Sfinks ma całą pizzę
Pod koniec 2016 roku Sfinks Polska zawarł dwuetapową umowę z Fabryką Pizzy. W pierwszym etapie, trwającym do końca marca 2018 roku, Sfinks – jako masterfranczyzodawca – otwierał pizzerie pod tym szyldem i sprawdzał kondycję handlową, finansową i prawną Fabryki Pizzy. Badanie wypadło pomyślnie i Sfinks przeszedł do drugiego etapu umowy, który zakłada dalszy rozwój sieci oraz przejęcie przez Sfinksa wszystkich udziałów w Fabryce Pizzy, a w efekcie – przejęcie marki i całej sieci. Miało się to stać nie później niż do końca marca 2021 roku. Proces jednak zdecydowanie przyspieszył i Sfinks Polska właśnie poinformował, że już za kilka dni, bo 14 października br. dojdzie do zawarcia umowy sprzedaży wszystkich udziałów w Fabryce Pizzy, za cenę 8 mln zł. Finalizacja transakcji i dzień zapłaty przypadną natomiast na 15 kwietnia 2020 roku.
W wyniku realizacji umowy, Sfinks Polska stanie się właścicielem całej sieci Fabryka Pizzy, obecnie obejmującej łącznie 19 lokali (Sfinks zarządza już 10 z nich). Jak informuje spółka, zawarcie umowy przed maksymalnym terminem (czyli 31 marca 2021 r.), oznacza także korzyści finansowe dla Sfinksa, szacowane na ok. 3 mln zł. Dzięki przyspieszeniu transakcji Sfinks zapłaci bowiem niższą cenę za udziały w Fabryce Pizzy oraz zyska na przychodach generowanych przez przejęte restauracje w tym okresie.
– Już w momencie podpisywania umowy inwestycyjnej w 2016 roku byliśmy przekonani o atrakcyjności i powtarzalności tego konceptu. W ciągu ostatnich dwóch lat otworzyliśmy 10 restauracji Fabryka Pizzy, w tym aż cztery w pierwszej połowie tego roku. W przygotowaniu mamy kolejne lokale. Przejęcie całej sieci pozwoli nam skokowo urosnąć w już działających i rentownych punktach. Będziemy też mieli pełen wpływ na działalność całej sieci. To koncept, z którym wiążemy duże nadzieje także ze względu na jego atrakcyjność dla franczyzobiorców, popularność kuchni włoskiej wśród Polaków i sprawdzone menu w kanale delivery – komentuje Dorota Cacek, wiceprezes zarządu Sfinks Polska.
Fabryka Pizzy to sieć restauracji z segmentu kuchni włoskiej. W ich ofercie jest pizza, a także inne włoskie dania jak risotto, gnocchi i makarony. Z kolei Sfinks Polska zarządza obecnie 179 lokalami gastronomicznymi na terenie Polski, w tym m.in. siecią 91 restauracji Sphinx, 60 pubami Piwiarnia Warki, 12 restauracjami Chłopskie Jadło. Wszystkie lokale wypracowały w I półroczu tego roku przychody w wysokości 93,69 mln zł, czyli o 5,62 mln zł więcej niż przed rokiem. Jednocześnie przychody samej spółki wyniosły 77,27 mln zł wobec 82,71 mln zł, co – jak tłumaczy zarząd -– jest m.in. efektem przekształcenia części lokali własnych na franczyzowe.
Obecnie trwają prace nad uruchomieniem sześciu nowych restauracji z portfolio Sfinksa, m.in. w Krośnie, Nowym Sączu, Stargardzie Gdańskim, Łodzi i Poznaniu. Będą to głównie lokale franczyzowe pod szyldami Fabryka Pizzy, Piwiarnia i Sphinx.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Sfinks zamknął pierwsze półrocze 2018 z mniejszymi przychodami ze sprzedaży, niż rok wcześniej. Zarząd spółki twierdzi, że to m.in. efekt niehandlowych niedziel.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Balijski masaż, ręcznie robiona biżuteria, a może decluttering – Polacy nie oszczędzają na wygodzie. Na jakich produktach i usługach premium można dzisiaj zarobić?
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie! Cena rocznej subskrybcji to 59 zł – oszczędzasz czas i 61 zł. Nowe wydanie wyślemy co miesiąc pocztą na wskazany adres, a przesyłka nic Cię nie będzie kosztować.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali