Poleć stronę: Biesiadowo - czy to dobry pomysł na moją firmę?
Forum: Biesiadowo - czy to dobry pomysł na moją firmę?
21.07.2009obiektywny komentatorwypowiedzi: 277*.telbeskid.com.pl |
Niestety nie posiadam swojej strony intrenetowej (choć przez pewie czas mialem nawet z zamówieniami on-line, jednak zbyt mało zamówien tą drogą szło i nie było sensu utrzymywac tego), moje miasteczko to małe górskie skupisko około 28 tysiecy ludzi. Praktycznie każdy każdego zna i wszędzie jest blisko, dlatego opinia zadowolonego klienta + ulotka zalatwia cała sprawę. Raz jeszcze się powtórzę NIE WCHODŹ W BIESIADOWO !! za te same pieniądze otworzysz lepszy lokal, jak powiedziałem chętnie pomogę merytorycznie P.S co do morza to masz do niego bliżej niż ja :) |
22.07.2009Fabieuwypowiedzi: 6*.chello.pl |
chcialbym sie wypowiedziec na ten temat. Otoz caly czas pewien Pan odradza otwarcia ( czyt. podjecia wspolpracy) Biesiadowa, nie majac pojecia na jakich wogole warunkach ta wspolpraca miala by polegac. Biesiadowo jesli chodzi o franczyze ma najkorzystniejsze warunki - jest to tylko co miesieczna nieduza kwota ( w porownaniu do innych sieci jest to zaledwie maly procent). W zamian za to siec pomaga w otwariu, pomaga wybrac urzadzenia, pomaga w urzadzeniu lokalu, udziela darmowych szkolen personelu, daje receptury na pizze i inne dania, jednym slowem wszystko do otwarcia pizzerii przez osobe wogole nieznajaca sie w tym temacie. Oczywiscie mozna otworzyc samemu taki lokal , ale jesli sie wie jak wogole zaczac a nie wspomne juz o recepturach na pizze. A jesli chodzi o wystroj to lokale nie musza byc podobne - wystarczy ze beda mialy kilka wspolnych elementow - np. deski na scianach. Zreszta kazda siec naklada wymog na jakas wspolna ceche lokalu. Mowicie ze wystroj badziewny - ale tu chodzi wlasnie o jak najmniejszy koszt otwarcia lokalu - gdyby wylozyc 100.000 na wystroj to napewno bylby zdecydowanie lepszy - bardziej taki" swojski" - bez "pustych scian".A skoro jak to Pan - pochodzi z gor to taki wystroj jest czyms normalnym, natomiast dla ludzi np z centralnej Polski jest to taka odskocznia od innych lokali gdzie wszystko jest takie... "kanciate". Dzisiaj ludzie w wiekszych miastach cenia sobie cos innego... mowie o sobie i moich znajomych, ktorym wlasnie taki klimat odpowiada. Reasumujac, zgodze sie z Panem ze mozna otworzyc samemu pizzerie, ale jesli ktos nie ma o tym zielonego pojecia i chce to zrobic mniejszym wysilkiem to uwazam ze takie rozwiazanie jest calkiem trafne. ...jeszcze jedno...nalezy pamietac ze zawsze klient jest najwazniejszy - nie isc na ilosc ale na jakosc... - najlepsza reklama jest sam klient!!! Jesli chodzi o ulepszony wystroj to zapraszam juz niedlugo do obejzenia nowego lokalu tejze sieci w Lesznie. I nie zobaczycie tych stolow, na ktore wszyscy tutaj narzekali. Pozdrawiam wszystkich udzielajacych sie na forum. |
22.07.2009jnswypowiedzi: 19*.range86-151.btcentralplus.com |
fabieu : czy ty bedziesz wlascicielem tej pizzerii w lesznie ? moze zdradzisz jak wyglada umowa prawna z siecia pizzeri biesiadowo ? Czy musisz brac z ich hurtowni towar ? czy mozesz brac z innej ? bo wiadomo ze nie kazdy musi byc zadowlony z ich towaru a swoja droga mozna znalezsc "cos" taniej np. u siebie w miescie :). Pozdrawiam Paweł |
22.07.2009obiektywny komentatorwypowiedzi: 277*.telbeskid.com.pl |
To, że fabieu jest mocno związany z siecią Biesiadowo jasno wynika z treści zamieszczonego wpisu , a jak już mawiali "starożytni indianie" Każda pliszka swój ogon chwali :))) A przechodząc do konkretów: 1) nie muszę mieć pojęcie o szczegółach umowy aby wiedzieć o czym mówie. Po pierwsze prowadzę pizzerię od 5 lat więc znam na wylot temat. Po drugie widziałem zdjęcia z różnych lokali i każdy jest tak samo tandetny. Zresztą wystarzy popatrzeć na ich stronę 2) deski na ścianach - czyli całokształt tej tandety jest obowiązkowy, zapewne tak samo jak ta drukowana na solvencie imitacja desek na zewnatrz którą wykleja się szyby lokalu Dla mnie bardzo ważny argument jaka SZANUJĄCA SIĘ SIEĆ FRANCZYZOWA oferuje swój "towar" na allegro ? odpowiedź brzmi żadna - Biesiadowo aspirujące do miana poważnej i szanowanej sieci jest obecne na allegro w formie aukcji i to kilka razy. Determinacja na znalezienie jeleni jest widać wielka Kolejna rzecz do jakiej się nikt nie wczytał być może otóż na oficjalnej stronie Biesiadowa czytamy, że własny lokal można mieć już OD 40 tysiecy a nie za 40 tysiecy. A to już jest spora różnica !!! Ot złapać naiwnego mało uważnego jelonka a potem jak już podpis na papierze zdoić go do spodu z kasy. I z rewelacyjnych 40 tysiecy robi się nam np. 80 :) ale to przecież taki drobny niuans Na tej samej oficjalnej stronie Biesiadowa czytamy, że firma zajmuje sie wstawianiem autoamtow do gier Pytam się na jakiej podstawie bowiem spółka nie ma na to wymaganej koncesji !! Można sprawdzić na stronie Ministerstwa. Zapewne firma jest pośrednikiem pomiędzy koncesjonowaną firmą a właścicielem lokalu za co bierze comiesięczną działkę za udostępnienie lokalu sieci. A ten biznes też mozna zrobić samemu bez pośrednictwa biesiadowa. Następna informacja ze strony głównej czyli oferta hurtowego zaopatrzenia lokalu i ceny, które mają być super, a ja bez łaski i żadnej zależnosci mam lepsze w innych firmach. To na razie tyle z konkretów |
22.07.2009Wojciaszekwypowiedzi: 8*.internetdsl.tpnet.pl |
Chciałem sie odnieść do tych 40 tys i wiecej , kiedys pytałem właściciela sieci o co chodzi ?Odpowiedz była taka ,że to w zalezności od wielkości lokalu. Natomiast bardziej interesuje mnie Twoje zaopatrzenie z innych hurtowni, może podpowiesz coś , lub na maila prywatnego? |
W kazdej reklamie wykorzystuje sie formule "od..." np: buty od 30zl... , zreszta jak zapewne Pan wie na kazda inwestycje powinno sie zakladac co najmniej 20% wiecej od planowanej kwoty. Dlatego moze to byc 40.000 lub wiecej... . Jesli ktos ma swoj lokal ktory juz jest lub byl lokalem gastronomicznym, to nie musi ponosic kosztow zwiazanych z przeksztalcaniem lokalu ( m.in. przebudowa sieci elektrycznej, wodno-kanalizacyjnej , projektow, projektow i projektow... zyjemy w takim kraju gdzie do wszystkiego trzeba miec projekt..;/;/). Mowi Pan ze ma produkty po tanszej cenie - gratuluje, po tylu latach napewno jest Pan stalym klientem i wypracowal sobie duzy rabat. Niestety osoby zaczynajace raczej odrazu na takie prezenty liczyc raczej nie moga. Poza tym w kazdym regione kraju ceny sa rozne. Moze w Pana okolicy, czy nawet wojewodztwie takie ceny sa zawyzone ale np. w moim ceny jakie proponuje ich hurtownia sa bardzo okazyjne. Wystroj..hmmm... no tak powinno byc cos w drewnie ale niekoniecznie musza to byc deski -przeciez boga byc np. piekne grube bale, zreszta z nieokorowanych desek mozna tez stworzyc cos fajnego, byle nie zbyt prostego jak slusznie Pan zauwazyl w niektorych lokalach tej sieci. Ale np. Da Grasso narzuca aby w lokalach bylo grafitti, duzo koloru czerwonego i zielonego oraz cos w stylu rampy. I wcale nie musi sie to kazdemu podobac. Przeciez to bardziej mlodziezowy styl. To czy sie komus podoba czy nie to kwestia gustu. A poza tym najwazniejsza chyba tutaj jest sama pizza - ktora zeszla na drugi plan:) A przeciez chyba wszyscy tutaj ja kochamy:) Pan napewno:) uwazam, ze wystroj moze byc taki sobie, ale najwazniejsze aby pizza byla smaczna, tak by klient wracal, bez wzgledu na wystroj. Zreszta i tak ponad 70% sprzedazy jest z zamowien na dowoz wiec kwestia wystroju spada nizej:) A tak swoja droga gratuluje Panu, ze po 5 latach ciezkiej pracy tak dobrze sie trzyma pana lokal i to w tak malej miejscowosci. Widac dba Pan o klientow i pilnuje aby pizza zawsze byla tak samo dobra, a nie jat to zwykle bywa na poczatku dobra a po zdobyciu klientow coraz gorsza i z mniejsza iloscia dodatkow. Pozdrawiam wszystkich w tym biznesie i tych przyszlych:) |
zapomnialem dodac: pamietajmy ze jest to nowa , dopiero powstajaca siec w Polsce, dlatego sie reklamuje.Przeciez najlepszym miejscem na reklame jest wlasnie internet czyz nie? Z tego co pamietam widzialem kiedys reklame innej duzej zagranicznej sieci w internecie, co prawda nie na serwisie Allegro ale zawsze reklama:):) Na temat automatow sie nie wypowiadam. Jak nie zalatwisz u nich to i tak ktos przyjdzie do Twojego lokalu - tych przedstawicieli jest wszedzie pelno i wszedzie Cie znajda:):) Pozdrawiam |
23.07.2009jnswypowiedzi: 19*.range86-130.btcentralplus.com |
fabieu : mozna dostac odpowiedz na mojego ostatniego posta ? :) Pozdrawiam Paweł |
23.07.2009Fabieuwypowiedzi: 6*.chello.pl |
Odpisalem wczoraj na Twoje pytanie... sprawdz maila bo odpisalem prywatnie na posta. Pozdrawiam |
24.07.2009luberoswypowiedzi: 3*.neoplus.adsl.tpnet.pl |
a czemu nie odpisałem na forum?? myślę że wszyscy śledzący wątek na forum chcieliby poznac odpowiedź...
|
26.07.2009jnswypowiedzi: 19*.range86-130.btcentralplus.com |
widze ze te biesiadowo kombinuje jak moze :D 1 kg pieczarki teraz kosztuje 4,50 zl , cena stala przez caly rok , a z 2-3 miesiace temu kilogram pieczarki kosztowal 3,60 zl , i niby cena tak samo stala przez caly rok... sprzet do gastronomii tak samo , wpisalem w google frytownica 4l Caterina i pierwszy link ktory otworzylem to ta sama frytkownica kosztuje tyle samo co w biesiadowie :D kreca jak moga :P ciekawy czy to im na dobre wyjdzie i czy beda mieli 30 klientow do konca roku tak jak zapowiadali . Fabieu kiedy bedzie otwarcie pizzeri w lesznie ? poniewaz chcialbym zobaczyc nowy wystroj lokalu a mianowicie te stoly o ktorych wczesniej wspomniales . Pozdrawiam Paweł |
26.07.2009obiektywnywypowiedzi: 5*.neoplus.adsl.tpnet.pl |
Dzisiaj byłem w siedzibie biesidowa , wlasnie z tamtąd wracam , podpisałem umowę i mam juz lokal.Poinformuję wszystkich na bieżąco jak to wszystko wygląda. JNS rozmawiałem z szefem min. na temat tych pieczarek i frytownicy. Stara cena podana była za pieczarke w drugim gatunki a nowa jest za pierwszy ,maja to wyraźnie zaznaczone w cenniku a co do frytownicy to jest cena producenta bo sam dzisiaj zamawiałem u nich sprzęt i widziałem katalog(stalgas ). Wiadomo pewnie mają wynegocjowane jakieś upusty i to jest ich zysk. Ale Panowie za pieniądze to nawet ksiądz się modli w kościele. Beznadziejne prowadzicie tu dyskusje , a szczególnie dużo ma tu do powiedzenia gośc co prowadzi od 5 lat pizzerie w jakim Pścimiu Dolnym i nawet nie ma strony internetowej. Widać ,że to biznesmen pełna gębą. I jeszcze po jednej z moich starych wypowiedzi zarzucił mi że jestem z Biesiadowo , haha dobre bo teraz już jestem. Obiektywny komentatorze czy tam obserwatorze na mój gust to ty jestes po prostu z konkurencji. Dlaczego facet odradza tu wszystkim wchodzenie w sieć ? Dlaczego człowiek który jest niby przeciwnikiem sieci udziela się cały czas na portalu franczyzowym? I jeszcze jedno pytanie dlaczego skoro jestes taki mondruś i prowadzisz pizzerie od 5 lat to jeszcze nie masz swojej sieci ? Dlatego pewnie ,że to co robisz nie jest za dobre !!! L.I.P.A !!!!!!! Powiem Ci Panie mądry komentatorze ,że powinieneś się modlic ,żeby jeden z lokali tej sieci nie otworzył się koło twojego bo Cie wciągną nosem . Jesteś taki najlepszy to podaj tu publicznie nazwę i adres swojego lokalu ,niech wszyscy na forum są w stanie go ocenić .U nas w Łodzi albo wchodzisz w pizzerię sieciową albo masz znikome szanse aby się utrzymać , klienci chodzą do znanych sieciówek bo maja pewność że tam jakość jest zawsze taka sama. Sami sobie podejmijcie decyzję którą sieć wybrać , ja wybrałem tą i mam nadzieje ,że się nie zawiodę. Po dzisiejszych rozmowach z włascicielem sieci dużo pewniej się czuję i mam mniejsze obawy . Jeszcze się odezwę . |
26.07.2009jnswypowiedzi: 19*.range86-130.btcentralplus.com |
obiektywny milo uslyszec taka wiadomosc , bo ja tez jestem zainteresowany otwarciem pizzeri z biesiadowa , ale w chwili obecnej jestem zagranica , i wiadomo potencalny biorca chce jak najwiecej uszlyszec o nich. Mam nadzieje ze bedziesz pisal na temat pizzeri z biesiadowa itd.. jak sprawy wygladaja i wogule , a jestes wstanie mi powiedziec ile cie wyniesie cala inwestycja , duzo wiecej niz 40 tys zl ? pozdrawiam Paweł |
27.07.2009Fabieuwypowiedzi: 6*.chello.pl |
Witam, niestety nie mam zbyt duzo czasu i nie bywam czesto na forum, dlatego tez dopiero teraz pisze... Otwarcie w Lesznie...hm..dobre pytanie... Ci " fachowcy" to uwazaja sie za swietych... termin konca prac nic dla nich nie znaczy, dlatego tez tak wszystko sie przeciaga://, no ale jestesmy na finiszu wiec zakladam ze najpozniej za 2 tygodnie ( o ile damy rade z odbiorem likalu) bedzie otwarcie. Stoly beda naprawde inne niz wszystkie. Ale to sami ocenicie. Pozdrawiam!! |
27.07.2009jnswypowiedzi: 19*.range86-147.btcentralplus.com |
fabieu : to wlasciciel przyszles pizzerii z biesiadowa nie remontuje tego lokalu ? |
27.07.2009Fabieuwypowiedzi: 6*.chello.pl |
jns - nierozumiem.... co masz na mysli?? no razem ze wspolnikami remontujemy i urzadzamy lokal we wlasnym zakresie ( to znaczy wynajmujemy ekipe), jesli o to pytales.... |
28.07.2009ciekawy001wypowiedzi: 2*.neoplus.adsl.tpnet.pl |
Witam wszystkich! Caly czas zastanawiam sie nad otwarciem pizzerie biesiadowo i nie patrze na ich wystroj tylko caly charakter ich biznesu bo wydaje mi sie ze to moze chwycic(te nazwy pizz,wielkosc produktow i ogolnie orginalnosc)Moim zdaniem wystarczy troche pomalowac te deseczki na ciemniejszy kolor,zmienic stoly i krzesla na ciut masywniejsze i bedzie wporzadku. Mysle o lokalu 100 metrów(w sumie to juz go znalazlem)w centrum duzego miasta przy ruchliwej ulicy.Jedyne co mnie powsztrzymuje to ciagle myslenie na temat zarobków poniewaz jak juz pisalem wyzej nie mialem nigdy stycznoscci z gastronomia.Robilem wywiad wsrod znajomych jak i obcych osob majacych podobne lokale i tylko jedna osoba byla niezadowolona(moze zarobki go nie zadawalaly?)Wiem ze sa miesiace lepsze i gorsze jak w kazdej branzy,ale czy ktos moglby mniej wiecej napisac na forum lub na mojego maila,jakie moga byc srednie zarobki pizzeri w dobrym punkcie. Ogolnie chce sie przebranzowic i chcialbym otworzyc conajmnie dwie takie pizzerie ale ciagle te zarobki chodza mi po glowie! Pozdrawiam wszystkich i z góry dziekuje za kazde sugestie Mój mail: mgoralczuk@tlen.pl |
28.07.2009jnswypowiedzi: 19*.range86-147.btcentralplus.com |
Wystroj jest spoko , krzesla ciut masywniejsze... a co te nie wytrzymaja chlopa ktory wazy ze 150 kg ? ;-) Nazwy pizz sa naprawde smiechowe i wydaje mi sie ze spokojnie klient je chwyci , a jak u ciebie w konkurencja ? sa pizzerie ktore serwuja pizze podobna do tej z biesiadowa ? jezeli niema to smialo bym wchodzil , nie dosc ze duza to jeszcze tania . ciekawy : widze ze ty masz myslenie typowo polskie , chodza ci ciagle po glowie zarobki , u polakow jest tak ze jezeli przychod miesieczny bedzie mniejszy niz 100% to co to za biznes . tutaj ponizej daje takie lekkie wyliczenia : Wystarczy że od pn-czwartku sprzedasz 60 pizz za średnią cenę Pozdrawiam Paweł |
29.07.2009ikswypowiedzi: 159*.neoplus.adsl.tpnet.pl |
Jest takie powiedzenie: " Nauczyć liczyć można prawie wszystkich, myśleć tylko niektórych" Ależ ciebie nauczono liczyć!... |
29.07.2009ciekawy001wypowiedzi: 2*.neoplus.adsl.tpnet.pl |
wypowiedz jks-a jest trafiona w 10-che!!!
|
PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.
Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.
Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.
Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.