Marek Jakubiak, Browar Ciechan: Piwne wojny

Klienci dużych koncernów nie są naszymi klientami i odwrotnie.
Marek Jakubiak, właściciel browarów w Ciechanowie i we Lwówku Śląskim
Wtorek
31.07.2012
Małe browary muszą rozepchnąć się na rynku. Ale do tego potrzeba odwagi, której brakuje moim kolegom z branży – mówi Marek Jakubiak, właściciel browarów w Ciechanowie i we Lwówku Śląskim.
 

Browar Ciechan podbił serca klientów, bo jako pierwszy zaproponował piwo niepasteryzowane, świeże, z krótką datą przydatności do spożycia. Koncerny podchwyciły ten pomysł, oferując piwa niepasteryzowane. Jak pan na to reaguje?
Kiedy wprowadziłem piwo nieutrwalone, koncerny zaczęły podszywać się pod niepasteryzowane piwo. Dzisiaj Łomża trzaska tego ok. 45 proc. własnej sprzedaży. Tak samo kupony odcina Kasztelan.

Najlepsze, że do mnie przyjechała wycieczka z Kasztelana, by zobaczyć, jak się produkuje u nas to niepasteryzowane piwo. Zezwoliłem na obejrzenie browaru, oprowadziliśmy ich, a za cztery tygodnie pojawił się na rynku Kasztelan Niepasteryzowany. Potem chcieli przyjechać z innego browaru, to już nie pozwoliłem. Bardzo żałuję tamtego kroku.

Wytyczył pan nowy trend na rynku.
Duże browary pomrukują w moją stronę, że promując piwo niefiltrowane, działam na szkodę polskiego piwowarstwa. Ich bezczelność nie zna granic. Dziwię się, jak w ogóle w tym pędzie do zysku wielkie koncerny mogą interesować się browarami o nieporównywalnie mniejszej skali działalności. Angażują się w wojenki z nami, choć nasza roczna sprzedaż nie sięga ich dziennej sprzedaży!

Pana to irytuje? Przecież to jest jasne potwierdzenie pana pozycji na rynku i obaw konkurencji.
Niestety, moi koledzy z branży, właściciele małych browarów boją się tych pomruków. Na zasadzie: może lepiej po cichutku… Jak po cichutku wprowadzić nową modę na piwo?!

Tisze jediesz, dalsze budiesz.
Tak, może to takie kładzenie uszu po sobie w rosyjskim stylu. Z badań wynika, że klienci dużych koncernów nie są naszymi klientami i odwrotnie. Mam wrażenie, że niezadowolenie największych graczy wynika z faktu, że media bardziej interesują się tymi perełkami polskiego rynku niż technologiami XXII wieku.

Fragment wywiadu opublikowanego w miesięczniku Własny Biznes Franchising nr 7/2012


/1/
ZOBACZ WIĘCEJ

POPULARNE NA FORUM

Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?

Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...

33 wypowiedzi
ostatnia 08.01.2024
Oszukani przez franczyzodawcę

Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...

48 wypowiedzi
ostatnia 22.09.2023
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?

Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...

40 wypowiedzi
ostatnia 22.09.2023
piszę pracę na temat franchisingu :)

hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?

14 wypowiedzi
ostatnia 24.05.2023
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché

przeciez to złodzieje

1 wypowiedzi
ostatnia 04.05.2023
piszę pracę na temat franchisingu :)

Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...

14 wypowiedzi
ostatnia 23.04.2023
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu

Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...

211 wypowiedzi
ostatnia 13.03.2023
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy

Znam osoby gdzie rocznie zarabiają 300 tys złotych prosze nie łżeć że hodowla się nie opłaca.

4 wypowiedzi
ostatnia 10.02.2023