opinie

opinie | 21.05.2012

Podatki w Polsce podniesie liberał?

Polskę trzeba kochać jak kobietę: za urodę, nie za charakter. I najlepiej bez prób zrozumienia.

opinie | 17.05.2012

Poradnik: jak zostać milionerem

Są trzy rodzaje kłamstw w kolejności od najmniej szkodliwych: kłamstwa dla żony, kłamstwa bezczelne i statystyki. Z ich perspektywy przyjrzyjmy się milionerom.

opinie | 15.05.2012

I żebyś obcym ludziom płacił!

W firmie ważne są choroby nie tylko twojego dziecka, lecz także choroby dzieci twoich pracowników, ich nastroje, kłopoty, problemy.

opinie | 14.05.2012

Idźcie przez pole, we wsi Moskal stoi

Kiedy wracałem z jesiennych targów franczyzowych w Rosji, żałowałem, że Moskwę i Warszawę dzieli tylko 2 h lotu, a po drodze nie ma żadnych gór.

opinie | 30.04.2012

Franczyza nie boi się statystyki

Zmiany zachodzące w gospodarce można albo prawie dotknąć, albo opisać statystycznie. Obraz z obu obserwacji może być zupełnie różny.

opinie | 23.04.2012

Gimnastyka języka

Wolę dyrektora marketingu, który informuje, że jego firma wyprodukowała nowy papier toaletowy, niż takiego, który mówi, że jego nowy brand pozycjonuje się w aspekcie softness.

opinie | 02.04.2012

Bronię Polaka mądrego po szkodzie

Jedno z przysłów przestrzega, że „mądry Polak po szkodzie”. W obecnym kryzysie często okazuje się, że Polak mądry przed szkodą też jest głupi.

opinie | 27.03.2012

Atmosfera, która motywuje

Odpowiedni ludzie i dobra atmosfera w zespole – oto, co dziś decyduje o wizerunku firmy i jej przewadze konkurencyjnej.

opinie | 25.03.2012

Nie wierzę

Nie wierzę, ze bezrobotny to właściwa osoba do otwierania biznesu, ale wiem, że jak mało kto wyczuwa, gdzie są łatwe pieniądze do dostania.

opinie | 05.03.2012

Doktryna jakości

Mało kto dziś pamięta, że na początku lat 50. wszystko co japońskie – poza jedwabiem i porcelaną – uznawane było za tandetę. Wiele się zmieniło od tego czasu.

opinie | 27.02.2012

Jak nie dałem się prześwietlić

Wiosna wróciła, więc wyszedłem do ludzi. A zwłaszcza do klientów, żeby poczuli prestiż moich porad, jak zainwestować we własny biznes.

opinie | 20.02.2012

Warto handlować wiśniami

Spotkałem niedawno przyjaciół z dzieciństwa. Okazuje się, że ci którzy odnieśli sukces we własnym biznesie, w podstawówce prowadzili sklepik albo handlowali na lokalnym bazarku.

opinie | 13.02.2012

Zarządzanie bez kar i nagród

Uważa się, że przełożony powinien pilnować swoich podwładnych, aby zwiększyć ich wydajność. Powinien nagradzać, karać, kontrolować. Takie postępowanie jest jednak błędem.

opinie | 06.02.2012

Kariera na cegłach

Szukasz ludzi do firmy? No to czeka cię lawina podrasowanych CV, listów motywacyjnych i kilka tygodni odsiewania ziarna od plew. Jest też inny sposób, musisz tylko kupić... 100 cegieł.

opinie | 30.01.2012

Nieopłacalne nie tuczy

Dlaczego nie latamy do USA w 4 godziny, a firmy handlowe nie budują wyłącznie sieci franczyzowych? Przecież to technologicznie i technicznie możliwe. Ale nieopłacalne.

opinie | 23.01.2012

Woda w płucach biznesmena

Myślenie niesystemowe, a więc opierające się na intuicji niepopartej wiedzą i doświadczeniem, prowadzi nas często do fałszywych rozwiązań.

opinie | 16.01.2012

Kultura rodzi się na drabinie

Ostatnio próbowałem zakładać małą firemkę. Wszędzie szukałem porad, jak zadbać o kulturę firmy. Oto lekcja, którą otrzymałem.

opinie | 09.01.2012

Pochwała ewolucji

Ludzie w pracy działają jak nietoperze-wampiry. Może zabrzmi to dziwnie, ale dobrze, że tak robią.

opinie | 02.01.2012

Filantropia na sprzedaż

Jeżeli firma chce przetrwać, musi­­­ wziąć na siebie obowiązki społeczne. I coraz więcej firm tak czyni. Oczywiście za wyjątkiem firm-chwastów, które żyją z dnia na dzień.

opinie | 30.12.2011

Po jasnej stronie mocy

Nowy Rok nastraja do zmian. Wielu z nas planuje nowe życie bez wszystkowiedzącego kierownika, bez etatu, na swoim.

  pierwsza
  poprzednia
2
3
4
6