Sushi ciągle w natarciu

Polacy polubili japońską kuchnię, dlatego ciągle powstają nowe bary sushi.
Czwartek
23.04.2009
Sakana i 77sushi serwujące potrawy kuchni japońskiej planują otwarcia kolejnych lokali.
 

Popularność restauracji sushi nie maleje. Sieć Sakana i 77sushi zapowiadają na najbliższe miesiące zwiększenie liczby barów. Sakana, która aktualnie posiada pięć restauracji, w maju i czerwcu chce otworzyć lokale w Warszawie i Białymstoku. 77sushi jeszcze przed wakacjami wzbogaci się o kolejną restaurację w Gdańsku, sprzedając jednocześnie dwie najmniej rentowne placówki. Firma chce przeznaczyć pieniądze ze sprzedaży na inwestycje w nowe lokale.

Na tegorocznym Franchise Expo Paris, czyli największych w Europie targach dla firm działających we franczyzie, aż cztery sieci barów sushi przedstawiły swój system partnerski. Koszt licencji wystawiających się restauracji wynosi 15-40 tys. euro, a całkowity koszt inwestycji 100-350 tys. euro. W Polsce do tej pory żadna sieć restauracji sushi nie zdecydowała się na działalność w systemie franczyzowym, jednak jak pokazuje rynek francuski, wkrótce może się to zmienić.

(dw)


Daniel Wilk
dziennikarz