Jedzenie pod drzwi
Stava zaczęła działalność blisko 3 lata temu w Opolu. Firma oferuje lokalom gastronomicznym usługi kurierów, dostarczających posiłki do klientów. Dzięki temu restauracje nie muszą zatrudniać własnych dostawców. Korzystając ze specjalnej aplikacji na tablet wpisują tylko swoje zamówienie do systemu, który przekierowuje je do kuriera.
– W każdym miesiącu zgłasza się do nas blisko 200 osób zainteresowanych otwarciem oddziału Stava w swoim mieście – mówi Paweł Aksamit, prezes Stava. – Planujemy w ciągu najbliższych 3-4 lat otworzyć oddziały w większości z 87 miast w Polsce, liczących powyżej 50 tys. mieszkańców.
Stava rozwija się obecnie tylko poprzez franczyzę. Oprócz Opola ma oddziały we Wrocławiu, Białymstoku, a na początku stycznia uruchomiła kolejny – w Legnicy. Co ciekawe, na franczyzę Stavy zdecydowała się działająca tam od ponad roku konkurencyjna firma Driver.
– Dotychczas prowadziłem firmę samodzielnie, ale po zapoznaniu się z ofertą Stavy zdecydowałem się na współpracę. Liczę na to, że doświadczenie franczyzodawcy i zapewniane przez niego narzędzia informatyczne uwolnią sporo mojego czasu i wpłyną pozytywnie na jakość usług i wyniki finansowe – mówi Kamil Malewski, właściciel firmy Driver.
Do końca roku Stava zamierza uruchomić 10 nowych oddziałów (dwa jeszcze w tym kwartale), a w 2019 chce otwierać dwa franczyzowe oddziały każdego miesiąca. Franczyzodawca szacuje, że na inwestycję trzeba mieć minimum 50 tys. zł. To powinno wystarczyć na zakup trzech pojazdów (samochodów lub skuterów), wyposażenie biura i kurierów oraz opłatę wstępną, której wysokość zależy od wielkości miasta. Licencjobiorca powinien zadbać też o garaż lub miejsca parkingowe dla pojazdów. Franczyzodawca zapewnia m.in. miesięczne szkolenia, licencję na system informatyczny (który oprócz obsługi zleceń zajmuje się też czynnościami administracyjnymi, typu generowanie umów, rozliczanie wynagrodzeń itp.), wyłączność na określony teren, plan rozwoju oddziału.
– Chętnie podejmujemy rozmowy z lokalnymi firmami. Dzięki naszym unikalnym narzędziom IT i zaawansowanej optymalizacji logistycznej jesteśmy w stanie zaoferować im redukcję kosztów nawet o 50 proc. Dla nas podjęcie współpracy z istniejącą firmą również ma zalety, przede wszystkim w postaci zweryfikowanego partnera i istniejącej bazy klientów – dodaje Paweł Aksamit.
Franczyzobiorca płaci franczyzodawcy ustaloną stawkę od każdej zrealizowanej dostawy. Według licencjodawcy, oddział staje się rentowny już przy dwóch zatrudnionych kurierach i 40 zleceniach dziennie.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Styczniowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży!
Targi Franczyza tuż tuż. Wśród licznych wystawców, obecnych 19-21 października w Pałacu Kultury i Nauki, najliczniej reprezentowaną branżą – jak co rok – będzie gastronomia.
W październikowym numerze miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" prezentujemy topowe franczyzy 2023. Poza tym przedstawiamy pomysły na biznes idealne dla kobiet. Do czasopisma dodajemy też prezent – bilet na Targi Franczyza.
Stava proponuje nowy model współpracy – dla inwestorów, którzy wolą mniej angażować się w prowadzenie biznesu.
Dwudziesta pierwsza edycja Targów Franczyza w Pałacu Kultury i Nauki przyciąga coraz więcej interesujących wystawców. Targi najlepszych pomysłów na biznes startują 19 października i potrwają trzy dni.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kultowy Laska z „Chłopaki nie płaczą”, czyli Tomasz Bajer zjechał pół świata w poszukiwaniu pomysłu na siebie. Wybrał Polskę i własną firmę SzkoleniePDR.pl – gdzie dziś wraz ze wspólnikiem naprawia i szkoli innych, jak usuwać wgniecenia z karoserii samochodów.
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Z wykształcenia nawigator statku, z zawodu pilot samolotu. Konrad Hanc godzi pracę na etacie z prowadzeniem własnego biznesu. Od roku jest franczyzobiorcą sieci Fresh Bike.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali