Burgerownia w nowym miejscu
Rok 2017 marka Meat&Fit - Slow Food zamknęła liczbą ośmiu lokali. W tym roku otworzyła już dwa kolejne: w styczniu w Kłodzku, a w miniony weekend w Krakowie.
– Ten najnowszy znajduje się na krakowskim Kazimierzu. Jest urządzony w kameralnym i charakterystycznym dla Kazimierza minimalistycznym stylu. Pomieści jednocześnie 19 osób – opisuje Łukasz Błażejewski, dyrektor ds. franczyzy marek Meat & Fit - Slow Food i 7 Street. – W Krakowie nie było do tej pory podobnego miejsca, serwującego zarówno burgery mięsne w dietetycznej formie, jak i burgery wegańskie. Ze względu na turystyczno-rozrywkowy charakter okolicy do oferty dołączyliśmy też piwa rzemieślnicze Browaru Zamkowego Cieszyn.
Meat & Fit to sieć niewielkich punktów gastronomicznych typu bistro, działających w modelu kuchni otwartej. W menu znajduje się szeroki wybór burgerów (m.in.z grillowaną wołowiną, drobiem, wieprzowiną, a także wegańskich), sałatki, smoothies owocowe i warzywne, soki tłoczone na zimno, mleczne shaki, kawy tradycyjne i smakowe. Koncept szuka franczyzobiorców w miejscowościach liczących od 20 tys. mieszkańców oraz w średnich i dużych miastach. Lokale można otwierać zarówno w galeriach handlowych, jak i w lokalizacjach przyulicznych. Inwestycja – według wyliczeń franczyzodawcy – wynosi około 60-70 tys. zł netto, w zależności od stanu technicznego lokalu.
– W tej kwocie ujęty jest już sprzęt. Ale można go też wziąć np. w leasing lub kupić na kredyt, wtedy można dysponować na starcie mniejszą gotówką – dodaje Łukasz Błażejewski.
Opłata za przystąpienie do sieci wynosi 3 tys. zł. Bieżąca miesięczna opłata franczyzowa liczona jest w procentach od obrotu. Licencjodawca m.in. pomaga w wyborze lokalizacji i przygotowaniu projektu technologicznego dla bistro, zapewnia szkolenia dla franczyzobiorców i personelu, pomaga w otwarciu, a przez cały okres współpracy zapewnia wsparcie regionalnego opiekuna punktów gastronomicznych.
Na pierwszą połowę 2018 roku koncept ma już zaplanowane otwarcia kolejnych lokali, m.in. Sochaczewie, Siedlcach, Białymstoku, we Wrocławiu i Złotoryi.
– W całym roku 2018 planujemy otworzyć minimum 20 nowych punktów – zapowiada Łukasz Błażejewski.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie! Cena rocznej subskrybcji to 59 zł – oszczędzasz czas i 61 zł. Nowe wydanie wyślemy co miesiąc pocztą na wskazany adres, a przesyłka nic Cię nie będzie kosztować.
Sfinks podsumowuje pierwszy kwartał, a Żabka namawia do nauki. Przegląd tygodnia 6-12 kwietnia.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Balijski masaż, ręcznie robiona biżuteria, a może decluttering – Polacy nie oszczędzają na wygodzie. Na jakich produktach i usługach premium można dzisiaj zarobić?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali