Fit franczyza już gotowa
Fitkurier to nowa sieć gastronomiczna wyspecjalizowana w cateringu dietetycznym. Marcin Ciesielski, współtwórca konceptu, jest doświadczonym gastronomem, który od ponad 20 lat zarządza siecią pizzerii Stopiątka.
Fitkurier oferuje dania dopasowane do potrzeb wielu klientów. – Naszą ofertę kierujemy do osób, które się odchudzają, do osób z dolegliwościami zdrowotnymi, które wymagają specjalnych diet, oraz do tych, które nie lubią gotować lub nie mają na to czasu – mówi Agnieszka Kuźmińska, szef zespołu dietetyków w firmie Fitkurier. Wszystkie proponowane zestawy komponuje w centrali dietetyk i kucharz, którzy wspólnie dbają o walory odżywcze i smakowe. Franczyzobiorcy nie muszą posiadać umiejętności kucharskich. – Placówki wyposażamy w piece konwekcyjno-parowe, które są codziennie, poprzez sieć internetową programowane z centrali firmy w nowe receptury. Dzięki temu przygotowanie zestawów jest proste oraz szybkie z zachowaniem właściwego smaku – przyznaje Mateusz Surowaniec, dyrektor operacyjny oraz współtwórca firmy Fitkurier.
Dużym ułatwieniem dla nowych franczyzobiorców jest lista klientów, którą franczyzobiorcy otrzymują, zanim ruszą z biznesem. – Zależy nam, żeby franczyzobiorcy prowadzili sprzedaż od pierwszego dnia działalności. Na ten cel przeznaczymy fundusz marketingowy skoncentrowany na działania promocyjne w internecie, znanych blogach, w mediach społecznościowych, które zaczynamy już w trakcie remontu nowego lokalu – zapewnia Marcin Ciesielski.
Punkty Fitkuriera powstają w dużych i małych miastach od 20 tys. mieszkańców. – Koncept nie wymaga drogich lokalizacji w centralnie położonych miejscach. Nie prowadzimy sprzedaży w placówkach, w związku z czym mogą znajdować się w mniej uczęszczanych miejscach, co znacząco obniża koszty najmu – mówi Mateusz Surowaniec. Klient wskazuje miejsce i godzinę, w której chce otrzymać danie, a Fitkurier dostarczy świeży posiłek pod same drzwi. Dostawy odbywają się od poniedziałku do piątku już w godzinach nocnych i trwają zazwyczaj do dziewiątej rano. W pojedynczej placówce Fitkuriera pracuje 3-4 pracowników stacjonarnych oraz tyle samo dostawców. Nad wszystkim czuwa franczyzobiorca, który ma też obowiązek testowania wszystkich dań, zanim trafią do klienta.
Koszt inwestycji na start, bez remontu lokalu, wynosi około 70 tys. zł (tyle trzeba mieć w gotówce), pozostałą część można sfinansować z kredytu. Otwarcie placówki trwa zazwyczaj miesiąc, czas zwrotu z inwestycji franczyzodawca szacuje na 12 miesięcy. W 2020 roku zaplanowano otwarcie 15-20 placówek Fitkurier. Niedawno firma podpisała dwie umowy franczyzowe.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie! Cena rocznej subskrybcji to 59 zł – oszczędzasz czas i 61 zł. Nowe wydanie wyślemy co miesiąc pocztą na wskazany adres, a przesyłka nic Cię nie będzie kosztować.
Sfinks podsumowuje pierwszy kwartał, a Żabka namawia do nauki. Przegląd tygodnia 6-12 kwietnia.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Balijski masaż, ręcznie robiona biżuteria, a może decluttering – Polacy nie oszczędzają na wygodzie. Na jakich produktach i usługach premium można dzisiaj zarobić?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali