Gastronomia z potencjałem
Jak zmienia się rynek usług gastronomicznych w Polsce?
W porównaniu z dojrzałymi rynkami Europy Zachodniej, Polski rynek usług gastronomicznych ma bardzo duży potencjał rozwoju. Na Zachodzie wydatki na jedzenie poza domem, oraz liczba lokali per capita są na dużo wyższe niż w Polsce, więc można założyć, że w dłuższej perspektywie obie te wartości w naszym kraju znacznie wzrosną. Z drugiej strony od 2008 roku, pomimo rosnącego PKB, wartość rynku gastronomicznego spada. Jak oceniamy, jest to wynik nie tyle spadku dochodów konsumentów, co raczej pogorszenia ich nastrojów, czego efektem jest mniejsza gotowość do wydawania pieniędzy na usługi gastronomiczne.
Co czeka gastronomię w 2012 roku?
Największą nadzieją dla rodzimej gastronomii jest turniej Euro 2012 i związany z tym przypływ gości z innych krajów Europy. Jednak rynek w 2012 wciąż będzie bardzo wymagający, zwłaszcza, że obecna sytuacja spowodowana jest czynnikami zewnętrznymi, na które sama branża ma niewielki wpływ. Z drugiej strony stwarza to dużą szansę dla silnych podmiotów, takich jak Telepizza, która obecnie skupia się przede wszystkim na poprawie procesów sprzedażowych oraz wprowadzaniu innowacji w naszych produktach. Silne i sprawne firmy takie jak nasza, wyjdą z obecnej sytuacji jeszcze mocniejsze, ponieważ w momencie poprawy zewnętrznych czynników i nastrojów konsumenckich rynek zacznie gwałtownie rosnąć, a tylko takie firmy będą miały doświadczenie i potencjał inwestycyjny do wykorzystania tego wzrostu.
Na jaką pomoc mogą liczyć franczyzobiorcy Telepizzy?
Rozpoczęcie własnej działalności, a następnie jej prowadzenie to spore wyzwanie, które wymaga od franczyzobiorcy podejmowania wielu decyzji biznesowych. Dlatego Telepizza dba o fachowe wsparcie dla swoich licencjobiorców oddając im do dyspozycji sztab doświadczonych pracowników działu Operacyjnego Telepizza Poland. Nasi pracownicy codziennie udzielają wsparcia we wszystkich sprawach związanych z prowadzeniem pizzerii sieci Telepizza. Każdy z nich opiekuje się wyłącznie niewielką grupą lokali, co podnosi efektywność współpracy. Telepizza zapewnia również pomoc wyspecjalizowanych działów, które wspierają franczyzobiorcę w sprawach personalnych i administracyjnych, budowlano-technicznych, kwestiach prawnych oraz działaniach marketingowych. Dodatkowo gotowy i sprawnie działający system logistyki dostaw zdejmuje z licencjobiorcy obowiązek dbania o dostawców oraz jakość produktów i atrakcyjność cen.
Rozmawiała (mak)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
McDonald’s w Polsce to 550 restauracji, które w ponad 90 proc. są prowadzone przez lokalnych przedsiębiorców.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie! Cena rocznej subskrybcji to 59 zł – oszczędzasz czas i 61 zł. Nowe wydanie wyślemy co miesiąc pocztą na wskazany adres, a przesyłka nic Cię nie będzie kosztować.
Sfinks podsumowuje pierwszy kwartał, a Żabka namawia do nauki. Przegląd tygodnia 6-12 kwietnia.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Balijski masaż, ręcznie robiona biżuteria, a może decluttering – Polacy nie oszczędzają na wygodzie. Na jakich produktach i usługach premium można dzisiaj zarobić?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali