Frytki ruszają w Polskę
Matecznikiem konceptu Frytki Belgijskie jest Kraków, gdzie marka otwiera swoje placówki od 2013 roku. Dzisiaj w grodzie Kraka jest 10 lokali z tym szyldem (ostatni otwarto w październiku). Grubo krojone frytki, smażone na świeżym tłuszczu wołowym można też zjeść w Łodzi. A 17 listopada koncept uruchomił franczyzowy lokal w Nowym Sączu. Wisi na nim szyld z napisem „Frytki Belgijskie w Beskidach”.
– Chcemy, by nazwa zawsze była odniesieniem do miejsca, w którym powstaje lokal. Zaznaczamy lokalizację także wyróżnikiem graficznym. W przypadku Nowego Sącza, na rożku, w który pakujemy frytki jest choinka, kojarząca się z lasami porastającymi Beskidy, a na budce umieściliśmy grafikę z górami – mówi Mateusz Mroczek, specjalista ds. marketingu w firmie Frytki Belgijskie w Krakowie. – Zależy nam, by zżyć się z miejscem, zasymilować z mieszkańcami, jednocześnie dając im do zrozumienia, że nieprzypadkowo się tu pojawiliśmy oraz że za decyzją o otwarciu stoi również ktoś, kto zna tutejsze zwyczaje, jest „swój”.
W grudniu Frytki Belgijskie zmierzą się z konkurencją w Warszawie. Kontener marki stanie przy jednym ze stołecznych centrów handlowych. Dokładnej lokalizacji firma jeszcze nie zdradza.
Frytki Belgijskie można sprzedawać w placówkach różnego formatu, np. kontenerach lub lokalach stacjonarnych. Franczyzodawcy są elastyczni w tzm względzie. Według szacunków centrali koszt uruchomienia punktu powienien się zmieścić w kwocie od 90 do 130 tys. zł netto. Licencjodawca przygotowuje lokal pod klucz. Bierze na siebie załatwianie projektów, pozwoleń, negocjacje z sanepidem i innymi instytucjami. Buduje kontener, wyposaża go, serwisuje urządzenia, dba o obrandowanie. Organizuje też szkolenia z technologii przygotowywania produktu.
Wstępna opłata franczyzowa wynosi 19 tys. zł. Jeśli chodzi o miesięczną opłatę franczyzową, to licencjobiorcy mają do wyboru różne możliwości: albo stałe 8 proc. od obrotu, albo progi procentowe, których wysokość zależy od uzyskanego w miesiącu obrotu – może to być od 2 do 10 proc. Licencjodawca zaznacza, że jak na razie najpopularniejszy jest ten drugi wariant.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Balijski masaż, ręcznie robiona biżuteria, a może decluttering – Polacy nie oszczędzają na wygodzie. Na jakich produktach i usługach premium można dzisiaj zarobić?
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie! Cena rocznej subskrybcji to 59 zł – oszczędzasz czas i 61 zł. Nowe wydanie wyślemy co miesiąc pocztą na wskazany adres, a przesyłka nic Cię nie będzie kosztować.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali