Organic Coffee & more

Organic Coffee & more
Informacje o systemie franczyzowym
Opis systemu franczyzowego

Kawiarnie Organic Coffee & more jako jedyne miejsca w Polsce oferują tylko i wyłącznie napoje oraz żywność ekologiczną certyfikowaną, czyli bez szkodliwych pestycydów i innych związków chemicznych. Nowością jest również fakt, że menu jest w standardowych cenach, charakterystycznych dla sieciowych kawiarni, mimo że żywność ekologiczna jest 2-3-krotnie droższa od konwencjonalnej.

Z oficjalnych badań i analizy zwyczajów Polaków oraz sytuacji społeczno-ekonomicznej kraju wynika, że picie kawy i spożywanie posiłków poza domem jest i będzie stawało się coraz bardziej popularne. Dlatego jest jeszcze dużo miejsca na rynku polskim dla takich punktów gastronomicznych, jakimi są kawiarnie, a tym bardziej dla tak oryginalnego konceptu, jakim jest sieć kawiarni ekologicznych.

Koncept został przyjęty bardzo pozytywnie; 3 tygodnie po otwarciu pierwszej kawiarni, zdobyła ona pierwsze miejsce w rankingu na najlepszą kawę w Warszawie, za sprawą głosowania internautów. W maju 2015 roku koncept kawiarni z żywnością ekologiczną został nagrodzony kolejnymi wyróżnieniami na największej konferencji kawiarni i cukierni w Polsce: pierwsze miejsca w kategorii Debiut Konceptu oraz Nowatorska Strategia Marketingowa. Koncept idealnie wpisuje się w coraz bardziej popularny trend zdrowszego odżywiania się i zwiększającą się świadomość Polaków dot. ekologii. Oryginalny, niepowtarzalny wystrój wnętrza oraz stosunkowo niski koszt uruchomienia dopełniają całości.

W planach firmy zarządzającej jest dalszy rozwój – w Warszawie i poza stolicą, zarówno otwieranie własnych lokali, jak i rozwój sieci franczyzowej.

Istnieje również możliwość oddania w zarząd istniejącej już kawiarni.

Jednostki własne
  • Warszawa, ul. Piękna 19
  • Warszawa, ul. Podwale 19
Jednostki franczyzowe

Zdjęcie punktu systemu
Organic Coffee & More
Informacje dla franczyzobiorcy
Wsparcie dla franczyzobiorcy
  • wsparcie w wyborze lokalizacji oraz oceny atrakcyjności konkretnego lokalu pod kątem koncepcji Organic Coffee & more.
  • pomoc w stworzeniu modelu biznesowego i symulacji przychodów.
  • kompleksowy projekt technologiczny przygotowany pod wybrany lokal, umożliwiający przygotowanie lokalu zgodnie z wymaganiami Sanepidu.
  • wsparcie i kompleksowa pomoc przy urządzeniu lokalu – projekt wystroju, mebli, pomoc przy wyborze oraz współpracy z wykonawcami/dostawcami.
  • kompleksowe wsparcie przy wyborze wyposażenia zaplecza i baru, zarówno AGD jak i wszystkich materiałów jednorazowych każdego typu – kompletna lista od A do Z, dostosowana do specyfikacji wybranego lokalu
  • zapewnienie dostępu do sprawdzonych dostawców wszystkich niezbędnych produktów i składników.
  • zapewnienie receptur oraz pomoc przy wyborze / znalezieniu 100% produktów ekologicznych na polskim rynku
  • prawo korzystania z nazwy, logo i wizerunku w lokalu i na materiałach
  • centralny PR i informacja wewnątrz sieci o wszystkich lokalach
  • marketing centralny
  • szkolenie oraz pomoc przy otwarciu lokalu (w tym obecność przedstawiciela franczyzodawcy na miejscu przed i po otwarciu!)
  • możliwość szkolenia w istniejących lokalach sieci
  • informacja w mediach branżowych o nowym lokalu.
Przewidywana suma inwestycji
  • Kompleksowa adaptacja oraz wyposażenie lokalu, od 50 tys. zł do 150 tys. zł, w zależności od wielkości oraz specyfiki lokalu.
  • Opłata wstępna 16 tys. zł, w tym m.in. projekt technologiczny przygotowany pod konkretny lokal.
  • Opłata licencyjna 5 proc. od obrotów netto.
  • Opłata marketingowa (marketing centralny) 2 proc. od obrotów netto.
Podstawowe wymagania sieci

Atrakcyjny lokal pod gastronomię w dużym mieście, wielkości nawet 10m2 (opcja nastawiona na ofertę na wynos, np. biurowce, dworce czy pasaże handlowe) do 80m2 (rynek, deptaki, inne miejsce z dużym natężeniem ruchu Klientów gastronomicznych). Idealny lokal to ok 30-50 m2, mile widziane stare lub zabytkowe budynki.

Zabezpieczenie finansowe umożliwiające pokrycia nie tylko kosztów urządzenia lokalu ale także kosztów wynajęcia lokalu (kaucja + czynsz) oraz kosztów operacyjnych do 6 miesięcy.

Informacje o franczyzodawcy
Organic Project Sp. J.
ul. Puszczyka 8/15, 02-785 Warszawa
501 130 777
info@organicproject.pl
www.organiccoffee.pl
Osoba do kontaktu dla kandydatów

James Hancock, Ewelina Błaszczyk

Dowiedz się więcej
Wypełnij poniższy formularz kontaktowy, jeżeli chcesz uzyskać więcej informacji. Informacje zawarte w formularzu zostaną przekazane bezpośrednio do franczyzodawcy.
Imię i nazwisko *
Miejscowość *
Telefon kontaktowy *
E-mail *
Jeżeli widzisz poniższe pole to pozostaw je puste.

Informacje zawarte w katalogu pochodzą od twórców systemów. Przed podpisaniem umowy o współpracy każdy kandydat powinien sam sprawdzić atrakcyjność oferty każdej z firm. Redakcja zastrzega sobie prawo do weryfikowania listy systemów oraz informacji zawartych w katalogu. W przypadku otrzymania informacji o tym, że prezentowane dane są nieprawdziwe lub nieaktualne prosimy o kontakt z redakcją.