Jak zarabiać na e-paleniu?
Przyjęte w ubiegłym roku zmiany spowodowały, że palenie elektronicznych papierosów będzie podlegało takim samym zakazom, jak tych tradycyjnych. E-papierosów nie można już palić w miejscach publicznych. Nie można też ich sprzedawać osobom nieletnim. Zabroniona została sprzedaż elektronicznych „dymków” z automatów, w sklepach samoobsługowych, a nawet w internecie. Wprowadzono również ograniczenia w zakresie reklamy – na wzór tych obowiązujących przy marketingu tradycyjnych papierosów. Na dodatek na producentów nałożono nakazy rejestrowania wprowadzanych na rynek liquidów, a także ich laboratoryjnego testowania. Obie procedury wiążą się z wysokimi kosztami. Coraz więcej mówi się również o tym, że wprowadzenie akcyzy na e-papierosy jest tylko kwestią czasu.
Jak twierdzi Artur Kalinowski, franczyzodawca sieci Liquider, branża jeszcze długo będzie odczuwać skutki zmian.
– Według mnie z rynku zniknie znaczna część mniejszych firm. Wielu graczy nie udźwignie kosztów rejestracji i badań liquidów – przewiduje.
Jego zdaniem jednak przepisy, które obciążają producentów, dadzą pozytywny impuls stacjonarnym punktom sprzedaży.
– E-papierosów ani akcesoriów nie będzie już można kupować w internecie. Pamiętajmy, że ich użytkownicy to stanowią grupę blisko 2 mln osób. Gdzieś będą musieli się zaopatrywać w liquidy. Przyjdą do sklepów stacjonarnych – mówi Artur Kalinowski.
Rozpoczęcie handlu e-papierosami na własną rękę to bardzo trudne zadanie. Można jednak spróbować swoich sił na tym rynku otwierając biznes pod szyldem franczyzodawcy. Własny punkt sprzedaży e-papierosów Liquider można uruchomić w formie wyspy handlowej w galerii lub sklepu w pełnym formacie. Koszt zakupu towaru, laptopa oraz kasy fiskalnej sięga ok. 19 tys. zł, z czego ok. 80 proc. stanowią wydatki na zatowarowanie. Franczyzodawca nie pobiera opłaty wstępnej ani bieżących.
– Osoby, które już prowadzą placówkę handlową o innym profilu i chciałyby poszerzyć ofertę o e-papierosy, mogą kupić display handlowy marki Liquider. Zawiera on 144 sztuk liquidów o pojemności 10 ml oraz trzy e-papierosy. Zakup powinien zwrócić się już po miesiącu – mówi Artur Kalinowski.
Obecnie pod szyldem Liquider działa 25 sklepów własnych i 30 franczyzowych. Placówki działają w głównie w południowo-zachodniej Polsce. Franczyzodawca przyznaje, że chce pracować nad rozwojem sieci w kierunku północnym i w stronę Mazowsza.
– Do końca roku chcielibyśmy podwoić liczbę sklepów, choć oczywiście mamy świadomość, że to ambitny cel w obliczu zmian, z którymi mamy do czynienia – deklaruje Artur Kalinowski.
Sklepy Liquider mają powstawać w miejscowościach powyżej 10 tys. mieszkańców. Optymalna powierzchnia punktu wynosi między 5 a 50 m2. Franczyzodawca zapewnia partnerom wsparcie operacyjne oraz marketingowe.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Choć rynek w branży spożywczej jest bardzo konkurencyjny, nadal można na nim otwierać rentowne sklepy – mówi Monika Kosz-Koszewska, rzecznik prasowy Grupy Chorten.
Dawid Maciołek po wielu latach pracy dla dużej korporacji, otworzył sklep Kraina Serów. Dlaczego zdecydował się na tę markę?
Już 15 i 16 marca na Targach Franczyza na PGE Narodowym pojawi się mniej więcej 50 wystawców. Wśród nich firmy z branży spożywczej.
Sieć sklepów Stokrotka oferuje wsparcie franczyzobiorcom w wysokości do 1 mln zł. Franczyzodawca szuka obecnie partnerów przede wszystkim na Podkarpaciu.
Kiryla Valadkievych pochodzi z Białorusi, a w Polsce mieszka od trzech lat. Najpierw pracował w firmie budowlanej, potem kurierskiej. Aż w końcu zdecydował się na franczyzę.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
POPULARNE NA FORUM
sklepy spożywcze
Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami
Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...
Nagrodzeni franczyzobiorcy
Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....
sklepy spożywcze
Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.
Jubileuszowy sklep
Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów
Nowe warunki współpracy dla franczyzobiorców
Widzę ,że przestępczość zorganizowana od nowego roku w natarciu na Franchising.pl:)
Franczyza, która daje niezależność
No no i tutaj polecę jutrzejszy program Anity Gargas. Redakcjo opamiętajcie się i przestańcie promować reklama i tekstami natywnymi przestępczość zorganizowana....