Włoskie smaki
Właściciele konceptu Drewno i Ogień swoją restaurację otworzyli w Olsztynie w 2016 roku. Najpierw mieściła się w nieco mniejszym lokalu, później, gdy gości przybywało, przeniosła się do większego.
– Zagląda do nas też wielu turystów. I właśnie oni pytali, czy nasza pizzę można też zjeść w innych miastach. Wtedy pomyśleliśmy, że warto byłoby otworzyć lokale franczyzowe – mówi Edyta Bakuła, współwłaścicielka Drewno i Ogień.
Sercem pizzerii jest piec opalany drewnem, w którym wypiekana jest pizza w stylu neapolitańskim.
– Tym wyróżniamy się na rynku, na którym faktycznie konkurencja wśród pizzerii jest bardzo duża. Bazujemy na oryginalnych włoskich produktach, importowanych z Włoch – podkreśla Edyta Bakuła. –Sami wytwarzamy ciasto, z włoskiej mąki.
Format do wyboru
Franczyzodawca proponuje dwa formaty lokali. Na mniejszą pizzerię potrzeba 100 m2 powierzchni (plus niewielkie pomieszczenie na drewno opałowe). To format przeznaczony dla miast liczących od 30 tys. mieszkańców. Minimalna kwota inwestycji wynosi 60 tys. zł (przy założeniu, że wyposażenie kuchni finansujemy leasingiem). Opłata licencyjna wynosi 10 tys. zł netto, miesięczna opłata franczyzowa to 6 proc. od przychodu.
Druga opcja to Drewno i Ogień Resto&Bar, przeznaczona dla większych miast, od 70 tys. mieszkańców.
– Oprócz tego, że można tu dobrze zjeść, jest również większy bar, większy wybór alkoholi, głośniejsza muzyka, możliwości spędzenia atrakcyjnego wieczoru – wyjaśnia franczyzodawczyni.
W tym przypadku lokal powinien być dwa razy większy, niż przy standardowej pizzerii. Wydatki na inwestycję to min. 150 tys. zł (przy finansowaniu sprzętu kuchennego leasingiem). Opłata wstępna wynosi 16 tys. zł netto, miesięczna franczyzowa 6 proc. od przychodu.
– Możemy pomóc w wyborze lokalizacji. A jeśli licencjobiorca przedstawi nam swoją propozycję, to przeanalizujemy ją pod kątem opłacalności – podkreśla Edyta Bakuła. – Zapewniamy projekty lokalu: technologiczny, branżowe, wystroju wnętrza. Gwarantujemy także szkolenia, w naszym lokalu własnym oraz na miejscu u franczyzobiorcy.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
W ubiegłorocznym sezonie Lodolandia pobiła rekordy sprzedaży. Wśród franczyzobiorców marki jest dużo kobiet, które bardzo dobrze radzą sobie w biznesie.
– Sukces naszych lokali potwierdza słuszność idei otwierania wine barów, w opozycji do dużych restauracji z kartami win – mówi Piotr Stryszowski z Subtilité Wine&Bar.
Szwedzka marka Taco Bar chce wejść na polski rynek. Jakie warunki współpracy proponuje?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
Nowoczesny sprzedawca musi przełamywać schematy i ciągle zaskakiwać klienta. Tylko wtedy będzie mógł zwiększyć skuteczność swoich działań i pozyskiwać atrakcyjne kontrakty.
Aby zarobić, trzeba sprzedać rzecz należącą do klienta, którą czasowo przechowujemy, bo nie jest naszą własnością. Lombardy świetnie prosperują, a pożyczki pod zastaw są wysoko oprocentowane.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali