McKiełbasa w fast foodzie

Poniedziałek
28.07.2003
Polacy nie rzucają się na produkty zachodnich sieci gastronomicznych. Liczą za to kalorie, zwracają uwagę na klimat lokalu, jakość obsługi i różnorodność menu.
 

Wielkie sieci restauracji szybkiej obsługi, by nie stracić klientów, dostosowują się do ich nowych wymagań. Czasy bezwarunkowej akceptacji typowych przysmaków z fast foodów minęły raczej bezpowrotnie. Sieci odcinają się od wizerunku lokali z szybkim, tanim jedzeniem. Teraz chcą być „restauracjami na każdą kieszeń”.

- Gdy otwieraliśmy w Polsce pierwszego Mc`Donald`sa, pod naporem tłumu pękały szyby – wspomina dla Businessman Magazine Krzysztof Kłapa, dyrektor komunikacji zewnętrznej McDonald1s Polska. – Dziś wciąż odnotowujemy duże zainteresowanie, a obroty rosną z roku na rok, ale jest to już zasługą naszej strategii marketingowej- dodaje

Ostatnie kilka lat przyniosło przełom w podejściu do żywienia oraz stylu życia. Dziś modne są przysmaki kuchni narodowych i regionalnych, albo etnicznych. Wielkie sieci restauracji musiały zareagować na tak diametralnie zmieniające się potrzeby. W USA McDonald`s wprowadził do menu kilka propozycji typu sałatki czy jogurty. W Polsce nowości w propozycji McDonalda pojawią się już za kilka miesięcy.- Nie mogę na razie zdradzić szczegółów, ale na pewno będzie większy wybór sałatek - mówi dla Businessman Magazine Krzysztof Kłapa. - Restauracje McDonald`s mają mieć też indywidualny klimat – będą w nich wygodniejsze krzesła i oryginalny wystrój – dodaje Kłapa

Tele Pizza rewolucji nie zapowiada – jej „hiszpańskie” pomysły dobrze sprzedają się na naszym rynku. Ale i w tym przypadku oferta dostosowana jest do wymagań polskiego konsumenta. Przykładem może być Pizza Gruba, podawana na grubym cieście. Poza polskimi placówkami żadne na świecie nie serwują tej propozycji.

Do gustów polskich klientów całkowicie dostosowała się Pizza Express, właściciel restauracji San Marzano. - U nas można zamówić makarony gotowane, których nie ma np. w Wilekiej Brytanii, gdzie działa centrala firmy. Klient ma też do wyboru 10 sałatek, a w brytyjskich lokalach tylko dwie – powiedział dla Businessman Magazine, Krzysztof Poznański.

Indywidualne pomysły na lokalny rynek to ważna część strategii marketingowych dużych sieci gastronomicznych. Konkurencja jest duża i mogą jej nie sprostać najwięksi potentaci. W Polsce z gry o miejsce na rynku odpadł m.in. Burger King, Dunkin`Donuts, Domino`s Pizza czy New York City Pizza oraz Taco Bell i Wendy`s.

Z zagranicznymi gigantami próbują konkurować polscy producenci. Tak powstały m.in. sieci Mr Hamburger, Bawimordka i .

Więcej: Monika Kruszewska, Businessman Magazine, sierpień 2003
Businessman Magazine

POPULARNE NA FORUM

Planuję założyć własną działalność - od czego zacząć?

Najlepiej zacząć od kupna gotowej spółki . Zakup gotowej spółki daje pewność, że firma istnieje i ma już zarejestrowany kapitał zakładowy, co może być ważne z...

33 wypowiedzi
ostatnia 08.01.2024
Oszukani przez franczyzodawcę

Wspolpraca z firma Ship Center jako franczyzobiorca??? ODRADZAM SPRAWDZ ICH UMOWE U SWOJEGO PRAWNIKA, jest ona jednostronna i ukierunkowana na kary umowne ktore sobie sami...

48 wypowiedzi
ostatnia 22.09.2023
Czy na odzieży można jeszcze zarobic?

Ja kupuję na hurtowni stradimoda.pl od jakiegoś roku nie zawiodłam się doradzą zawsze dobrze dbają o klienta a uwierzcie mi jest dużo hurtowni które chcą tylko...

40 wypowiedzi
ostatnia 22.09.2023
piszę pracę na temat franchisingu :)

hej, tez poszukuję danych, znalazłaś coś może oprócz ilości placówek i marek franczyzowych?

14 wypowiedzi
ostatnia 24.05.2023
Sukcesja w Intermarché i Bricomarché

przeciez to złodzieje

1 wypowiedzi
ostatnia 04.05.2023
piszę pracę na temat franchisingu :)

Szukam szcegółowego raporty na temat franczyzy w latach przed pandemią i po. Rozumiem że osttani raport opublikowany był za rok 2010 ale niestety jego również nię mogę...

14 wypowiedzi
ostatnia 23.04.2023
Praca magisterska - licencjacka o franchisingu

Witam, Jestem studentką III roku Finansów i Rachunkowości na Uczelni Łazarskiego w Warszawie. Obecnie prowadzę badania w ramach seminarium dyplomowego. Poniższa ankieta...

211 wypowiedzi
ostatnia 13.03.2023
Hodowla psów: Trudne życie hodowcy

Znam osoby gdzie rocznie zarabiają 300 tys złotych prosze nie łżeć że hodowla się nie opłaca.

4 wypowiedzi
ostatnia 10.02.2023