypowiedzi: 277
*.telbeskid.com.pl

TRAGEDIA to zbyt subtelne określenie na ten geszeft !!

Hurtowania zaopatrująca pizzerie wymysliła sobie "patent" franczyzowy, który przypomina jakiś tragiczny koszmarek. Wygląda to, jak wiejska toaleta. Stylizacja niby na wiejską chatę czy cholera wie na co jest odrażająca i TANDETNA !!

za 40 tysiecy można sobie odstawić taki lokal, że ho ho a nie taki badziew Dodatkowo jeszcze zero możliwości wynoru dostawcy podstawowego asortymentu.

Ludzie trzymajcie się od tego z daleka

12.07.2009
wypowiedzi: 5
*.neoplus.adsl.tpnet.pl

Zanim zacznie się kogoś krytykować należy najpierw porównać jego ofertę z konkyrencją. W Biesiadowie otworzenie lokalu to tylko 40.000zł a w innych sieciach minimum 100.000zł.W skaż kolego inną taką się pizzerii . Za 40.000zł indywidualnie to sobie możesz otworzyć pijalnie piwa a nie pizzerie.Następna sprawa to ilość zadowolonych klientów  w pizzeriach tej sieci. Wystarczy wejść do któregoś lokalu w sobotę po południu i samemu się przekonać . Brakuje miejsc. Polecam!!!

12.07.2009
wypowiedzi: 3
*.icpnet.pl

POLECAM ZA 4OTYS. TO TYLKO TAK MOŻE ICH PIZZERIA WYGLĄDAĆ JAK TA

http://www.biesiadowo.pl/galeria_9.html

12.07.2009
*.telbeskid.com.pl

Tak się składa, że też od 5 lat prowadze Pub & Pizzerie i wiem ile kosztuje otwarcie i prowadzenie takiego biznesu. Wiem też, że za cholere bym nie otworzył lokalu wyglądającego tak tandetnie.

Gdybym miał użyć jakiegoś porównania to powiedziałbym że lokal z Biesiadowa ma się tak samo do normalnej pizzerii jak chińskie podróbki do oryginalnych produktów. Tam też można kupić "buty adidas" za 35 zł a nie za 350 zł.

Zadaj sobie zatem pytanie dlaczego coś kosztuje 40 tysiecy a niby to samo kosztuje 100 tysiecy. Wiesz i Maluch i Maybach to są samochody, oba na to samo paliwo, oba na M tyle, że "troszkę" się różnią i ceną i komfortem. Dokładnie tak samo jak owo Biesiadowo

12.07.2009
*.neoplus.adsl.tpnet.pl

O gustach sie nie dyskutuje. Uważam ,że ta sieć rózni się od pozostałych i to pozytywnie. Oglądałem równiez galerię wszystkich lokali i niektóre naprawdę są super. Jestem już po rozmowach o franczyzie i jak tylko znajdę lokal to w to wejdę. Wy oczywiście nie musicie ,możecie śmiało wpakować 200.000zł i otworzyć lokal w innej sieci kolejny don antonio ,corleone ,alcapone lub inne o podobnej nazwie. Tylko trzeba pamietac jeszcze o jednym , w dzisiejszych czasach jest ogromna konkurencja i trzeba wejśc na rynek z czymś nowym. Kwota 40.000zł to naprawde niewiele i wole otworzyc z czasem kilka lokali za 40.000 niż jeden za 200.000zł , jestem pewien ,że finansowo wyjde na tym bardzo dobrze.</

13.07.2009
*.telbeskid.com.pl

Ojjj kolego widać, że kompletnie nie znasz się na tym temacie. Zrozum Biesiadowo wizualnie to maxymalna tandeta !! W obecnych czasach klient jest wymagający w wyposażenie lokalu mające imitować "swojskość" jest argumentem na nie, a nie na tak.

Gdyby lokale wyglądały tak jak wystrój sieci Polskie Jadło to można by powiedzieć, że jest to biesiadna chata, tyle, że tego nie da się zrobić za 40 tysięcy.

Tak ci się podoba ich koncept ? OK tylko po co chcesz działać z nimi jak możesz sam ? Piec kupisz w dowolnej firmie specjalizujacej się w sprzedaży sprzętu do gastronomii komora 60 x 2 + podstawa to jakieś 6 tysięcy. Takie oblesne stoły i ławki też sam zrobisz i nie zapłacisz za to więcej niż 10 tysięcy. Po co więc płacić komuś za to 40 ? No i główny argument Będąc samodzielnym lokalem nie będziesz zobowiązany brać towaru od hurtowni Biesiadowo !! Możesz sam sobie ustalić co i od kogo kupujesz, a co za tym idzie sam sobie ustalasz koszty i zarobek. W tym koncepcie powiem ci, ze goście byli sprytni, na samym lokalu zarabiają może jakies 5 tysiecy na czysto, jednak związują ze sobą kolejnych odbiorców i to na wyłącznośc i dopiero tutaj golą kasę.

Raz jeszcze ci doradzę - chcesz robić to w ten sposób Śmiało możesz zrobić to sam, mniejszym kosztem

13.07.2009
wypowiedzi: 157
*.neoplus.adsl.tpnet.pl

brawo obiektywny!

A swoją drogą jak wielu jest naiwnych, płacących za badziewiaste franczyzy. 

13.07.2009
*.neoplus.adsl.tpnet.pl

O i tu własnie kolego widać ,że to ty nie masz pojęcia oczym piszesz. W kosztorysie który dostałem z Biesiadowo za 6000zł to dostaje od nich piec 4x 60cm a nie jak ty mi radzisz 2x60 cm a stoły i ławy w kalkulacji Biesiadowo to tylko 7800zł a nie 10.000 . Przegladałem ceny ich hurtowni i ceny maja dużo niższe niż np.Macro. Porównywałem ceny w zasadzie na wiekszośc istotnych produktów. Dzialając nie w sieci nie miał bym szans na zdobycie towaru po tak niskich cenach. Powiem Ci więcej ja jestem z Łodzi i te pizzerie mają u nas chyba największy ruch. Zastanowiłem się nad tym bardzo dobrze i jest to dla mnie korzystna oferta ,tym bardziej ,że nie dysponuje wieksza kasą. A poza tym jaki sens ma poróiwnywanie lokali typu premium których wystrój kostował w setkach tysięcy ze zwykła pizzerią. Jeżeli tylko znajde odpowiedni lokal a z tym w Łodzi jest ogromny problem to napewno w to wejdę. Tak zupełnie na marginesie jak myslisz która pizzeria szybciej się zwróci ta w którą wpakujesz 200tys. czy ta za 40tys ? A i jeszcze jedno wcześniej już myslałem o wejściu w inną sieć ale przy wkładzie 200tys. mogłem zapomnieć o jakim kolwiek kredycie. Banki nawet nie chciały ze mna podejmować rozmów ,mimo tego że potrzebowałem 150tys. kredytu a 50tys wpłacałem gotówką. Dzisiaj jestem szczęśliwy ,że takiego kredytu nie dostałem i mogę sfinansować inwestycję z własnych środków. Chyba bym nie spał po nocach mając taki kredycik na głowie. Pomyśl jeszcze kolego o tym ,że zdażało się nawet w dużych sieciach ,że ich lokale plajtowały. Jeżeli i mnie przydażyło by się ,że lokal nie zarabia z takim kredytem było by po mnie . Myślę ,że to jest naprawdę znikome ryzyko. Z twoich wypowiedzi aż ciężko nie wyciągnąc wniosków ,że coś cię boli w tej sieci , byc może obawiasz się ,że bezpośrednio ci zagrażają?

Wiem jedno klienci cenia sobie smak i wielkośc produktów , wielu moich znajomych jada w Biesiadowie i jeszcze nikt się tam nie skarżył na pizzę.

Pozdrawiam.

13.07.2009
*.telbeskid.com.pl

No tak ja nie mam pojęcia o czym pisze Zapewne Twoja wiedza jako poszukującego pomysłu na pizzerie jest większa od mojej kiedy ja prowadzę taki lokal od ponad 5 lat :)

Po pierwsze winszuje pomysłu z zakupami w Macro, jak masz takie pojęcie o zakupach hurtowych to faktycznie daleko nie zajdziesz. Mówisz o atrakcyjnych cenach w Biesiadowie - no to popatrz sobie na jednego z największych dostawców w Polsce czyli firmę Seriusz z Tarnobrzega. Tam to ceny masz naprawde atrakcyjne, a i towar jest dedykowany właśnie pod pizzerie.

Za 6000 piec 4 x 60 cm - rewelacja, zapomniałem, że chińskie produkty można kupić nawet taniej, pytanie ile pizz zdążysz w nim zrobic i czy będzie to choć jedna :) Tutaj też odstłam do zapoznania się z ofertą firmy Gastrotech to zobaczysz ile kosztują normalne piece włoskiej produkcji choćby DGF, ewentualnie firma Gastroprestige, która ma u siebie piece z wyższej półki sterowane full elektronic.

Jeśli te meble kosztują jak powiadasz 7800 to też pewnie jakaś "chińszczyzna". Ja za jedno krzesło z prawdziwego drzeewa dałem 312 zł netto natomiast stoły po 400 zl netto. Łącznie mam w lokalu 12 stołów i 70 miejsc siedzących - policz sobie zatem ile to kosztuje, Dodam tylko, że wcale nie wybierałem jakis ekstrawaganckich mebli, a kupowałem w fabryce mebli w Radomsku.

Policz sobie na spokojnie, zastanów sie nad tym poważnie. Chcesz mieć jakość czy jakoś ???? jeśli to trugie to jednak biesiadowo, choć i tak jak na jakoś to za drogo

13.07.2009
*.neoplus.adsl.tpnet.pl

Dzięki za cenne uwagi. I tak w to wchodzę i radzę tak wszystkim którzy potrafią liczyć.

13.07.2009
*.telbeskid.com.pl

no właśnie jak ktoś umie liczyć to w to nie wejdzie :) Na konkretne argumenty wogóle nie odpowiedziałeś w rzeczowy sposób Coś mi te Twoje wpisy zalatują kryptoreklamą

podobną sytuację mieliśmy już w temacie o halopizza niestety cenzura tego portalu zamiast działac w interesie potencjalnych franczyzobiorców podziałała na rzecz "franczyzodawcy" a wręcz pseuda ffanczyzodawcy i temat skasowała. A przypomnę tylko, że sami ludzie z halopizza nakręcili dyskusję krytykując konkurencję

reasumując Każdy umiejący liczyć nie tylko koszty ale i potencjalne zyski bez wątpienia nie wejdzie w takie "cuś" jak Biesiadowo ja bym powiedział raczej że jest to BADZIEWOWO

14.07.2009
wypowiedzi: 30
*.prudnik.net.pl

Witam wszystkich w innej branży :)

Mam doświadczenie w tej branży i chciałbym wrócić :)

O.K. na wielu wątkach się wypowiadałeś, i zazwyczaj rzeczywiście byłeś obiektywny...

Ale dlaczego teraz taki subiektywny?

Myślę, że to biesiadowo odpowiada stylem wielu Polakom. Tak jakoś a'la tani bar, chociaż u mnie w mieście jest fajna i dużo tańsza pizzeria. I naprawdę smacznie tam można zjeść.

A co myślicie o "Grubym Benku" i ich nowej ofercie franczyzowej? Czy da się tam ustalać ceny w zależności od rynku lokalnego?

Obiektywny Komentatorze, liczę na Twoją opinię i opinię innych. Może być na priva, nie zrobię Wam konkurencji, bo niewielkie moje miasteczko jest :)

Zachęcam do wyrażania opinii...

14.07.2009
*.telbeskid.com.pl

GetOut moja opinia nie jest subiektywna a ... do bólu szczera

W tym serwisie udzielam się na bide ze 4 lata. Na franczyzie zębu już zjadlem i straciłem też sporo kasy przez różnych cwaniaków (pisałem o tym już wiele razy) typu Kolporter czy InPost.

Dlatego też znając biznes gastronomiczny, a szczególnie właśnie pizzerie wiem o czym mówię pisząc swoje wcześniejsze wypowiedzi. Poprostu owo Badziewowo jest najzwyczajniej w świecie tandetą a nie franczyzą.

Taką franczyzę mogę stworzyć i ja opierając się na swoim 5 letnim doświadczeniu, godzinach, dniach i tygodniach prób zachęty klienta, żeby to właśnie kupił pizze w moim lokalu a nie 10 innych jakie mamy w miasteczku (28 tys. mieszkańców). Dodam tylko że mój lokal powstał jako ostatni w mieście a obecnie plasuje sie w pierwszej trójce najchętniej odwiedzanych pizzeri w mieście. O czymś to chyba świadczy. Wiedza ta kosztowała mnie sporo czasu i kasy, ale nie żałuję i wiem jedno, że jeśli nie będzie to pizzeria naprawdę znanej i globalnej sieci to każda inna nie ma sensu. Bynajmniej taka która za 40 tysięcy obiecuje ci złote góry.

A co do grubeko Benka, tam przynajmniej koszty są ciut bardziej realne bo mowa jest mniej więcej o 80 tysiącach a nie 40. Druga rzecz to wygląd, te lokale przynajmniej są gustowne i estetyczne, a nie w tandetny sposób stylizowane na swojską chatę. Cennik to też rzecz względna bo ta sama pizza może kosztowa w różnych lokalach róznie, a wszystko zależy np. od ceny skladników jakie użyjemy bo można uzyć przypraw typu Kamis a można też takich z Biedronki czy Macro (Aro)

19.07.2009
wypowiedzi: 19
*.range86-151.btcentralplus.com

Witam wszystkich :-) to forum czytam juz od dluzszego czasu i postanowilem ze poraz pierwszy sie wypowiem na temat pizzeri biesiadowo.

obiektywny komenatnor : z twoich slow wnioskuje ze biesiadowo jest dla ciebie konkurencja.. bo widze ze niemasz zbyt dobrego slowa o nich i kazdego zniechecasz do otwarcia pizzeri z biesiadowa.Wybierajac siec pizzeri we franczyzie jaka bys wybral biesiadowo czy jakas inna ? z mojego punktu , ja bym wybral biesiadowo z tego wzgledu ze jestem ze szczecina , jakas tam konkurencja jest ale zadna pizzeria nie serfuje pizzy 57 cm i takich cenach i smiesznych nazwach co przyciaga klienta . Na temat jakosci sie nie wypowiem , bo nigdy nie probowalem pizzy z biesiadowo , ale jak kazdy inteligenty czlowiek wie to jakosc zalezy od produktow i od kucharza. Zauwaz ze otwierajac pizzerie we franczyzie czy na wlasna reke , kazdy jest skazany na niepowodzenie . Dlaczego inne sieci pizzerii wymagaja takich duzych pieniedzy od swoich klientow ? co to wogule jest oplata wstepna ? dlamnie to jakas bzdura , biesiadowo poszlo na typowo polski rozum , bo niedosc ze niema unich oplaty wstepnej to miesieczna oplata franczyzowa wynosi tylko 1 tys zl , a u konkurencji kwota jest duzo wieksza , badz uzalezniona od miesiecznego obrotu . A co do wystroju wnetrza hmm , nie sadze aby bylo jakies tandetne , jezeli chcesz aby bylo lepiej zawsze mozesz dolozyc od siebie pare groszy i postarac sie o lepszy wystroj , ja jak chodze na pizze to pierwsze co patrze to jakosc pizzy a na drugim miejscu stawiam wystroj wnetrza , a tam gdzie chodze to musze cie zmartwic ale wystroj jest gorszy od biesiadowo , poniewaz maja tylko kwiatki i obrazy na scianach , a pizze robia naprawde dobra .

Pozdrawiam Paweł

mam nadzieje ze wiecej osob bedzie sie wypowiadac w tym temacie .

20.07.2009
*.telbeskid.com.pl

Biesiadowo dla mnie konkurencją ? Niee, ja jestem z gór a tu ich nie ma A szkoda. Szkoda dlatego, że im więcej takich tandet tym lepiej prosperują normalne lokale :)

Ja mam u siebie w ofercie pizze 60 cm (nie wiem skad u nich to 57, dziwny wymiar, może być albo 50 albo 55 albo 60 ale 57 hmmm) i by robić tak dużą pizzę nie potrzebuję być w żadnej sieci. Raz jeszcze powtórzą - otwieranie pizzeri w ramach jakiejkolwiek sieci jest kompletnie bez sensu ! To jest taki rodzaj biznesu, który naprawde można poprowadzić samodzielnie bez dzielenia się kasą. Różnicą mogą być tutaj duże miasta, tam jak wiadomo ludzie zblazowani i mają "metkomanię" więc jadają głównie tylko w tym co "firmowe"

Wracając do wystroju - mówisz o kwiatkach i obrazach. Wnioskuję zatem, że wnętrze pizzerii do której chadzasz jest przytulne, swojskie ewentualnie zrobione w stylu klasycznym. A Biesiadowo to kompletnie pozbawiona gustu, stodoła z białych desek. Mówisz o tym, że jak ktoś ma kase to sam sobie zrobi inczaej No i w tym miejscu kolego nie rozumiesz pojęcia franczyzy, gdyż ta zakłada, że wszystkie lokale mają byc identyczne, w tym konkretnym wypadku tandetne

20.07.2009

co do wystroju to niechodzilo mi o inny ale zeby "ulepszyc" ten wystroj co oni proponuja.. a co do desek i tak dalej to jednym sie podoba drugim nie :)

a co powiesz na temat nazw pizz ? nie przyciagna klientow ?

jezeli mowisz ze lepiej samemu otworzyc pizzerie niz wchodzic we franczyze , to bylbys sklonny przyjechac do szczecina , pomoc w wyszkoleniu pracownikow itd... ? oczywiscie za odpowiednia kwote..

Pozdrawiam Paweł

21.07.2009
*.telbeskid.com.pl

Ja do Szczecina (teoretycznie) bardzo chętnie, szczególnie, że ja góral więc wypad nad morze fajna rzecz, tyle, że trzymają mnie tutaj obowiązki nie tylko związane z lokalem.

Niemniej jednak chętnie podziele się swoją wiedzą w zakresie prowadzenia lokalu, przygotowania pizzy, różnych trafionych (bynajmniej u mnie) pomysłów. Dlatego nie widzę najmniejszego problemu by pokazać to komuś kto pofatygowałby się do mnie.

21.07.2009

Nie wiem czemu ale kazdy mysli ze szczecin jest nad morzem :-) ale do morza to mamy 100 km :-) to tylko takie male sprostowanie .

Masz moze stronke swojej pizzeri ? moze ocenilibysmy wystroj twojego lokalu :-) a co do przybycia do ciebie w gory , jezeli nie zdecyduje sie na biesiadowo nie wykluczone ze chetnie bym sie spotkal :)

pozdrawiam Paweł

PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.

Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.

Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.

Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.