Wojna z górnej półki
Wędliny to żelazny punkt w jadłospisie Polaków. Według GUS sięgamy po nie 18 razy w miesiącu. Statystyczny rodak zjada 20 kg wędlin rocznie, najchętniej parówki, szynki i cienkie kiełbasy. Coraz większym zainteresowaniem konsumentów cieszą się produkty plastrowane, sprzedawane w małych, pakowanych porcjach. Popytu nie brak również na wybory lokalnych producentów, oferujących wybory z górnej półki. Ale ich biznes musi bić się z agresywną konkurencją ze strony m.in. dyskontów. Jak twierdzi Dariusz Kucz, dyrektor ds. handlu i franczyzy w sieci Bacówka Towary Tradycyjne, hasła „premium” na paczkowanych produktach rzadko mają coś wspólnego z rzeczywistą naturą produktu.
– Dla naszej branży największym zagrożeniem jest wszechobecny produkt premium delikatesowy, który w większości przypadków oprócz wyglądu opakowania nie ma nic wspólnego z wysoką jakością. Dlatego przekonujemy naszych klientów, aby czytali skład produktów, które kupują – mówi menedżer.
Od swoich franczyzobiorców właściciel Bacówki wymaga m.in. zamiłowania do zdrowego żywienia i tradycyjnych wyrobów wędliniarskich. To one stanowią trzon oferty sklepów sieci. Przedsiębiorca zainteresowany otwarciem własnej Bacówki powinien dysponować kwotą ok. 100 tys. zł netto, a także lokalem o powierzchni między 50 a 100 m2. Franczyzobiorca przechodzi szkolenie produktowe w centrali firmy – zakładzie produkcyjnym. W ten sposób poznaje „serce” biznesu i przygląda się procesowi wyrobu wędlin. Uzyskuje też wyłączność terytorialną, której zakres ustalany jest indywidualnie w zależności od wielkości miasta (np. franczyzobiorcy w Kłodzku mają wyłączność na całą miejscowość, w Warszawie – na dzielnice).
– Bacówka posiada własny magazyn centralny. Z niego, oprócz produkowanych przez nas wędlin, garmażerki i mięs wysyłamy do naszych Bacówek wszystkie produkty z naszej listy asortymentowej, stanowiącej załącznik do umowy. Znajdują się tu nasze markowe produkty, takie jak nabiał, jajka, przetwory owocowo-warzywne, słodycze i ponad 1000 indeksów dostępnych w naszej sieci. Dopuszczamy jednak, po naszej wcześniejszej zgodzie, współpracę np. z lokalnymi piekarzami – tłumaczy Dariusz Kucz.
W ramach sieci Bacówka Towary Tradycyjne działa obecnie 16 sklepów własnych i 13 franczyzowych. Ostatnie sklepy firmowe pojawiły się w Krakowie i Lubinie.
– Niebawem pojawią się kolejne punkty, tym razem franczyzowe – w Warszawie oraz Wrocławiu. Oprócz nich w najbliższym czasie planujemy jeszcze otwarcie kolejnych dwóch placówek – zapowiada Dariusz Kucz.
W trakcie działalności franczyzobiorcy odprowadzają do centrali opłatę bieżącą uzależnioną od obrotu, z której jednak mogą uzyskać zwolnienie, jeśli realizują określone obroty. Rentowność sklepów? Tej franczyzodawca nie ujawnia, ale przyznaje, że dopiero po roku czasu można oszacować, jakie są rzeczywiste możliwości placówki w tym zakresie.
– Marże w naszej branży są nieporównywalnie niższe niż te, które oferują koncerty odzieżowe (30-40 proc. – przyp. red.). Dlatego musimy szukać lokalizacji, gdzie jest naprawdę duża liczba potencjalnych klientów – mówi Daiusz Kucz.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Choć rynek w branży spożywczej jest bardzo konkurencyjny, nadal można na nim otwierać rentowne sklepy – mówi Monika Kosz-Koszewska, rzecznik prasowy Grupy Chorten.
Dawid Maciołek po wielu latach pracy dla dużej korporacji, otworzył sklep Kraina Serów. Dlaczego zdecydował się na tę markę?
Już 15 i 16 marca na Targach Franczyza na PGE Narodowym pojawi się mniej więcej 50 wystawców. Wśród nich firmy z branży spożywczej.
Sieć sklepów Stokrotka oferuje wsparcie franczyzobiorcom w wysokości do 1 mln zł. Franczyzodawca szuka obecnie partnerów przede wszystkim na Podkarpaciu.
Kiryla Valadkievych pochodzi z Białorusi, a w Polsce mieszka od trzech lat. Najpierw pracował w firmie budowlanej, potem kurierskiej. Aż w końcu zdecydował się na franczyzę.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
W ubiegłorocznym sezonie Lodolandia pobiła rekordy sprzedaży. Wśród franczyzobiorców marki jest dużo kobiet, które bardzo dobrze radzą sobie w biznesie.
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
POPULARNE NA FORUM
sklepy spożywcze
Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami
Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator
Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...
Nagrodzeni franczyzobiorcy
Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....
sklepy spożywcze
Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.
Jubileuszowy sklep
Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów
Nowe warunki współpracy dla franczyzobiorców
Widzę ,że przestępczość zorganizowana od nowego roku w natarciu na Franchising.pl:)
Franczyza, która daje niezależność
No no i tutaj polecę jutrzejszy program Anity Gargas. Redakcjo opamiętajcie się i przestańcie promować reklama i tekstami natywnymi przestępczość zorganizowana....