Eko-kawiarnia w dużym mieście
James Hancock, współwłaściciel kawiarnianego konceptu Organic Cofee & more
W jakich miastach sprawdza się koncept Organic Coffee & more?
Życie pokazało, że najlepszy rynek dla naszych lokali to największe polskie miasta. To właśnie tam mieszkają klienci z naszej grupy docelowej – zarówno jeśli chodzi o kwestie finansowe, jak i świadomość ekologiczną, czy zainteresowanie zdrowym trybem życia i takim samym odżywianiem. A to właśnie jest podstawą działalności naszych lokali. Tak więc w rozwoju naszego konceptu będziemy się skupiać na dużych miastach. Mniejsze rynki będziemy analizować indywidualnie. Nasi franczyzobiorcy to głównie ludzie młodzi, choć zapytania dostajemy od osób z różnych grup wiekowych. W Polsce ciągle jeszcze pod hasłem „eko” kryją się bardzo różne interpretacje. Dla jednych to po prostu zdrowa, ekologiczna żywność – każda, łącznie z mięsem. Inni rozumieją przez to jedzenie wegańskie, jeszcze inni dietetyczne. My przygotowujemy każdego rodzaju posiłki, kierując się jedną ważną zasadą – menu opieramy całkowicie na produktach, które mają certyfikaty żywności ekologicznej.
Ile lokali działa obecnie pod waszym szyldem?
Mamy w tej chwili siedem lokali, z czego pięć franczyzowych. Oprócz tego również pracuje nasz własny coffee truck. Zdecydowana większość, bo aż sześć kawiarni, działa w Warszawie, natomiast jedna w Krakowie. Jeszcze w tym roku chcemy otworzyć kolejne trzy lokale, w tym także poza stolicą. Myślę, że satysfakcjonujące nas w tej chwili tempo rozwoju to pięć otwarć rocznie.
Ile trzeba zainwestować w kawiarnię Organic Coffee & more?
Optymalna wielkość lokalu to 50-100 m2. Przy takiej powierzchni inwestycja powinna się zmieścić w kwocie od 120 do 150 tys. zł. Jeśli jednak ktoś chciałby otworzyć małą kawiarnie, do 50 m2, wówczas na inwestycję wystarczy 50 tys. zł. Opłata licencyjna wynosi 16 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa to 5 proc. od obrotu netto, plus kolejne 2 proc. opłaty na marketing centralny sieci.
Rozmawiała Monika Wojniak-Żyłowska
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie! Cena rocznej subskrybcji to 59 zł – oszczędzasz czas i 61 zł. Nowe wydanie wyślemy co miesiąc pocztą na wskazany adres, a przesyłka nic Cię nie będzie kosztować.
Sfinks podsumowuje pierwszy kwartał, a Żabka namawia do nauki. Przegląd tygodnia 6-12 kwietnia.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Balijski masaż, ręcznie robiona biżuteria, a może decluttering – Polacy nie oszczędzają na wygodzie. Na jakich produktach i usługach premium można dzisiaj zarobić?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali