Na kawę do Subway’a
Pierwsza kawiarnia Subway Cafe została otwarta pod koniec października na katowickim Dworcu PKP. To europejski debiut nowego konceptu międzynarodowej marki. Subway Cafe od kilku miesięcy z powodzeniem działa w USA, gdzie jest już 20 tego typu lokali.
W katowickim Subway Cafe, obok sztandarowego menu – kanapek, podróżni mogą również kupić kawę oraz wyroby piekarnicze. Restauracja została zaprojektowana tak, by ułatwić klientom szybkie zakupy, do specyfiki miejsca został dopasowany również wystrój.
- Zależało nam na wprowadzeniu nowego konceptu właśnie w Polsce, która jest bardzo dobrze rokującym, stale rozwijającym się rynkiem. Liczba naszych restauracji nad Wisłą ciągle rośnie, obecnie jest ich już 62. Jednocześnie mamy pewność, że Subway Cafe nie zginie tu pośród setek lokali działających już pod logo Subway. Najbliższe pół roku pokaże, czy nowy pomysł przyjmie się na tyle, żeby rozpocząć jego ekspansję w pozostałych krajach Europy - mówi Martin Princ, odpowiadający za rozwój marki w krajach Europy Środkowo-Wschodniej.
Sieć Subway jest obecna w 99 krajach, gdzie liczy prawie 38 tys. restauracji. Do Polski Amerykanie zawitali 12 lat temu otwierając pierwszą restaurację w Warszawie. Dziś polska sieć Subway liczy 62 punkty, a dziesięć kolejnych jest przygotowywanych do otwarcia. Na uruchomienie własnej restauracji Subway trzeba przeznaczyć co najmniej 350 tys. zł. Licencja franczyzowa kosztuje 7,5 tys. euro (ok. 33 tys. zł).
(mak)
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Subway chce przyspieszyć rozwój sieci w Polsce. Ile trzeba zainwestować, żeby móc prowadzić restaurację tej marki?
Styczniowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży!
W który biznes najlepiej zainwestować w 2024 roku, co zrobić, żeby wygrać placówkę partnerską banku, czy bardziej opłaca się otworzyć Subwaya, pączkownię czy sklep z fajerwerkami?
Subway chce przyspieszyć rozwój sieci w Polsce. Kto może zostać franczyzobiorcą tej międzynarodowej marki?
Ruszyły targi i konferencje! Zarezerwuj czas na warszawskie Targi Franczyza w Pałacu Kultury i Nauki, 15-17 października.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Od 300 do nawet 1,5 tys. sztuk – tyle pączków dziennie sprzedaje się w punktach Dobrej Pączkarni. Czy w takim razie pączki to opłacalny biznes?
Franczyzodawca Sayuri Sushi zapewnia, że restauracje pod tym szyldem są rentowne od pierwszego miesiąca działalności.
Już w serialu „Czterdziestolatek” Janusz Gajos żartował, że w Złotym Linie trzeba uważać na Rolexy, bo można zatracić się w zabawie. Tajniki tego sukcesu zdradza właściciel Złotego Lina, Jakub Olszewski.
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali