Jaki lunch, taki kontrakt

Wybór lokalu zależy od okoliczności i charakteru spotkania, a także od preferencji kontrahenta. Na spotkanie wybieram zwykle zaprzyjaźnioną restaurację, gdzie zawsze mogę liczyć na stolik w kameralnej atmosferze, sprawdzone dania i sympatyczną obsługę.
Piotr Cieślik, Husse Polska
Czwartek
06.12.2012
Obiad w restauracji może pomóc w pozyskaniu kontrahenta. Radzimy jak powinien wyglądać lunch biznesowy.
 

– Lunch biznesowy powinien odbywać się przede wszystkim poza miejscem pracy. Nawet jeśli w biurowcu przedsiębiorstwa znajduje się wyjątkowo reprezentacyjne pomieszczenie, a firma cateringowa świadczy usługi na najwyższym poziomie – lunch biznesowy w miejscu pracy nie jest dobrym pomysłem. Dlaczego? Bo mimo pozornej izolacji od firmowego życia – istnieje ryzyko, że spotkanie będą przerywały wizyty współpracowników z niecierpiącymi zwłoki problemami albo przypadkowe najścia osób, które nie miały świadomości, że sala jest zajęta – mówi Bartosz Werpachowski z restauracji Akashia.

Po pierwsze: wybór kultury

Goszcząc kontrahentów zagranicznych, bardzo często chcemy pochwalić się przed nimi rodzimą kuchnią, roztoczyć przed nimi bukiet „swojskich smaków” i proponujemy lunch w restauracji o tradycyjnym polskim menu. Nie zapominajmy jednak, że coraz więcej osób lubi egzotyczne albo nietypowe dania. W tym przypadku dobrym pomysłem jest wizyta w restauracji, która serwuje np. posiłki prostej kuchni japońskiej czy z konkretnego regionu Włoch. Sushi w Polsce dopiero zyskuje popularność, chociaż w środowisku biznesowym jest już doskonale rozpoznawalne. Z kolei dużym atutem lokali serwujących dania kuchni włoskiej jest to, że cieszy się ona dużą popularnością w Polsce już od lat. Ze względu na prostotę kompozycyjną pizza czy pasty zadomowiły się na dobre w menu nie tylko ludzi biznesu.

Wszystko zależy jednak od gustów kulinarnych uczestników spotkania. Przecież lunch biznesowy może być tak samo udany w restauracji serwującej bardziej ciężkostrawne potrawy.
– O wyborze konkretnej lokalizacji na biznesowe rozmowy przy posiłku często decyduje miejsce, w którym działa restauracja. Często pada on na lokale mieszczące się w pobliżu biurowców i siedzib firm – mówi Bartosz Werpachowski. – Zazwyczaj takie restauracje przygotowują się na obsługę w ciągu dnia głównie klientów biznesowych. Dbają o to, by w lokalu panowała odpowiednia do robienia interesów atmosfera. Często też przygotowują specjalne lunchowe menu.

Po drugie: przyjazne przestrzenie

– Pomieszczenie, w którym jemy lunch i przy okazji omawiamy ważne interesy, nie powinno rozpraszać – zastrzega Bartosz Werpachowski. – Bogactwo zdobień, głośna i niezbyt przyjazna muzyka albo obsługa, która nie pozwala na dyskrecję, to zdecydowanie elementy niedopuszczalne. Wybierajmy zatem restauracje pod tym kątem sprawdzone. Dodatkowo dyskretna muzyka w lokalu spowoduje, że nastrój będzie bardziej sprzyjający rozmowie.

Po trzecie: godziny i menu

– Na lunch zazwyczaj wybieramy się wczesnym popołudniem. Czasem zdarza się jednak, że sprawy zawodowe trzymają nas przy biurkach dłużej, aniżeli byśmy chcieli. Dlatego warto, zanim zrobimy rezerwację w restauracji, upewnić się, do której godziny wydawane są tam posiłki lunchowe – radzi Bartosz Werpachowski.
Dania tego typu serwowane są zazwyczaj o stałych godzinach między 12 a 17. Dużym ułatwieniem jest, jeśli połączono je w zestawy, co ułatwia wybór i nie powoduje straty czasu na dobieranie zup do przystawek i dań głównych. A wiadomo, jak deficytowym dobrem w pośpiechu biznesmenów jest czas.

Po czwarte: profesjonalna obsługa

Równie istotnym jak smaczne jedzenie elementem udanego spotkania z potencjalnym kontrahentem jest obsługa lokalu. Idealny kelner powinien być niezauważalny, ale jednocześnie tak wyczulony na potrzeby klienta, by w odpowiednim momencie natychmiast znaleźć się w jego pobliżu. Kelner musi być profesjonalistą i wzbudzać poczucie bezpieczeństwa.

Idealny lunch biznesowy kończy się z chwilą, gdy przychodzi czas na uiszczenie zapłaty. Rachunek nie powinien być regulowany przy stoliku, w towarzystwie zaproszonych gości. Gospodarz spotkania wykaże się eleganckim gestem, jeśli pod jakimś pretekstem wstanie od stołu i dyskretnie zapłaci za rachunek. Gdy będziemy się trzymać tych kilku prostych zasad przy organizowaniu lunchu biznesowego, nawet takiego, na którym omawiane są problemy, a nie sukcesy, możemy być pewni, że pozostawi on uczucie satysfakcji.

Opracowała Agnieszka Kamińska


Agnieszka Turska
Agnieszka Turska
dziennikarz

POPULARNE NA FORUM

Hodowla psów: Trudne życie hodowcy

It is important to understand that, in many cases, puppy mills aren't unlawful. In maximum states, a breeding kennel can legally hold dozens, even hundreds, of puppies in cages...

97 wypowiedzi
ostatnia 22.07.2018
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy

Great work and if you don't waste your time and focus on the good, rather than the bad, then I think there is no way you won't be able to achieve your goal. Great thought. ...

97 wypowiedzi
ostatnia 21.07.2018
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy

I think understanding reality is the key to staying in present moment and live it fully. I will have you check out these editing and proofreading service as well as list of...

97 wypowiedzi
ostatnia 21.07.2018
Jak założyć spółkę z o.o.?

W zarejestrowaniu i ruszeniu mojej spółki nie pomogła mi żadna książka, tylko http://www.spolka.org/rejestracja-spolek/ . Na 100% podchodzą do każdego klienta dając...

3 wypowiedzi
ostatnia 21.07.2018
Własny biznes z małym kapitałem

Sądzę ,że w twoim przypadku spółka będzie odpowiednia. Jeśli nie wiesz jak rozpocząć, to skontaktuj się z http://spolka.org/rejestracja-spolek/. Pomogą tobie...

232 wypowiedzi
ostatnia 21.07.2018
Biznes po stronie dobra

there is no bad side if your employee but according to me business is full time occupation, you can not postpone your attention to a problem like customer complaint and so on,...

21 wypowiedzi
ostatnia 21.07.2018
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy

Great post! I am actually getting ready to across this information, is very helpful my friend. Also great blog here with all of the valuable information you have. Keep up the...

97 wypowiedzi
ostatnia 21.07.2018
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy

I am here to put as much weigh as I can to make your points asserted. Well this can be said about some of the available dissertation writing help and assignment help

97 wypowiedzi
ostatnia 20.07.2018