"Private label" lubiany nie tylko za niską cenę

Zgodnie z szacunkami PMR, dyskonty odpowiadają za największy udział w sprzedaży marek własnych przekraczający 60 proc.
Poniedziałek
21.10.2013
Produkty marek własnych w ostatnich latach znacząco poprawiły swą reputację w Polsce.
 

Z raportu PLMA Private Label Yearbook, opracowanego przez AC Nielsen wynika, że zainteresowanie klientów markami własnymi ciągle rośnie. W Wielkiej Brytanii, Belgii i Niemczech ich udział w rynku wynosi ponad 40 proc., w Szwajcarii 53 proc., zaś w Polsce ok. 30 proc. Sieci handlowe coraz chętniej zawierają umowy z mniejszymi przedsiębiorstwami, aby te sprzedawały swoje wyroby sygnowane markami różnych supermarketów, bądź też sklepów mniejszego formatu.

Zakład Produkcji Cukierniczej Brześć do niedawna dostarczał swoje produkty do sklepów Lewiatan i Polomarket, ale wkrótce mają dołączyć do tego grona dwie kolejne sieci.
- Polacy coraz chętniej skłaniają się do zakupu marek własnych nie tylko ze względu na cenę, która de facto jest istotna, ale przede wszystkim na jakość wcale nieodbiegającą od standardów wyznaczanych przez wielkie koncerny spożywcze – twierdzi Arkadiusz Drążek, dyrektor handlowy ZPC Brześć.

Skąd więc wziął się taki boom na marki własne, których wartość na rynku produktów w Polsce może wynieść nawet 90 miliardów złotych? Jest to po prostu opłacalne dla obu stron. Bardzo często lokalni producenci podpisują umowy współpracy z dużym dystrybutorem. W Polsce w sprzedaży marek własnych prym wiodą Biedronka i Lidl.

Dla dostawców jest to z kolei szansa na dotarcie ze swoimi wyrobami do większej rzeszy klientów, a niekiedy też jedyna szansa utrzymania na rynku. Umowa z siecią handlową niesie za sobą nie tylko gwarancję stałych zamówień, ale też podniesienie jakości produktów, w związku z częstszą kontrolą i nadzorem. Współpraca sieci z dostawcą pomaga też szybciej dopasować się do zapotrzebowania rynku.
- Przykładamy szczególną uwagę do jakości naszych wyrobów, zachowując ich naturalny i niepowtarzalny smak. Polityka ta stosowane jest bez względu na to czy nasze produkty są sprzedawane w marce Brześć, czy w marce własnej sieci handlowej. W obecnych czasach rynek marek własnych dynamicznie się rozwija, i chcą na tym rynku zaistnieć, należy oferować produkty najwyższej jakości - dodaje Arkadiusz Drążek, dyrektor handlowy zakładu produkującego dla Lewiatana i Polomarketu Słomki Ptysiowe.

(dw)


Daniel Wilk
dziennikarz

POPULARNE NA FORUM

sklepy spożywcze

Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...

7 wypowiedzi
ostatnia 25.03.2024
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami

Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna

1 wypowiedzi
ostatnia 24.03.2024
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator

Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...

1 wypowiedzi
ostatnia 30.09.2023
Nagrodzeni franczyzobiorcy

Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....

1 wypowiedzi
ostatnia 03.02.2023
sklepy spożywcze

Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.

7 wypowiedzi
ostatnia 29.03.2022
Jubileuszowy sklep

Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów

1 wypowiedzi
ostatnia 09.03.2022
Nowe warunki współpracy dla franczyzobiorców

Widzę ,że przestępczość zorganizowana od nowego roku w natarciu na Franchising.pl:)

1 wypowiedzi
ostatnia 27.01.2022
Franczyza, która daje niezależność

No no i tutaj polecę jutrzejszy program Anity Gargas. Redakcjo opamiętajcie się i przestańcie promować reklama i tekstami natywnymi przestępczość zorganizowana....

1 wypowiedzi
ostatnia 26.01.2022