Forum: Gruby Benek - co sądzicie o tym koncepcie?

  • strona:
  • 1
  • 2
22.09.2009
wypowiedzi: 30
*.rev.snt.net.pl

Drodzy Forumowicze,

od pewnego czasu obserwuje dyskusje dotyczącą sieci gastronomicznych. Nie znalazłem jednak opiniii o sieci pizzerii Gruby Benek.

 

Co myślicie o tym koncepcie?

Koszty uruchomienia lakoalu są znacznie mniejsze, aniżeli u konkurencji, a marka stosunkowo znana (przynajmniej w województwie łódzkim).

Czy ktoś z Państwa ma może jakieś doświadczenia z tą siecią franczyzową?

 

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź!

 

Ps.Byłbym również bardzo wdzięczny za ewentualne opinie na temat Telepizzy

27.09.2009
wypowiedzi: 5
*.neoplus.adsl.tpnet.pl

Hej! Gruby Benek powrzechnie uważany jest za kiepską pizzerię. Ich pączkowate, grube pizze nie cieszą oka i są niesmaczne. Sama pizza to dzisiaj za mało, by robić dobry obrót. Najprostsze menu powinno zawierać sałatki, pasty, jakieś zakąski. Gruby benek w swojej ofercie ma tylko pizzę. Firma kojarzona jest praktycznie tylko w łódzkim i to niezbyt pozytywnie. Osobiście polecam Pizzerię Trattorię Presto, ewentualnie Pizzerię Solo i Pizzę Dominium.

27.09.2009
wypowiedzi: 5
*.neoplus.adsl.tpnet.pl

Przepraszam, za mały błąd. Powszechnie....

Pozdrawiam!

23.12.2009
wypowiedzi: 2
*.tomaszow.mm.pl

Z tego co wiem, to Gruby Benek robi jedną z najlepszych pizz w Łodzi. Ale sam tam nie jadłem, mówię co zasłyszałem od kilku niezależnych osób. Za to często chodzę do Grubego Benka w Tomaszowie Maz. i powiem, że pizza ma swój smak i za pierwszym razem bardzo smakuje, ale już po kolejnej wizycie chciałoby się czegoś innego. Myślę, że problem tkwi z dziwnym sztucznym serze... Ale innym smakuje i w GB jest zawsze ruch mimo iż lokal znajduje się w podwórku w trudno dostępnej i zauważalnej lokalizacji. Myslę, że to niezły ineters. Poza tym GB jest otwarty do późnych godzin i w zasadzie o takich porach nie ma żadnej konkurencji.

23.12.2009
wypowiedzi: 2
*.tomaszow.mm.pl

Natomiast co te Telepizzy, to ma w mieście bardzo marna opinie i w zasadzie tam nie chodzę. Ceny nie są konkurencyjne.

23.12.2009
wypowiedź: 1
*.centertel.pl

Zainteresuj sie Da grasso, na zdrowie ci wyjdzie

24.12.2009
wypowiedzi: 30
*.ip.netia.com.pl

Da grasso jest już obecne w większości miast w Polsce - również i moim.

I muszę przyznać, iż wyglądem ani jakością obsługi nie zachwyca...

Pizzy z Grubego Benka nie jadłem - będę musiał osobiście udać się na degustacje:)

Jednakże również słyszałem opinie, że pizza jest tam całkiem niezła!

 Pozdrawiam

28.04.2010
wypowiedzi: 3
*.neoplus.adsl.tpnet.pl

Witam

Jestem zainteresowny otwarciem Grubego Benka w dośc dużym mieście. Zwracam się do Was z prosbą o opinię na temat tej sieci, intresują mnie pozytywy i negatywy zarówno konsumentów ( chodzi o jakość sprzedawanych przez nich produktów) jak i osoby który taki biznes prowadzą (jak wygląda to od środka czy jest tak rózowo jak jest to napisane

Z góry dziękuję

Alii-g

02.07.2010
wypowiedzi: 2
*.nat.umts.dynamic.eranet.pl

Proponuje pomysleć jest tu artykuł na liczniku 77 z 2009 policzyć na stronie  wychodzi sporo mniej no i zamknięcia dość sporo.  

25.01.2011
wypowiedź: 1
*.dynamic.chello.pl

Witam, zapraszam do lokali, które otworzyły się w Bełchatowie, Tomaszowie Maz., Piotrkowie Tryb., Wrocławiu, Poznaniu itd itp, mysle ze ok 20 juz ich jest, ktore zrezygnowaly z tej zlodziejskiej SIECI !!!!! Ludzie dajcie spokoj, policzcie ile Was bedzie kosztowac kulka ciasta, a ile musicie zaplacic w SIECI GRUBY BENEK !!! Powodzenia.

29.09.2011
wypowiedź: 1
*.ssp.dialog.net.pl

Chce założyc pizzerię Gruby Benek powiedzcie jakie są koszty utrzymania lokalu (średnie, wie ktos kto prowadzi) w tym koszty miesieczne jak wynagrodzenia, oplaty (prąd, woda itd) i otwarcia takiej działalności (zakup sprzętu, wyposazenia,reklamy itd).  Jezeli chodzi o zatrudnienie to domyślam sie ze potrzeba ok dwoch kucharzy, dwoch dostawcow, i dwie osoby na barze. Czy wspólpraca z tym franczyzodawcą to dobry pomysł? Dodam ze mieszkam w dużym mieście gdzie nie ma pizzerii Gruby Benek.

Dzięki za ewentualną pomoc czy rady.

25.06.2012
wypowiedź: 1
*.neoplus.adsl.tpnet.pl

Gruby Benek to bardzo dobra sieć pizzeri. Jedną prowadzę i przynosi mi bardzo duże zyski, także nie wahajcie się i zakładającie swoje.

25.06.2012
wypowiedzi: 3
*.internetdsl.tpnet.pl

U mnie na osiedlu otworzył się Gruby Benek i przyznam że mi się podoba. Lokal zrobiony na nowocześnie ale nie do przesady, ceny przystępne i pizza bardzo dobra. W weekend ciężko znaleźć wolne miejsce mimo obszernej sali, więc myśle że to dobry interes.  Co do warunków współpracy to napisałem do biura Grubego Benka i zobaczymy czym to się je :) 

27.06.2012
wypowiedzi: 5
*.citypartner.pl

<p>Witam.Prowadze pizzerie grubego benka i owszem jest dochod i to spory,jak ma sie w glowie poukladane i wie jak dzialac na rynku w tej sieci to przychody sa satysfakcjonujace.Zamierzamy poszerzyc nasza dzialalnosc zeby byla nas w miescie wiecej.Bardzo dobra pizza,owszem ile ludzi tyle opinii,ale stalych klientow mamy,czasem nawet nei wyrabiamy sie z zamowieniami.Wystarczy podlapac kilka kontraktow z firmami,jakies festyny,plenery i sie bedzie krecilo bardzo dobrze.A jak ktos siedzi i nic nie robi to sie nei dziewie ze jest lipa.Polecam kazdemu franchizne u benka,sa fajne warunki umowy,mozna sie ze wszystkim dogadac,POLECAM.</p>

 

27.06.2012
wypowiedzi: 3
*.centertel.pl

Witam

 

Jak tak wszyscy chwalicie sobie warunki współpracy, to prosze podajcie wielkosc miejscowości pod wzgledem liczby mieszkanców, obrót netto miesieczy i koszt materiałowy. Bo chyba tak rózowo nie jest.

02.07.2012
wypowiedzi: 3
*.internetdsl.tpnet.pl

Witam,

Dowiedziałem się co nieco o warunkach współpracy z siecią Gruby Benek. Na pierwszy rzut oka wyglądają bardzo zachęcająco. W zależności jaką gotówką dysponujemy można wybrać z dwóch możliwości współpracy.

Wariant 1.  Franczyzobiorca przysposabia, adaptuje i wyposaża cały lokal według wytycznych sieci za własne pieniądze. Wtedy można liczyć na najniższe opłaty w wysokości 500 zł netto miesięcznie.

Wariant 2. Franczyzobiorca przysposabia i adaptuje cały lokal według wytycznych sieci za własne pieniądze natomiast otrzymuje od sieci wyposażenie w postaci sprzętu chłodniczego, pieca do pizzy oraz mebli lub zewnętrzych reklam. Opłaty miesięczne 500 zł netto i 600 zl netto za dzierżawę sprzętu czyli razem 1100 zł na miesiąc. 

Opłata wpisowa w obu przypadkach wynosi tylko 1000 zł .      

Można po tym sądzić ze skoro daja wyposażenie wartości 25000 zł to zależy im na tym aby lokal pracował jak najlepiej. Koszty przysposobienia lokalu według nich to około 30 tyś w  zależności od wielkości i stanu technicznego. Lokal musi mieć minimum 80 m2 i być w mieście powyżej 20 tys. mieszkańców. Lokalizacja musi zostać zaakceptowana przez centrale. W Menu jest  pizza i dosyć dużo dodatkowych dań i przekąsek w przyzwoitych cenach.  Myśle że oferta franczyzowa Grubego Benka jest całkiem przyzwoita. Nie obiecują cudów finansowych w postacji 20 tys. miesięcznie ale przy dobrym zarządzaniu zyski na poziomie 5-7 tys miesięcznie. Przy inwestycji rzędu 50-60 tys. myśle że jest to całkiem dobry wynik dający zwrot kosztów w ciągu 12 miesięcy.  Przedstawiono mi  wyniki jednego z 6 lokali w Łodzi. Średnio obrót wynosił ok. 55 tys co według zarządzającego wystarcza aby osiągnąć zysk w wysokości 8 tys zł. Średnio koszt utrzymania lokalu wraz z opłatami eksplatacyjnymi wynosi 9 tys.  Pracownicy kosztują miesięcznie ok. 10 tys. a na zakup produktów wydajemy ok. 27 tyś. Tak to wychodzi. Szkoda że w Łodzi już nie można otworzyć bo z miłą chęcią bym spróbował, a nie chce mi sie przeprowadzac do innego miasta.

 

02.07.2012
wypowiedzi: 3
*.adsl.inetia.pl

Z tym tak wysokim optymizeme, to bym az tak ie przesadzał. Utarg 50 tys, netto nie jest utargiem niskim, w miejscowości o niskim zalednieniu ponizej 50 tys. ludności i konkurencji któtra na pewno wystepuje nie jest łatwo osiągnąc pułap 50 tys. zł netto. A nwet jesli, to policz po ile kupujesz od nich produkty skoro przy twich zalożenioach zarobisz tylko 8 tys.

26.07.2012
wypowiedzi: 5
*.142.citypartner.pl

Jesli chodzi o towary kupowane od sieci grubego benka to sa najtansze.W kazdym duzym spozywczym sklepie,markecie typu makro nie bedzie taniej.

15.11.2012
wypowiedź: 1
*.dynamic.chello.pl

Witam!
Chciałbym się od was dowiedzieć, czy waszym zdaniem otwarcie Grubego Benka w Warszawie ma sens? Widzę, że lokali jest całkiem sporo, jednak żadnego w stolicy. Proszę o rzetelne opinie.

 

28.07.2014
wypowiedzi: 30
*.83.30.177

Witam,

 

zwracam się z zapytaniem, jak wygląda obecnie współpraca z siecią Gruby Benek?

Czy ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenia związane z prowadzeniem pizzerii pod logo ww. firmy?

 

Dziękuję za komentarze, pozdrawiam!

  • strona:
  • 1
  • 2

PROFIT system informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na forum. Usuwane będą wypowiedzi o treści reklamowej lub rażąco sprzecznej z zasadami dobrego wychowania.

Wypowiedzi mogą zamieszczać tylko zarejestrowani użytkownicy. Adres IP osoby zamieszczającej wypowiedź jest prezentowany wszystkim użytkownikom. Konta użytkowników będą blokowane w przypadku zamieszczania wypowiedzi reklamowych, niekulturalnych lub naruszających czyjeś dobre imię. W przypadku zauważenia nadużyć prosimy o kontakt: redakcja@franchising.pl.

Administrator forum porządkuje forum łącząc wątki o podobnej tematyce oraz poprawia nazwy tematów.

Redakcja zastrzega sobie prawo do wykorzystywania całości lub części wypowiedzi zamieszczonych na forum portalu Franchising.pl w artykułach publikowanych na portalu Franchising.pl i w miesięczniku Własny Biznes FRANCHISING.